Ο Λογαριασμός μου | Στο Καλάθι
Αναζήτηση Προϊόντος: Σύνθετη Αναζήτηση
Embryo Publications Αρχική Σελίδα | Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Χάρτης Αναζήτησης | Language: English Ελληνικά

Καρυδιά


Καρυδιά

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 015189

Ρωτήστε μας για διαθεσιμότητα και τιμή.
9789609344869
Δήμος Ρούσκας
Περιγραφή
Reviews

Καρυδιά

Συγγραφέας: Δήμος Ρούσκας
ISBN: 9789609344869
Σελίδες: 268
Σχήμα: 21 X 28
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2013

 

H καλλιέργεια της καρυδιάς στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Η παγκόσμια παραγωγή είναι μικρότερη της ζήτησης ενώ η Ελλάδα είναι ελλειμματική αφού οι εισαγωγές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές.

Μπορεί ν’ αξιοποιήσει πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των καρπών και κύρια ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο δίνουν πρόσθετο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της. Οι μεγάλες δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας και κύρια τη διάδοση νέων παραγωγικών ποικιλιών και την αντικατάσταση των αντιπαραγωγικών σποροφύτων που υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα σε μεγάλες εκτάσεις. Μπορεί ακόμα να καλλιεργηθεί και βιολογικά, ειδικά στις ορεινές περιοχές της χώρας μας.

Η αύξηση της καλλιέργειας όμως και η επίτευξη υψηλών αποδόσεων απαιτεί αφ’ ενός τη διάδοση νέων παραγωγικών ποικιλιών αλλά και την εφαρμογή όλων των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων στην καλλιέργεια.

Τον σκοπό αυτό κατά τη γνώμη μου εκπληρώνει το νέο βιβλίο με συγγραφέα τον Διδάκτορα Δήμο Ρούσκα με τίτλο «ΚΑΡΥΔΙΑ» που μόλις κυκλοφόρησε. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από τον πλέον ειδικό στην καλλιέργεια της καρυδιάς, δενδροκόμο κ. Ρούσκα. Ο Δήμος Ρούσκας γεωπόνος τελειόφοιτος του Α.Π.Θ. και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Montpelier της Γαλλίας, έχει εργαστεί ερευνητικά για την καρυδιά πάνω από 30 χρόνια και έχει δημοσιεύσει 10 εργασίες σε ξένα Επιστημονικά περιοδικά και 16 εργασίες σε Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά με αντικείμενο την καρυδιά. Πέτυχε για πρώτη φορά τον εμβολιασμό της καρυδιάς το 1975 με αποτέλεσμα τη δημιουργία και διάδοση νέων ποικιλιών καρυδιάς που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας καρυδεώνων στη χώρα μας.

Σημαντικό επίτευγμα της επιστημονικής του ομάδας στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Βαρδατών (Φθιώτιδας) ήταν και η εισαγωγή 40 επιλεγμένων ξένων ποικιλιών καρυδιάς, η αξιολόγησή τους και η διάδοση των καλύτερων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα δημιούργησε και τρεις νέες ελληνικές ποικιλίες καρυδιάς (‘Ηλιάνα’, ‘Ιόλη’ κα ‘Big Top’) αξιοποιώντας 70 επιλογές ελληνικών σποροφύτων.

Η «ΚΑΡΥΔΙΑ» είναι ένα πλήρες, σύγχρονο, επιστημονικό βιβλίο που συνδυάζει τη βαθιά γνώση του αντικειμένου με την εμπειρία πολλών χρόνων στην έρευνα και την καλλιέργεια της καρυδιάς. Περιλαμβάνει όλα τα θέματα που απασχολούν ένα παραγωγό γραμμένα μάλιστα με απλό τρόπο για να είναι κατανοητά από τους απλούς παραγωγούς και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Τα αντικείμενα που διαπραγματεύεται αρχίζουν με την οικονομική σημασία της καλλιέργειας και περιλαμβάνει τη βοτανική ταξινόμηση και μορφολογία του δένδρου, τη φυσιολογία του, τις κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις, τον πολλαπλασιασμό και την εγκατάσταση νέας φυτείας και όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές και φροντίδες (κλάδεμα, πότισμα, διαχείριση εδάφους, φυτοπροστασία κ.λ.π.) για την επίτευξη μιας αξιόλογης ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγής. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την περιγραφή των τρόπων συλλογής και επεξεργασίας των καρπών, την παράθεση πλούσιας βιβλιογραφίας και πολλών έγχρωμων εικόνων.

Όλα τα αντικείμενα αναλύονται με απλότητα αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται όμως στο τρόπο επιλογής και την αναλυτική περιγραφή και αξιολόγηση 45 ξένων και αρκετών νέων Ελληνικών ποικιλιών καρυδιάς, οι περισσότερες των οποίων παρουσιάζονται και με εικόνες. Έμφαση επίσης δίνεται στις θρεπτικές ανάγκες και τη λίπανση της καρυδιάς, αντικείμενο για το οποίο δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία στην Ελληνική τουλάχιστον βιβλιογραφία μέχρι σήμερα.

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...