Ελαιοκομία
Ελαιοκομία
Συγγραφέας: Ιωάννης Θεριός
ISBN: 9608870607
Σελίδες: 528
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Έτος έκδοσης: 2007
Το εγχειρίδιο αυτό της 'ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ' είναι το προϊόν μιας μακρόχρονης προσπάθειας για συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών από την υπάρχουσα, παλιά και πρόσφατη βιβλιογραφία, που αφορά στην ελιά και στο ελαιόλαδο. Επίσης πολλές πληροφορίες προέρχονται από τη μακρόχρονη ερευνητική ενασχόληση του συγγραφέα με την ελιά.
Παρά τις προσπάθειες των ερευνητών για την ελιά σε παγκόσμια βάση, μερικά προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς. ΄Ετσι το παρόν εγχειρίδιο φιλοδοξεί αφ' ενός να εφοδιάσει τους φοιτητές με επαρκείς γνώσεις για την ελιά και αφ' ετέρου να βοηθήσει τον ΄Ελληνα ελαιοπαραγωγό στην αύξηση της απόδοσης και βελτίωση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων.
Περιεχόμενα
Κεφάλαιο 1: Ιστορικό της ελιάς 13
Κεφάλαιο 2: Προέλευση της ελιάς 25
Κεφάλαιο 3: Χώρες όπου καλλιεργείται η ελιά και βοτανικά είδη 27
Κεφάλαιο 4: Έκταση και αριθμός δέντρων και παραγωγή ελαιολάδου
και βρώσιμων ελιών 31
Κεφάλαιο 5: Καλλιέργεια της ελιάς σε άλλες χώρες, εκτός των μεσογειακών 39
Κεφάλαιο 6: Επιτραπέζιες ελιές 43
Κεφάλαιο 7: Παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα 51
Κεφάλαιο 8: Εξαγωγές ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών και τιμές στον
παραγωγό και τον καταναλωτή 59
Κεφάλαιο 9: Εμπορία ελαιολάδου και ενισχύσεις στην παραγωγή 75
Κεφάλαιο 10: Παραγωγικότητα και μέγεθος των ελαιώνων στη χώρα μας 85
Κεφάλαιο 11: Ταξινόμηση και μορφολογία της ελιάς 89
Κεφάλαιο 12: Αύξηση, ανάπτυξη και σύσταση του ελαιοκάρπου και
του ελαιολάδου 107
Κεφάλαιο 13: Προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς 121
Κεφάλαιο 14: Κλίμα και Έδαφος 125
Κεφάλαιο 15: Αντοχή της ελιάς στην αλατότητα 145
Κεφάλαιο 16: Βελτίωση της ελιάς 153
Κεφάλαιο 17: Τρόπος καρποφορίας - Επικονίαση - Γονιμοποίηση -
Ασυμβίβαστο 155
Κεφάλαιο 18: Συστήματα φύτευσης και διαμόρφωσης του δένδρου 177
Κεφάλαιο 19: Πολλαπλασιασμός 191
Κεφάλαιο 20: Κλάδεμα σχήματος και καρποφορίας 211
Κεφάλαιο 21: Άρδευση και υδατικές σχέσεις της ελιάς 225
Κεφάλαιο 22: Χημική και ολοκληρωμένη καταπολέμηση των ζιζανίων
στον οπωρώνα 243
Κεφάλαιο 23: Ανόργανη θρέψη της ελιάς 257
Κεφάλαιο 24: Βιολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση στην ελαιοκαλ-
λιέργεια - Προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης 287
Κεφάλαιο 25: Ποικιλίες ελιάς 305
Κεφάλαιο 26: Ωρίμανση-Συγκομιδή καρπού - Εξαγωγή ελαιολάδου 399
Κεφάλαιο 27: Ονομασία ελαιολάδου, αρωματισμένο ελαιόλαδο, νοθεία ελαιολάδου, αλλοίωση ελαιολάδου, ελαϊκή πολιτική 425
Κεφάλαιο 28: Απόβλητα ελαιουργείων και αξιοποίηση τους 437
Κεφάλαιο 29: Μεσογειακή δίαιτα - Διαιτητική αξία του ελαιολάδου 443
Κεφάλαιο 30: Παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, τα είδη βρώσιμων ελιών,
η ποιότητα τους και η νομοθεσία 451
Κεφάλαιο 31: Εχθροί και ασθένειες 475
Κεφάλαιο 32: Γενετικώς τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά σε έντομα,
ασθένειες και ιώσεις, 507
Βιβλιογραφία 511