Βιολογία των μικροοργανισμών, τόμος Ι
Description
Reviews
Βιολογία των μικροοργανισμών, τόμος Ι
Author: Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker
ISBN: 9789605242008
Pages: 732
Format: 21 Χ 29
Binding: Hardback
Pub. Year: 2010
Μερικοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πώς είναι δυνατόν οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι να είναι στενοί συγγενείς. Πώς θα αντιδρούσατε στην παρατήρηση ότι ο πλανήτης μας έβριθε από ζωή 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν καν εμφανιστούν χιμπατζήδες, άνθρωποι, πεύκα, και πεταλούδες; Πώς θα αντιδρούσατε στη διαπίστωση ότι άμεσοι απόγονοι αυτών των πρώτων κατοίκων του πλανήτη ζούν ακόμη και σήμερα ανάμεσά μας, αλλά εμείς δεν τους βλέπουμε; Πώς θα αντιδρούσατε στη σκέψη ότι αυτοί οι πανάρχαιοι «αόρατοι» κάτοικοι της Γης είναι οι πραγματικοί πρόγονοι όλων των σημερινών ζωντανών οργανισμών; Χωρίς αυτούς τους «αόρατους» οργανισμούς η ατμόσφαιρα της Γης δεν θα είχε οξυγόνο και το αυτοκίνητό μας βενζίνη, δεν θα ξέραμε το ψωμί, το κρασί, και το γιαούρτι, ενώ μερικές κυρίες θα αγνοούσαν τις ευεργετικές υπηρεσίες του μπότοξ. Καλώς ήλθατε στον θαυμαστό κόσμο των μικρο-οργανισμών! Το βιβλίο αυτό είναι η ελληνική έκδοση ενός από τα κορυφαία παγκοσμίως εισαγωγικά εγχειρίδια μικροβιολογίας, της επιστήμης που μελετά τον κόσμο των μικροοργανισμών και που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης βιολογίας. Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι η κατανόηση της βασικής βιολογίας των μικροοργανισμών, δηλαδή των θεμελιωδών μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη δομή, τη λειτουργία, αλλά και την ένταξη στο περιβάλλον τους. Επίσης, παρουσιάζει κάποιες κεφαλαιώδους κοινωνικής και οικονομικής σημασίας εφαρμογές στην ιατρική, τη βιομηχανία, τη γεωργία, και τη βιοτεχνολογία, που έχουν τις ρίζες τους στη βασική μελέτη των μικροοργανισμών. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου παρουσιάστηκε το 1970 από τον Thomas Brock. Αυτό τον εξέχοντα μικροβιολόγο τιμά και ο τίτλος των μετεγενέστερων εκδόσεων του βιβλίου, που συνεχίζονται από τους επιγόνους του. Οι πρόσφατες εκδόσεις, όπως η 10η στην οποία βασίστηκε η ελληνική μετάφραση, προσπάθησαν να διατηρήσουν το βασικό σώμα της «κλασικής» επιστήμης της μικροβιολογίας. Παράλληλα, όμως, ενσωμάτωσαν αρκετές από τις συγκλονιστικές επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως την ουσιαστική κατανόηση της μικροβιακής ζωής σε χημικό επίπεδο, την ανάλυση της πλήρους γενετικής «συνταγής» των μικροοργανισμών (γονιδιωματική ανάλυση), την καλύτερη κατανόηση της εξελικτικής συγγένειας των οργανισμών μεταξύ τους, τη σύγχρονη ιολογία, και τις επαναστατικές δυνατότητες που προσφέρει η χρήση των μονοκύτταρων οργανισμών ως βιοτεχνολογικών μικρο-εργοστασίων.
Η ιδέα μιας ελληνικής έκδοσης του βιβλίου αυτού γεννήθηκε από τις πιεστικές διδακτικές ανάγκες ενός σύγχρονου εισαγωγικού μαθήματος μικροβιολογίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα. Ένα τέτοιο βιβλίο θα πρέπει: (α) να καλύπτει με επάρκεια το εύρος των δραστηριοτήτων που μελετά η σύγχρονη μικροβιολογία. (β) να διατηρείται διαρκώς «συντονισμένο» με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις από τη συγγραφική του ομάδα. (γ) να στηρίζει το βασικό κείμενο με υψηλής ποιότητας έγχρωμη εικονογράφηση. και (δ) να συμπληρώνει το έντυπο υλικό με ηλεκτρονικά και/ή διαδικτυακά βοηθήματα για τον φοιτητή και τον διδάσκοντα. Η Βιολογία των Μικροργανισμών του Brock πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις και μάλιστα έχει χρησιμεύσει διεθνώς ως ανεκτίμητο βοήθημα σε πολλές γενεές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις επιστήμες της ζωής, αλλά και επαγγελματιών επιστημόνων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Μικροοργανισμοί και μικροβιολογία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Επισκόπηση της μικροβιακής ζωής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Μακρομόρια
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική δομή και λειτουργία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Θρέψη, εργαστηριακή καλλιέργεια και μεταβολισμός των μικροοργανισμών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Μικροβιακή αύξηση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Αρχές της μικροβιακής μοριακής βιολογίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Εισαγωγή στην ιολογία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Βακτηριακή γενετική
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. Μικροβιακή εξέλιξη και συστηματική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. Προκαρυωτική ποικιλότητα: Βακτήρια
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Προκαρυωτική ποικιλότητα: Αρχαία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14. Βιολογία του ευκαρυωτικού κυττάρου και ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15. Μικροβιακή γονιδιωματική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ιοί βακτηρίων, φυτών και ζώων