Αειφορική καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
Αειφορική καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
Author: Γιώργος Δαουτόπουλος
ISBN: 9786185063719
Pages: 234
Format: 17 X 24
Binding: Paperback
Pub. Year: 2022
Μετά από προσπάθειες δύο και πλέον ετών, το βιβλίο για την αμυγδαλιά είναι έτοιμο να δοθεί στο αναγνωστικό κοινό. Η συγκυρία πρέπει να επισημανθεί. Το βιβλίο έρχεται αυτές τις ημέρες που, όπως και κάθε έτος, οι αμυγδαλιές ετοιμάζονται να μας δώσουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας με τα πολύχρωμα και πλουμιστά άνθη τους.
Ταυτόχρονα διανύουμε μια περίοδο εκρηκτικών αυξήσεων στις εισροές σε βαθμό που τυχόν λάθη στοιχίζουν πολύ ακριβά. Επομένως, η αναζήτηση της γνώσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ και επίκαιρες οι προσταγές του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά:
«Δεν φτάνει ο ήλιος μοναχά γεννήματα η γη να δώσει, χρειάζονται και άλλα πολλά και προπαντός η γνώση».
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό κ. Χρήστο Μαρ… ο οποίος ήταν ο πρώτος που διάβασε το βιβλίο στο πρώτο εκτυπωμένο αντίγραφο και είχε την καλοσύνη να κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την έκδοσή του.
Κύριε Δαουτόπουλε, καλησπέρα σας,
τέλειωσα, με προσοχή, την ανάγνωση του βιβλίου σας και σας στέλνω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις μου.
Καταρχήν να ξεκινήσω με τη γενική παρατήρηση ότι το βιβλίο σας δεν μοιάζει με κανένα άλλο αντίστοιχο της αγοράς ούτε ως προς τη δομή ούτε ως προς το περιεχόμενο. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου και θα ήταν κρίμα να μην εκδοθεί. Τα αντίστοιχα βιβλία για την αμυγδαλιά που κυκλοφορούν, και πιστέψτε με έχω αρκετά, μοιάζουν σαν να έχουν αντιγραφεί το ένα από το άλλο. Η μεγαλύτερή τους διαφορά μοιάζει να έγκειται στην χρονολογία κυκλοφορίας. Μοιάζει να μην έχει αλλάξει κάτι στην επιστημονική καλλιέργεια της αμυγδαλιάς με το πέρασμα των δεκαετιών!
Και η δομή και το περιεχόμενο διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα βιβλία γεωπονίας δέντρων που κυκλοφορούν. Σε σχέση με τα περισσότερα επιστημονικά, ότι είναι γραμμένο σε μια πολύ πιο κατανοητή γλώσσα και σε σχέση με τα εκλαϊκευμένα ότι είναι τελείως διαφορετικής προσέγγισης (εισάγονται για πρώτη φορά και ταυτοχρόνως σε ένα τέτοιο βιβλίο, πιστεύω, η έννοια της αειφορίας, των ωφέλιμων μικροοργανισμών, του ζεόλιθου, της μη καλλιέργειας, της ανακύκλωσης των υποπαραγώγων της καλλιέργειας κ.ά).
Υποδεικνύετε ένα μέλλον για την γεωργία της Ελλάδας που φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο επιβίωσής της. Αυτό νομίζω χαρακτηρίζει και την αξία του βιβλίου σας.
Χρήστος Μαρ… 10/2/2022