Εγχειρίδιο καλλιεργητή
Εγχειρίδιο καλλιεργητή
Συγγραφείς: Μιχαήλ Θεοδώρου, Χρήστος Πασχαλίδης
ISBN: 9608002028
Σελίδες: 216
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 1999
Η σωστή καλλιέργεια των φυτών απαιτεί βαθιά γνώση της δομής και των ιδιοτήτων του Εδάφους, της ποιότητας του νερού και των ιδιοτήτων των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται.Αυτές οι προϋποθέσεις εξασφαλίζουν την ισορροπημένη θρέψη των φυτών, που μαζί με την φυτοπροστασία αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της φυτικής παραγωγής.Το βιβλίο αυτό εισάγει τον αναγνώστη στις έννοιες έδαφος, νερό άρδευσης, λίπανση, δίνοντας ταυτόχρονα λεπτομερείς οδηγίες για την λίπανση των κυριοτέρων καλλιεργειών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
1. 1. Το έδαφος - Γενικά
2. 2. Φυσικές ιδιότητες του εδάφους
2.1. 2.1. Μηχανική σύσταση του εδάφους
2.2. 2.2. Το νερό του εδάφους - εδαφική υγρασία
2.2.1. Ταξινόμηση της εδαφικής υγρασίας
3. Χημικές ιδιότητες του εδάφους
3.1. Η αντίδραση του εδάφους - το pH
3.1.1. 3.1.1. Το ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3)
3.1.2. 3.1.2. Το ενεργό ανθρακικό ασβέστιο
3.1.3. 3.1.3. Τα ασβεστούχα και μη ασβεστούχα (όξινα) εδάφη
3.1.4. 3.1.4. Βελτίωση των όξινων εδαφών
3.1.4.1. Υλικά που εξασφαλίζουν προσθήκη ασβεστίου στο έδαφος
3.1.5. 3.1.5. Βελτίωση των αλκαλικών εδαφών
3.1.6. 3.1.6. Ασβεστόφιλα και Ασβεστόφοβα φυτά
3.2. Τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος και το φυτό
3.2.1. 3.2.1. Το Άζωτο (Ν)
3.2.2. 3.2.2. Ο Φώσφορος (Ρ)
3.2.3. 3.2.3. Το Κάλιο (Κ)
3.2.4. 3.2.4. Το Μαγνήσιο (Mg)
3.2.5. 3.2.5. Το Θείο (S)
3.2.6. 3.2.6. Ο Σίδηρος (Fe)
3.27. Ο Ψευδάργυρος (Ζη)
3.2.8. Το Μαγγάνιο (Μn)
3.2.9. Ο Χαλκός (Cu)
3.2.10. 3.2.10. Το Βόριο (Β)
3.2.11. 3.2.11. Το Μολυβδαίνιο (Μο)
3.2.12. 3.2.12. Το Κοβάλτιο (Co)
3.2.13. 3.2.13. Το Χλώριο (CI)
3.2.14. 3.2.14. Το Νάτριο (Να)
3.3. 3.3. Οργανική ουσία (%) - χούμος
3.4. 3.4. Ολική ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (Ι.Α.Κ)
3.5. 3.5. Ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους, Βαθμός αλκαλίωσης του εδάφους
4. Υποβαθμισμένα (παθογενή) εδάφη
4.1. Βελτίωση των αλατούχων και αλκαλιωμένων εδαφών
5. 5. Βιολογία εδάφους
6. 6. Δειγματοληψία εδάφους
7. 7. Αξιολόγηση εργαστηριακών αποτελεσμάτων δειγμάτων εδάφους
7.1. 7.1. Αξιολόγηση για το pΗ
7.2. 7.2. Αξιολόγηση για το ανθρακικό ασβέστιο
7.3. 7.3. Αξιολόγηση για το ενεργό ανθρακικό ασβέστιο
7.4. 7.4. Αξιολόγηση για την ηλεκτρική αγωγιμότητα
7.5. 7.5. Αξιολόγηση για την οργανική ουσία
7.6. 7.6. Αξιολόγηση για τον αφομοιώσιμο φώσφορο, το αφομοιώσιμο κάλι,
το μαγνήσιο, το βόριο, το μαγγάνιο, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο και το χαλ-
κό
8. Δειγματοληψία φυτικών ιστών (φυλλοδιαγνωστική)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
1. Το νερό άρδευσης - Γενικά
1.1. 1.1. Χαρακτηρισμός του νερού με βάση την ηλεκτρική αγωγιμότητα
1.2. 1.2. Χαρακτηρισμός του νερού με βάση το % ποσοστό ανιόντων ή κατιόντων
1.3. 1.3. Βαθμός αλκαλίωσης νατρίου
1.4. 1.4. Βαθμός αλκαλίωσης μαγνησίου
1.5. Υπολειπόμενο νάτριο
1.6. 1.6. SAR - Κίνδυνος νατρίου ή λόγος προσρόφησης νατρίου
1.7. 1.7. Σύστημα κατάταξης νερού άρδευσης
1.8. 1.8. Σκληρότητα του νερού
1.9. Αξιολόγηση εργαστηριακών αποτελεσμάτων δειγμάτων νερού άρδευσης
1.10. Ανθεκτικότητα καλλιεργειών σε άλατα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ή ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ)
1. Τα Βιομηχανικά λιπάσματα (χημικά ή ορυκτά)
1.1. 1.1. Τίτλος και τύπος λιπασμάτων
1.2. 1.2. Η φυσιολογική αντίδραση των λιπασμάτων
1.3. 1.3. Τα βασικά και επιφανειακά λιπάσματα
1.4. 1.4. Καθορισμός της απαιτούμενης λίπανσης
1.4.1. 1.4.1. Υπολογισμός της ποσότητας λιπάσματος που αντιστοιχεί στη δόση του
θρεπτικού στοιχείου
1.4.2. 1.4.2. Ανάμειξη λιπασμάτων
1.4.3. 1.4.3. Η αλληλεπίδραση των μετάλλων στο έδαφος
1.4.4. Η άριστη αναλογία θρεπτικών στοιχείων στα καλλιεργήσιμα εδάφη
1.5. 1.5. Τα αζωτούχα λιπάσματα
1.6. 1.6. Τα φωσφορούχα λιπάσματα
1.7. 1.7. Τα καλιούχα λιπάσματα
1.8. 1.8. Τα μαγνησιούχα λιπάσματα
1.9. 1.9. Τα θειούχα λιπάσματα
2. Τα λιπάσματα ιχνοστοιχείων
2.1. 2.1. Τα σιδηρούχα λιπάσματα
2.2. 2.2. Τα ψευδαργυρούχα λιπάσματα
2.3. 2.3. Τα μαγγανιούχα λιπάσματα
2.4. 2.4. Τα χαλκούχα λιπάσματα
2.5. 2.5. Τα βοριούχα λιπάσματα
2.6. 2.6. Τα μολυβδαινιούχα λιπάσματα
2.7. 2.7. Τα κοβαλτιούχα λιπάσματα
2.8. 2.8. Τα χλωριούχα λιπάσματα
3. Οργανικά λιπάσματα και λίπανση
3.1. Αμειψισπορά
3.2. Χλωρή λίπανση.
3.3. 3.3. Κοπριά
3.4. 3.4. Κομπόστ
3.4.1. 3.4.1. Πρώτες ύλες κατάλληλες για κομποστοποίηση
3.4.2. 3.4.2. Παρασκευή κομπόστ με βοηθητικά ορυκτά
3.5. 3.5. Τύρφη
3.6. 3.6. Τύποι χωμάτων για κηπευτικά, καλλωπιστικά και ανθοκομικά φυτά
3.6.1. 3.6.1. Φυτόχωμα
3.6.2. 3.6.2. Φυλλόχωμα
3.6.3. 3.6.3. Ριζόχωμα
3.6.4. 3.6.4. Κηπόχωμα
3.6.5. 3.6.5. Δασοχώματα
3.6.6. 3.6.6. Παρασκευή μιγμάτων
4. Τρόπος και χρόνος χρήσης λιπασμάτων
4.1. 4.1. Γενικά
4.2. 4.2. Υδρολίπανση
4.3. 4.3. Διαφυλλική λίπανση
5. Υδροπονία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
1. 1. Γενικά
2. 2. Δενδρώδεις καλλιέργειες
2.1. 2.1. Αμυγδαλιά (Prunus amygdolus var. sativ)
2.2. 2.2. Αχλαδιά (Pyrus sp.)
2.3. 2.3. Βερικοκιά (Prunus armeniaca)
2.4. 2.4. Δαμασκηνιά (Prunus domestica)
2.5. 2.5. Ελιά (Olea europea)
2.6. 2.6. Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, Μανταρινιά, Λεμονιά - Citrus spp.)
2.7. 2.7. Καρυδιά (Juglans regia)
2.8. 2.8. Καστανιά (Costanea sativa)
2.9. 2.9. Κερασιά - Βυσσινιά (Prunus cerasus και Prunus avium)
2.10. Κυδωνιά (Cydonia oblonga Mill.)
2.1 1. Μηλιά (Malus domestica Borkh)
2.12. Ροδακινιά (Prunus persica)
2.13. 2.13. Ροδιά (Punica granata)
2.14. 2.14. Συκιά (Ficus carica)
2.15. 2.15. Φιστικιά (Pistado vera)
2.16. 2.16. Φουντουκιά (Cory/us avelana)
3. Κηπευτικά
3.1. 3.1. Αγγούρι (Cucumis sativus)
3.2. 3.2. Αγκινάρα (Cynara scolymus)
3.3. 3.3. Καρότο (Daucus carota var. sativa)
3.4. 3.4. Καρπούζι (Citrullus lanatus)
3.5. 3.5. Κολοκύθια και κολοκυθάκια (Cucurbita sp.)
3.6. 3.6. Κουκιά ή κύαμοι (Vicia faba)
3.7. 3.7. Κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis)
3.8. 3.8. Κρεμμύδι (Allium cepa)
3.9. 3.9. Λάχανο (Brassica oleracea var. capitata)
3.10. 3.10. Μαρούλι (Lactuca sativa}
3.11. 3.11. Μελιτζάνα (Solanum melongena)
3.12. 3.12. Μπάμια (Hibiscus esculentus)
3.13. 3.13. Μπιζέλια ή αρακάς (Pissum sativum)
3.14. 3.14. Πατάτα (Solanum tuberosum)
3.15. 3.15. Πιπεριά (Capsicum annuum)
3.16. 3.16. Πεπόνι (Cucumis melo)
3.17. 3.17. Σκόρδο (Allium sativum)
3.18. 3.18. Σπανάκι (Spinacea oleracea)
3.19. 3.19. Σπαράγγι (Asparagus officinalis)
3.20. 3.20. Τομάτα (Lycopersicon esculentum)
3.21. 3.21. Φασόλια (Phaseolus vulgaris)
4. Άλλες καλλιέργειες
4.1. 4.1. Ακτινίδιο (Actinidia chinensis)
4.2. 4.2. Αμπέλι (Vitis vinifera)
4.3. 4.3. Βαμβάκι (Gossypium sp.)
4.4. 4.4. Βατόμουρα (Rubus sp.)
4.5. 4.5. Καλαμπόκι (Zea mays)
4.6. 4.6. Μηδική (Medicago sativa)
4.7. Φράουλα (Fragaria sp.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
1. 1. Ζημιές στo περιβάλλον από τη μη ορθή χρήση των λιπασμάτων
2. 2. Ζημιές στην υγεία του ανθρώπου από τη μη ορθή χρήση των λιπασμάτων
3. 3. Συμπεράσματα - Συστάσεις
ΣΥΝΤΟΜΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΑΖΩΤΟ - ΦΩΣΦΟΡΟ - ΚΑΛΙΟ)