Ο Λογαριασμός μου | Στο Καλάθι
Αναζήτηση Προϊόντος: Σύνθετη Αναζήτηση
Embryo Publications Αρχική Σελίδα | Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Χάρτης Αναζήτησης | Language: English Ελληνικά

Λιπάσματα και λιπάνσεις, 2η έκδοση


Λιπάσματα και λιπάνσεις, 2η έκδοση

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 001111

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 32,00
Η Τιμή μας: 28,80
Κερδίζετε : 3,20 (10%)
9789608002678
Ιωάννης Ασημακόπουλος

Περιγραφή
Reviews

Λιπάσματα και λιπάνσεις, 2η έκδοση

Συγγραφέας: Ιωάννης Ασημακόπουλος
ISBN: 9789608002678
Σελίδες: 400
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2014

Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200567


«Τα προϊόντα που συγκομίζονται και αποτελούν τροφή για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Και, επομένως, σε τελική ανάλυση, κάθε ποσότητα φυτικής ή ζωικής τροφής, που καταναλώνεται από τον άνθρωπο αντιστοιχεί σε θρεπτικά στοιχεία που αφαιρούνται από το έδαφος…

…Ο ρόλος των λιπασμάτων στην παραγωγή είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί τα λιπάσματα είναι εξ ορισμού «ουσίες», οι οποίες περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, χωρίς τα οποία τα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν επαρκώς και να παράγουν προϊόντα…

…Η λίπανση αποτελεί αντικείμενο αρκετά πολύπλοκο. Θα μπορούσε να είναι απλούστερο, αν τα εδάφη περιείχαν αδρανή συστατικά που δεν θα επηρέαζαν τα προστιθέμενα θρεπτικά στοιχεία. Όμως, τα διάφορα υπάρχοντα συστατικά επηρεάζουν, και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο, τη «συμπεριφορά» του καθενός εξ αυτών, γιατί το κάθε θρεπτικό στοιχείο χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο χημισμό του στο έδαφος…

…η λίπανση δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να γίνεται «τυχαία», ή ακόμα να στηρίζεται σε εμπειρικά δεδομένα, αλλά θα πρέπει να γίνεται με «κανόνες»…



Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
1.1. ΓΕΝΙΚΑ
1.2. ΚΛΑΣΣΙΚΗ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ), ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ;
1.3. ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
1.4. O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ
ΕΔΑΦΟΣ
1.4.1. ΜΑΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
1.4.1.1. Άζωτο
1.4.1.2. Φώσφορος
1.4.1.3. Κάλι
1.4.1.4. Ασβέστιο
1.4.1.5. Μαγνήσιο
1.4.1.6. Θείο
1.4.2. ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
1.4.2.1. Σίδηρος (Fe)
1.4.2.2. Ψευδάργυρος (Zn)
1.4.2.3. Χαλκός (Cu)
1.4.2.4. Μαγγάνιο (Mn)
1.4.2.5. Βόριο (Β)
1.4.2.6. Χλώριο (Cl)
1.4.2.7. Μολυβδαίνιο (Μο)
1.4.2.8. Κοβάλτιο (Co)
1.4.2.9. Νικέλιο (Ni)
1.4.2.10. Νάτριο (Na)
1.4.3. ΩΦΕΛΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1.4.3.1. Βανάδιο (V)
1.4.3.2. Πυρίτιο (Si)
1.4.3.3. Σελήνιο (Se)
MEΡΟΣ Ι: ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ
2.1. ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΕΙΔΗ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ) ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
3.1. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
3.2. ΑΠΛΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
3.3. ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
3.4. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ (ΕΜΠΟΡΙΑ) ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
3.5. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
4.1. ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
4.1.1. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
4.1.1.1. Mέγεθος των κόκκων του λιπάσματος
4.1.1.2. Δείκτης αλάτωσης του λιπάσματος (salt index)
4.1.1.3. Επίδραση του λιπάσματος στην οξύτητα του εδάφους
4.1.1.4. Υγροσκοπικότητα του λιπάσματος
4.1.2. ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ
ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
4.1.2.1. ΑΖΩΤΟΥΧΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
α Αμμωνία
β Λιπάσματα που παράγονται με βάση την αμμωνία
γ Λιπάσματα που παράγονται με βάση το νιτρικό οξύ
δ Κυαναμίδη του ασβεστίου
ε Αέριες απώλειες αμμωνίας
4.1.2.2. ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
α Πρώτες ύλες (προσμίξεις, βαρέα μέταλλα, ραδιενεργά στοιχεία)
β Τρόποι παρασκευής των φωσφορικών λιπασμάτων
γ Απλά υπερφωσφορικά
δ Τριπλά υπερφωσφορικά
ε Φωσφορικό διασβέστιο
στ Φωσφορικά λιπάσματα θερμικής επεξεργασίας (phosphal)
ζ Βασικές σκωρίες
η Φωσφορίτες
4.1.2.3. ΚΑΛΙΟΥΧΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
α Πρώτες ύλες και προσμίξεις
β Χλωριούχο Κάλι (KCl)
γ Θειικό Κάλι (Κ2SΟ4)
δ Θειικό καλιομαγνήσιο (Κ2SΟ4 . MgSO4)
ε Νιτρικό Κάλι (βλ. σύνθετα λιπάσματα)
4.1.2.4. ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΘΕΙΟΥ,
ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ)
α Λιπάσματα θείου
β Λιπάσματα ασβεστίου
γ Λιπάσματα μαγνησίου
4.1.2.5. ΣΥΝΘΕΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
α Φωσφορο-μονοαμμώνιο (MAP) και φωσφορο-διαμμώνιο (DAP)
β Νιτρικό Κάλι
γ Νιτροφωσφορικά λιπάσματα
4.1.2.6. ΜΙΚΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
α ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ (παράσταση) ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
β ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ
Αντιδράσεις εξουδετέρωσης
Αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης
Αντιδράσεις ενυδάτωσης
4.1.2.7. ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΛΒΑ)
α Λιπάσματα Βραδείας Απελευθέρωσης (ΛΒΑ) με περίβλημα
β Μείγματα (Matrixes &) και Κάψουλες (Encapsulations)
γ Λιπάσματα Βραδείας Απελευθέρωσης (ΛΒΑ) χωρίς περίβλημα
Λιπάσματα του τύπου της φωσφορικής αμμωνίας
Φωσφορίτες
Οργανικά υλικά
--Παράγωγα ουρίας-αλδεϋδών
--Τριαζίνες
--Οξαμίδη
--Γουανυλουρία
δ Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ΛΒΑ
4.2. ΟΜΑΔΑ Β: ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
4.2.1. Σύσταση, παρασκευή και ιδιότητες
4.2.2. Πλεονεκτήματα της χρησιμοποίησης των οργανικών λιπασμάτων,
συγκριτικά με τα ανόργανα
4.3. ΟΜΑΔΑ Γ: ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΟΧΗΜΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΟΑΝΟΡΓΑΝΑ Η/ΚΑΙ ΧΟΥΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
4.3.1. Σύσταση, παρασκευή και ιδιότητες
4.3.2.Πλεονεκτήματα
4.4. ΟΜΑΔΑ Δ: ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΑΜΙΓΗ ΜΕ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
4.5. ΟΜΑΔΑ Ε
4.5.1. Μέσα εμβολιασμού του εδάφους
4.5.2. Εδαφοβελτιωτικά
4.5.3. Παρεμποδιστές της νιτροποίησης
4.5.4. Υποστρώματα
4.6. ΟΜΑΔΑ ΣΤ
4.7 ΟΜΑΔΑ Ζ
4.7.1. Στερεά υλικά
4.7.1.1. Φυσική ζωική κόπρος
4.7.1.2. Φυτικά υπολείμματα
4.7.1.3. Στερεά υποπροϊόντα των ελαιουργείων
4.7.2. Υγρά απόβλητα
4.7.2.1. Υγρά απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων
4.7.2.2. Βινάσσα
4.7.2.3. Υγρά απόβλητα ελαιουργείων
Προέλευση των ΥΑΕ
Σύσταση των ΥΑΕ
ΜΕΡΟΣ ΙΙ. ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ
Α: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΙΠΑΝΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
5.1. ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
5.2. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
5.3 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ
7.1. ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ
ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
7.1.1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. ΜΑΖΙΚΗ ΡΟΗ ΚΑΙ
ΔΙΑΧΥΣΗ
7.1.2. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΥΓΡΗΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ
ΑΕΡΙΑΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
7.1.3. Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
7.1.4. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ
ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ
7.2. ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΙΟΝΤΩΝ
7.2.1. ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
7.2.2. ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟ
ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
9.1. ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
9.2. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΤΑΝ ΔΥΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΕΨΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
ΛΙΠΑΝΣΗΣ
10.1. ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ (calibration) ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ (correlation)
10.2. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
10.2.1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
10.2.1.1. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
α Εξοπλισμός για τη λήψη των δειγμάτων
β Βασικές αρχές της δειγματοληψίας
γ Διενέργεια δειγματοληψίας
δ Αριθμός δειγμάτων που λαμβάνεται και αριθμός αυτών προς
ανάλυση
ε Χρόνος δειγματοληψίας
10.2.1.2. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
10.2.1.3. ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
10.2.1.4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΔΑΦΟΑΝΑΛΥΣΗΣ
10.2.1.5. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
10.2.1.6. ΑΝΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ
ΕΔΑΦΟΣ
α Ανοργανοποίηση υπό συνθήκες αγρού (in situ)
β Ανοργανοποίηση υπό συνθήκες επώασης (in vitro)
10.2.2. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ
ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ
10.2.2.1. Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΕΨΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
10.2.2.2. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ (ΦΥΛΛΩΝ, ΜΙΣΧΩΝ,
κ.λπ.)
10.2.2.3. ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
10.2.2.4. ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
10.2.2.5. ΤΑΧΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΩΝ ΜΙΣΧΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ
10.2.2.6. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
10.2.2.7. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Β. ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΛΙΠΑΝΣΗ
11.1. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ
11.2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ
11.2.1. ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ (p)
11.2.1.1. Για τις μονοετείς καλλιέργειες
11.2.1.2. Πολυετείς καλλιέργειες
11.2.2. ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ (s)
11.2.3. ΦΥΣΗ (είδος) ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (n)
11.2.4. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ (i)
11.2.5.ΤΡΟΠΟΣ (μέθοδος) ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (m)
11.2.5.1. Επιφανειακή διασπορά (surface broadcast)
11.2.5.2. Σε παράπλευρες λωρίδες (sidebands)
11.2.5.3. Στις γραμμές της σποράς (in the row)
11.2.5.4. Επιφανειακές λιπάνσεις (top dressing)
11.2.5.5. Παράπλευρες λιπάνσεις (side dressing)
11.2.5.6. Υδρολιπάνσεις (fertigations)
11.2.6. ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (t)
11.3. ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
11.4. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
11.4.1. Το ισοζύγιο των θρεπτικών στοιχείων ως δείκτης της λίπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
12.1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΜΕ ΑΖΩΤΟ
12.1.1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ
12.1.2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΖΩΤΟΥΧΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ
12.1.3. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ
ΑΖΩΤΟΥ
12.1.4. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
12.1.5.ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΖΩΤΟΥΧΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ
ΕΔΑΦΟΣ
12.1.5.1. Τμηματική προσθήκη
12.1.5.2. Ολική προσθήκη
12.1.5.3. Τρόπος εφαρμογής των αζωτούχων λιπασμάτων στο έδαφος
12.1.5.4. Εφαρμογή των αζωτούχων λιπασμάτων σε σχέση με το είδος
της καλλιέργειας
12.1.5.5. Χρήση των Λιπασμάτων Βραδείας Απελευθέρωσης (ΛΒΑ)
12.1.6. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΖΩΤΟΥΧΟΥ ΘΡΕΨΗΣ
12.1.6.1. Περιεκτικότητα του εδάφους σε ανόργανες-διαθέσιμες
μορφές στο στάδιο του φυτρώματος
12.1.6.2. Δεδομένα καλλιεργειών
α Εμφάνιση συμπτωμάτων έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
β Δεδομένα αναλύσεων φυτικών ιστών
12.1.7. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΖΩΤΟΥΧΟΥ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
12. 2. ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΦΩΣΦΟΡΟ
12.2.1. ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
12.2.2. ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ
12.2.3. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
12.2.3.1. Πειραματισμός στον αγρό
12.2.3.2. Εργαστηριακές μέθοδοι προσδιορισμού της Ρ-λίπανσης
α Μέσω των (ισοθέρμων) καμπυλών προσρόφησης
β Προσδιορισμός με τη μέθοδο της διπλής εξισορρόπησης
γ Προσδιορισμός με βάση τη συσχέτιση με τις φυσικοχημικές
ιδιότητες των εδαφών
12.2.4. ΤΡΟΠΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
12.3. ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΚΑΛΙΟ
12.3.1. ΑΝΑΓΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
12.3.2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΔΑΦΟΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
12.3.3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΚΑΛΙΟΥ
12.3.4. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΛΙΟΥΧΟΥ ΛΙΠΑΝΣΗΣ
12.3.5. ΠΡΟΣΔΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΙΟΥΧΟΥ
ΛΙΠΑΝΣΗΣ
12.3.6. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (ή μη) ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ
12.3.7. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΙΟΥΧΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
12.4. ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΚΥΡΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ
ΚΑΙ ΘΕΙΟ
12.4.1. ΑΣΒΕΣΤΙΟ
12.4.2. ΜΑΓΝΗΣΙΟ
12.4.3. ΘΕΙΟ
12.5. ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ ΜΕ ΙΧΝΟ (ΜΙΚΡΟ)-ΣΤΟΙΧΕΙΑ
12.5.1. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΟΑΝΑΛΥΣΗΣ
12.5.2. AΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
12.5.2.1. Σίδηρος
12.5.2.2. Ψευδάργυρος
12.5.2.3. Χαλκός
12.5.2.4. Μαγγάνιο
12.5.2.5. Βόριο
12.5.2.6. Χλώριο
12.5.2.7. Μολυβδένιο
12.5.2.8. Κοβάλτιο
12.5.2.9. Νικέλιο
12.6. ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
12.6.1. Τρόπος εφαρμογής τους στο έδαφος
12.7. ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΕ ΝΑΤΡΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΕΣ ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ
13.1. Τρόπος χρόνος και συνθήκες εφαρμογής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ
KEΦAΛAIO 15. AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ
15.1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΝΑΣΣΑΣ ΩΣ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ
ΕΔΑΦΟΥΣ
15.2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ
15.2.1. Επιλογή της καλλιέργειας
15.2.2. Παράδειγμα υπολογισμού των δόσεων και του προστιθέμενου αζώτου
15.3. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ (ΥΑΕ) ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ
15.3.1.ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΑΕ
15.3.2. ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΥΑΕ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ
ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΩΝ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΥΤΑ
15.3.2.1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΑΕ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ
ΕΔΑΦΙΚΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
15.3.2.2. ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
(GIS)
15.3.2.3. ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
15.3.2.4. ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ
15.3.2.5. ΠΟΣΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ
ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
15.3.2.6. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ
ΕΔΑΦΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΝΟΜΟΣ
ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΑΛΟΓΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
17.1. Για τις συστάσεις αζωτούχου λίπανσης
17.2. Για συστάσεις λίπανσης με τα μη κινητικά στοιχεία (φώσφορο, κάλι)
17.3. Για όλες τις συστάσεις λίπανσης, που κυμαίνονται εντός ευρέων ορίων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
18.1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
18.2. Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19. OIKONOMIKH ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ
19.1. Γενικά περί του κόστους παραγωγής
19.2. Οικονομικότητα της λίπανσης
19.3. Συνολικό κόστος παραγωγής
19.4. Ανάγκη υψηλότερων αποδόσεων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ
ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
20.1. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
20.1.1. Σιτηρά
20.1.2. Πατάτα
20.1.3. Σακχαρότευτλα
20.1.4. Νωποί καρποί (φρούτα)
20.1.5. Λαχανικά
20.2. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
20.2.1. ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ ΝΙΤΡΙΚΩΝ
20.2.2. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΝΙΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
20.2.3. ΟΙ ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
20.2.4. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΔΜΙΟ
20.2.5. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΦΩΣΦΟΡΙΤΕΣ
20.2.6. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
21.1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
21.2. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ» ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΥΛΙΚΑ
21.3. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
21.4. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
22.1. ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
22.1.1.ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
22.1.1.1. Διοξείδιο του άνθρακα
22.1.1.2. Μεθάνιο
22.1.1.3. Ν2Ο
22.1.2. ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
22.2. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.2.1. ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.2.2. ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.3. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΖΩΤΟΥΧΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.3.1. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΕΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (απονίτρωση)
22.3.2. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΕΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ
22.4. ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ
22.4.1. ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
22.4.2. ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
22.4.3. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.4.4. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΠΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΖΩΤΟΥΧΩΝ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.4.5. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΠΛΥΣΗΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ
ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΥΓΡΩΝ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
22.4.6. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ (ΥΑΕ)
22.5. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
22.5.1. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΖΩΤΟΥΧΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
22.5.2. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
ΣΕ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
22.5.3. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΑΕ
22.5.4. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ (;) ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΚΑΛΙΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ευρετήριο

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...