Ο Λογαριασμός μου | Στο Καλάθι
Αναζήτηση Προϊόντος: Σύνθετη Αναζήτηση
Embryo Publications Αρχική Σελίδα | Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Χάρτης Αναζήτησης | Language: English Ελληνικά

Εισαγωγή στη γεωπονική επιστήμη


Εισαγωγή στη Γεωπονική Επιστήμη

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 001098

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 32,00
Η Τιμή μας: 28,80
Κερδίζετε : 3,20 (10%)
9786185252267
Γεώργιος Κιούσης

Περιγραφή
Εικόνες
Reviews

Εισαγωγή στη Γεωπονική Επιστήμη

Συγγραφέας: Γεώργιος Κιούσης
ISBN: 9786185252267
Σελίδες: 214
Σχήμα: 21 X 29
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2021

Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 102124957

 

Πρόλογος - Οι σκοποί του βιβλίου

Στο βιβλίο αυτό αποφασίσαμε να δώσομε την εικόνα μιας διαρκώς εξελισσόμενης, όπως συμβαίνει πράγματι σήμερα, γεωργίας η οποία απεικονίζει με εντυπωσιακό τρόπο τις επιστημονικές, τεχνολογικές και αγροτικές επαγγελματικές απασχολήσεις που διαπλέκονται στο χώρο αυτό, ακριβώς στο κρίσιμο σημείο των αρχών του 21ου αιώνα. Οι κύριες βάσεις πραγματοποίησης αυτού του σκοπού είναι η επιστημονική έρευνα, η γεωργική τεχνολογική ανάπτυξη και η γεωργική εκπαίδευση. Η επιστημονική έρευνα για την πληρέστερη κατανόηση των σημαντικότερων γεωργικών συντελεστών, δηλ. του εδάφους, των νερών, των ζώων, φυτών και ανθρώπων. Η γεωργική τεχνολογική ανάπτυξη περιλαμβάνει τη λύση των γεωργικών προβλημάτων με τη βοήθεια της επιστήμης, ενώ η γεωργική εκπαίδευση είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γνώσης και των νέων τεχνολογιών από τα ερευνητικά κέντρα στον αγρότη και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
Με αυτές τις σκέψεις , προβαίνομε στην περιγραφή των κεφαλαίων της υπερσύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης στη γεωργία, διαφοροποιούμενοι από την απαρχαιωμένη έως τώρα τακτική κατά την οποία το αντίστοιχο βιβλίο της γεωργίας απλωνόταν κατά το ήμισυ και πλέον στις περιγραφές των φυτών και των ζώων, που ενδιαφέρουν βέβαια τους ασχολούμενους με τη γεωργία, καλύπτουν όμως ένα μικρό μέρος των σύγχρονων γεωργικών απασχολήσεων, αφού αυτές έχουν παύσει προ πολλού να περιορίζονται στην καλλιέργεια των φυτών και στην ανάπτυξη των ζώων, ενώ έχουν επεκταθεί σε ένα πολύ μεγάλο και ζωτικό φάσμα προσοδοφόρων εργασιών στο χώρο της γεωργίας. . Επιπλέον, απαλλάξαμε το περιεχόμενο από ονοματολογίες και αριθμούς, που ενώ κουράζουν τον σπουδαστή, δεν προσθέτουν τίποτε στις γνώσεις του, πέραν του ότι με την ταχύτητα των σημερινών επιστημονικών εξελίξεων μετά από μερικούς μήνες είναι εκτός πραγματικότητας. Ακόμη, διαμορφώσαμε ένα κείμενο χωρίς τις άσκοπες και βασανιστικές επαναλήψεις των προηγούμενων εκδόσεων και όσο γίνεται πιο απλό, ώστε ο σπουδαστής να μην πελαγοδρομεί και απελπίζεται από δύσκολες έννοιες. Χρησιμοποιήσαμε ακόμη όσο γίνεται πιο δόκιμους και νεοφανείς όρους για την αναγραφή των τίτλων των κεφαλαίων του βιβλίου. Το καθαρό κείμενο του βιβλίου, χωρίς τις φωτογραφίες, τους σκοπούς και το ειδικό μέρος κάθε κεφαλαίου, εκτείνεται σε 125 σελίδες. Θέματα όπως η γενική περιγραφή της φυτοτεχνίας και ζωοτεχνίας, η ανθοκομία και κηποτεχνία, η τεχνολογία γεωργικών προϊόντων, η βιολογική γεωργία, η βιοτεχνολογία, η ενεργειακή τεχνολογία, η εμπορία των γεωργικών προϊόντων, ο αγροτουρισμός, η προστασία των φυσικών πόρων, οι επαγγελματικές ικανότητες και οι δυνατότητες των ασχολουμένων με τη γεωργία, παρέχονται κάτω από μία εντελώς νέα διάσταση και προοπτική σε σχέση με τις δυνατότητες για εργασία του επιστήμονα και του αγρότη, καθώς και με την κατανόηση για την καθημερινή και τη δια βίου απόλυτη εξάρτηση του ανθρώπου από τα γενικότερα προϊόντα και παράγωγα της γεωργίας. Επιπλέον, προσπαθήσαμε, εκτός από την περιήγηση σε νέες και χρήσιμες περιοχές της επιστήμης, για την πλήρη ενημέρωση και την κατανόηση των απέραντων επαγγελματικών δυνατοτήτων που διανοίγονται γι’ αυτούς στο χώρο της γεωργίας, να δώσομε στην εννοιολογική και οπτική παρουσίαση του περιεχομένου τέτοια μορφή, ώστε ο σπουδαστής, χωρίς υπερβολή, να διακατέχεται από ενθουσιασμό, περιέργεια και επιθυμία να ολοκληρώσει μόνος του την ανάγνωση του βιβλίου, παρά να περιμένει τον κανονικό ρυθμό διδασκαλίας του. Οι έννοιες του περιεχομένου προσπαθήσαμε να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και απλή διατύπωση, αποφεύγοντας να προχωρήσομε σε πολύπλοκα μονοπάτια της επιστήμης που μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά και δεν έχουν κανένα νόημα σ’ αυτή τη φάση της διδασκαλίας.
Αρχικά αναπτύξαμε τρεις ενότητες κεφαλαίων από πέντε κεφάλαια η κάθε μία. Οι ενότητες αυτές αφορούν στους τρεις πυλώνες της γεωργίας, δηλαδή στα θέματα της γεωργικής παραγωγής, της γεωπονικής τεχνολογίας και της γεωργικής οικονομίας. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου υπάρχει ο γενικός σκοπός για τον οποίο γράφτηκε, με τον τίτλο «γενική περιγραφή» και στη συνέχεια εκθέτομε τα διάφορα θέματα που διατρέχει με τη μορφή σκοπών, ώστε ο σπουδαστής να συγκρατήσει και αφομοιώσει καλύτερα το περιεχόμενο, καθώς και τις κυριότερες λέξεις ή φράσεις που θεωρήσαμε ότι θα συναντήσει για πρώτη φορά ή θα χρειαστεί για την κατανόηση του κειμένου και επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη προχωράει αφήνοντας κενά στη σκέψη του. Η ερμηνεία αυτών των λέξεων δίνεται στο τέλος του βιβλίου στο ειδικό λεξιλόγιο στο οποίο οι λέξεις παρατίθενται με αλφαβητική σειρά. Στο τέλος του κεφαλαίου με μία περίληψη ο σπουδαστής ανακεφαλαιώνει τα κυριότερα σημεία που διδάχτηκε στο κεφάλαιο αυτό και καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που δεν μπορούν πάντοτε να απαντηθούν όλες με βάση το κείμενο, γιατί δεν αποσκοπούμε στην αναμάσηση του κειμένου, αλλά απαιτούν κάποια εμβάθυνση στο θέμα, σκέψη και εργασία. Επιπλέον καλείται να εφαρμόσει τις γνώσεις που απέκτησε με μια σειρά οδηγιών του καθηγητή για την καλύτερη αφομοίωση του κειμένου. Οπωσδήποτε όμως, αποτελούν προαιρετική, αν και εξαιρετικά χρήσιμη, διαδικασία. Όλο το κείμενο πλαισιώνεται από κατάλληλες εικόνες που σκοπό έχουν να διδάξουν, συμπληρώσουν και επεξηγήσουν το κείμενο και όχι απλώς να το εξωραΐσουν, μια και στο βιβλίο αυτό δεν δώσαμε τόση σημασία στο χρωματισμό του, όπως αστόχαστα έγινε στα περισσότερα από τα σχολικά βιβλία των προηγουμένων ετών, επειδή δεν αποτελεί πραγματικό, αλλά πλασματικό κριτήριο της αξίας του, όσο στην ουσία της γνώσης και τη δυνατότητα εύκολης αφομοίωσής της.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλομε στους κριτές του βιβλίου κυρίους Νικόλαο Κουτέπα, τ. Δ/ντή του Υπουργείου Γεωργίας, Κωνσταντίνο Καζαντινό, τ. υποδ/ντή του ΤΕΕ Αναβρύτων και Παναγιώτη Μακρυγιάννη, τ. καθηγητή ΤΕΕ Βάρης, για την κριτική του βιβλίου και τις εποικοδομητικές τους παρατηρήσεις τις οποίες λάβαμε υπόψη.
Με αυτές τις σκέψεις και επισημάνσεις θέλομε να ελπίζομε ότι το βιβλίο αυτό θα μπορέσει να ικανοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες των σπουδαστών και θα εκπληρώσει με επιτυχία τους σκοπούς για τους οποίους γράφτηκε. Κάθε καλοπροαίρετη παρατήρηση ή υπόδειξη, για τη βελτίωση και καλύτερη παρουσίασή του στο μέλλον, θα γίνεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη αποδεκτή.

Ο συγγραφέας

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...