Μανιτάρια από τα χέρια σας
Μανιτάρια από τα χέρια σας
Καλλιέργεια, συνταγές
Συγγραφέας: Δημήτριος Στεφανάκης
ISBN: 9789603518884
Σελίδες: 152
Σχήμα: 17 X 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2012
Περιεχόμενα
Πρόλογος 13
Γνωριμία με το μανιτάρι 15
Τι είναι το μανιτάρι 15
Το μανιτάρι στην Ελλάδα και τον κόσμο 16
Αυτοφυή μανιτάρια 21
Πώς τρέφονται τα μανιτάρια 21
Συλλογή μανιταριών-οφέλη 22
Ονοματολογία μανιταριών 23
Δηλητηριώδη μανιτάρια 25
Ασφαλής συλλογή μανιταριών 27
Αξιοποίηση της μυκοχλωρίδας 28
Τρούφα 35
Χαρακτηριστικά τρούφας 36
Μια συμβίωση αλληλεγγύης: τρούφες και δέντρα 36
Η αγορά της τρούφας 37
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις 37
Επιλογή δενδρυλλίων 38
Προετοιμασία εδάφους 39
Φυτεύσεις 39
Συγκαλλιέργεια 40
Πότισμα φυτείας 40
Μέτρα προστασίας 41
Καλλιεργητικές εργασίες 41
Καρποφορία και συγκομιδή 41
Ειδικά χαρακτηριστικά 41
Η συγκομιδή και η διάρκεια παραγωγής 44
Κόστος φυτείας 44
Αποθήκευση – μεταχείριση της τρούφας 45
Η προοπτική της καλλιέργειας 46
Δημιουργία μονάδας καλλιέργειας μανιταριών από επαγγελματίες 49
Επιλογή τόπου εγκατάστασης 49
Κατασκευή μονάδας 49
Καλλιέργεια μανιταριών από επαγγελματίες 59
Συστήματα καλλιέργειας 59
Agaricus bisporus (δίσπορο το αγαρικό) 60
Pleurotus ostreatus (πλευρωτός ο στρειδόμορφος) 65
Lentinula edodes (λεντινούλα) 70
Auricularia (ζελεμανίταρο) 73
Volvariella volvacea (μανιτάρι του άχυρου) 74
Ganoderma lucidum (μανιτάρι σάπιου ξύλου) 77
Flamulina (μανιτάρι του χειμώνα) 79
Pholiota (Φολιότα) 80
Hericium erinaceus(Ερίκιο το αγκαθωτό ή αρνάκι) 81
Tremella fuciformis (αργυρό αυτί) 83
Grifola frondosa (καστανομανίταρο) 85
Strofaria rugoso annulata 86
Καλλιέργεια μανιταριών από ερασιτέχνες 89
Πρώτες ύλες (υποστρώματα-κορμοί δέντρων-σπόροι) 89
Το κατάλληλο μέρος για την καλλιέργεια 90
Είδη μανιταριών για καλλιέργεια 91
Agaricus bisporus (λευκό μανιτάρι) 92
Pleurotus ostreatus (πλευρωτός ο στρειδόμορφος) 93
Lentinula edodes (λεντινούλα) 97
Auricularia (ζελεμανίταρο) 98
Volvariela volvacea (μανιτάρι του άχυρου) 99
Ganoderma lucidum (μανιτάρι του σάπιου ξύλου) 101
Flamulina (μανιτάρι του χειμώνα) – Pholiota (φολιότα) 101
Hericium erinaceus (Ερίκιο το αγκαθωτό ή αρνάκι) 102
Tremella fuciformis (αργυρό αυτί) 103
Grifola frondosa (καστανομανίταρο) 104
Πρόγραμμα προστασίας της καλλιέργειας των μανιταριών από τους εχθρούς και τις ασθένειες 107
Γενικά μέτρα υγιεινής 107
Χρήση φαρμάκων 108
Οικονομικά στοιχεία 111
Γενικά 111
Παραγωγικό κόστος 113
Προοπτικές για το μανιτάρι στη χώρα μας 117
Τα μανιτάρια στην κουζίνα 121
Συνταγές μαγειρικής 122
Μανιτάρια τουρσί 125
Μανιτάρια αποξηραμένα 125
Μανιτάρια στο λάδι 126
Μανιτάρια σάλτσα με ντομάτα 127
Σάλτσα μανιταριών με λαχανικά 128
Σούπα με ξηρά μανιτάρια 128
Κοτόπουλο με μανιτάρια 129
Μοσχαρίσιες μπριζόλες με μανιτάρια 130
Χοιρινές μπριζόλες με μανιτάρια 130
Κατσικάκι με μανιτάρια 132
Κουνέλι με μανιτάρια 132
Αρνί με μανιτάρια 133
Κροκέτες με μύδια και μανιτάρια 133
Σολωμός με μανιτάρια 134
Γαρίδες με μανιτάρια 135
Μανιταρόπιτα με πράσα 136
Παναριστά μανιτάρια 137
Μανιτάρια με κρέμα γάλακτος 138
Μανιτάρια με ριζότο 138
Μανιτάρια ψητά 139
Μανιτάρια ομελέτα 140
Μανιτάρια με πατάτες 141
Κρέπα με μανιτάρια 142
Μανιτάρια στιφάδο 143
Μανιτάρια σουφλέ 143
Μανιτάρια γεμιστά 145
Κροκέτες μανιταριών 146
Κοτολέτες μανιταριών 146
Βιβλιογραφία 149