Ειδική δενδροκομία τόμος Δ΄ Εσπεριδοειδή
Ειδική δενδροκομία τόμος Δ΄ Εσπεριδοειδή
Author: Κωνσταντίνος Ποντίκης
ISBN: 9607306600
Pages: 328
Format: 17 Χ 24
Binding: Paperback
Pub. Year: 2003
Περιεχόμενα:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ 15
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 17
1. ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 19
2. ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 23
2. 1. Ταξινόμηση του γένους Citrus 25
3. ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 33
3. 1. Μορφολογία οργάνων 35
3. 1. 1. Βλαστός 35
3. 1. 2. Οφθαλμοί 36
3. 1. 3. Αγκάθια 38
3. 1. 4. Ρίζες 38
3. 1. 5. Φύλλα 39
3. 1. 5. 1. Φυλλική επιφάνεια 43
3. 1. 5. 2. Αποκοπή φύλλων 44
3. 1. 5. 3. Στομάτια και διαπνοή 45
3. 1. 5. 4. Συσταση φύλλων 46
3. 1. 6. ’νθη 49
3. 1. 7. Καρπός 51
3. 1. 8. Ανάπτυξη καρπών 55
3. 1. 9. Σύσταση καρπών 56
3. 1. 9. 1. Περιεκτικότητα σε νερό 56
3. 1. 9. 2. Οργανικά οξέα 57
3. 1. 9. 3. ’μυλο 58
3. 1. 9. 4. Αμινοξέα 58
3. 1. 9. 5. Βιταμίνες 58
3. 1. 9. 6. Σάκχαρα 59
3. 1. 9. 7. Καροτινοειδή 59
3. 1. 9. 8. Φλαβόνες 60
3. 1. 10. Πολυεμβρυονία 61
3. 1. 11. Νεανικότητα 62
3. 1. 12. Πολυπλοειδία εσπεριδοειδών 63
3. 1. 13. Μεταλλαγές 64
4. ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ.. 67
4. 1. Αυτεπικονίαση και σταυρεπικονίαση 67
4. 2. Φορείς επικονιάσεως 68
4. 3. Σχέση μεταξύ επικονιάσεως και καρποδέσεως 68
4. 4 Παρθενοκαρπία 69
4. 5 Ανάγκες επικονιάσεως 69
4. 5. 1. Γκρέιπ φρουτ 70
4. 5. 2. Λεμονιά 71
4. 5. 3. Λιμεττία 72
4. 5. 4. Πορτοκαλιά 72
4. 5. 5. Φράππα . 74"
4. 5. 6. Μανταρινιά 75
4. 5. 7. Καλαμοντίν, σιτράντζ, κιτριά, κουμκουάτ, λεμονιά Meyer,
λεμονιά Ποντερόζα, νερατζιά, τρίφυλλος πορτοκαλιά.... 76
4. 6 Σημασία της μέλισσας στην επικονίαση
των εσπεριδοειδών 76
4. 7. Οδηγίες επικονιάσεως και εφαρμογές 77
5. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕ1ΔΩΝ 79
5. 1. Φυσικό περιβάλλον των εσπεριδοειδών 79
5. 1. 1. Κλίμα 79
5. 1. 2. Ανάγλυφο εδάφους 82
5. 1. 3. Έδαφος 82
5. 1. 4. Νερό 82
6. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 85
6. 1. Υποκείμενα εσπεριδοειδών 87
6. 1. 1. Πορτοκαλιά 87
6. 1. 2. Νερατζιά και Υβρίδια 88
6. 1. 3. Λεμονιά και Συγγενείς cvs 90
6. 1. 4. Λιμεττία και Συγγενείς cvs 91
6. 1. 5. Τρίφυλλος πορτοκαλιά και Υβρίδια 93
6. 1. 6. Μανταρινιά και Μανταρινοειδή υποκείμενα 96
6. 1. 7. Διάφορα υποκείμενα εσπεριδοειδών 98
6. 2. Περίληψη κυριότερων υποκειμένων εσπεριδοειδών 99
6. 3. Παραγωγή υποκειμένων 101
7. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 103
7. 1. Εγκατάσταση φυτείας εσπεριδοειδών 103
7. 1. 1. Προετοιμασία εδάφους 103
7. 1. 2. Φύτευση δενδρυλλίων 104
7. 1. 3. Αποστάσεις και συστήματα φυτεύσεως 104
7. 1. 4. Καλλιέργεια εσπεριδοφυτειών 106
7. 2. Λίπανση 107
7. 2. 1. Μακροστοιχεία 109
7. 2. 2. Μικροστοιχεία 113
7. 3. Πότισμα 115
7. 3. 1. Επίδραση του νερού στη βλάστηση 115
7. 3. 2. Επίδραση του νερού στην αύξηση των ριζών 115
7. 3. 3. Επίδραση του νερού στο σχηματισμό και την ανάπτυξη
των καρποφόρων οφθαλμών 115
7. 3. 4. Επίδραση του νερού στην καρπόδεση και ανάπτυξη των
καρπών 116
7. 3. 5. Επίδραση του νερού στην παραγωγή 117
7. 3. 6. Επίδραση του νερού στην ποιότητα των καρπών 118
7. 3. 7. Επίδραση του νερού σε διάφορες ανωμαλίες των καρπών 118
7. 4. Μέθοδοι προσδιορισμού της συχνότητας των ποτισμάτων των
εσπεριδοειδών 119
7. 4. 1. Συστήματα ποτίσματος 119
7. 4. 1. 1. Πότισμα με κατάκλυση 119
7. 4. 1. 2. Πότισμα με διπλές λεκάνες 119
7. 4. 1. 3. Πότισμα με αυλάκια 119
7. 4. 1. 4. Πότισμα με τεχνητή βροχή 120
7. 4. 1. 5. Πότισμα στάγδην 121
7. 5. Κλάδεμα 122
7. 5. 1. Κλάδεμα σποροφύτων 123
7. 5. 2. Κλάδεμα νεαρών δένδρων 124
7. 5. 3. Κλάδεμα μανταρινιάς και λεμονιάς 125
7. 5. 4. Κλάδεμα ενήλικων δένδρων 126
7. 5. 5. Φρακτοειδές κλάδεμα των εσπεριδοειδών 128
7. 5. 6. Ακροτομικό κλάδεμα εσπεριδοειδών 129
7. 5. 7. Κλάδεμα ζημιωθέντων δένδρων 129
7. 5. 8. Εποχή κλαδέματος 131
7. 5. 9. Κλάδεμα ανανεώσεως 131
7. 5. 10. Χειρισμός τομών κλαδέματος 132
7. 5. 11. Μετάδοση ασθενειών με κλάδεμα 133
7. 6. Καταπολέμηση ζιζανίων εσπεριδοειδών 133
7. 6. 1. Μηχανικά μέσα 133
7. 6. 2. Ακαλλιεργησία εσπεριδοφυτειών 134
7. 7. Η χρησιμοποίηση των αυξητικών ορμονών στην εσπεριδοκαλλιέργεια 138
7. 7. 1. Πολλαπλασιασμός 139
7. 7. 2. Παραγωγή βλαστήσεως 139
7. 7. 3. Παραγωγή καρπών 140
7. 7. 3. 1. Ανθοφορία 140
7. 7. 3. 2. Καρπόδεση 141
7. 7. 3. 4. Αραίωμα καρπών 141
7. 7. 3. 5. Έλεγχος της παραγωγής 141
7. 7. 4. Ποιότητα καρπών 142
7. 7. 4. 1. Ποιότητα φλοιού 142
7. 7. 4. 2. Χρώμα καρπών 142
7. 7. 4. 3. Μέγεθος καρπών 143
7. 7. 4. 4. Ποιότητα σάρκας καρπών 144
7. 7. 4. 5. Συντήρηση καρπών 144
8. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ 147
8. 1. Παγετός 147
8. 2. Αναστροφή και θερμοροφή 148
8. 3. ’νεμος 149
8. 4. Σύννεφα 150
8. 5. Καπνός 150
8. 6. Σημείο δρόσου 151
8. 7. Συστήματα καλλιέργειας οπωρώνων και
παγετοπροστασία 152
8. 8. Συστήματα παγετοπροστασίας οπωρώνων 153
8. 8. 1. Θερμάστρες πετρελαίου 153
8. 8. 2. Κεριά παραφφίνης 155
8. 8. 3. Ανεμομίκτες 155
8. 8. 4. Τεχνητή βροχή 156
8. 8. 4. 1. Τεχνική διαβροχής πάνω από τα δένδρα 157
8. 8. 4. 2. Τεχνική διαβροχής κάτω από τα δένδρα 160
8. 9. Χαλάζι 161
8. 10. Ασφάλεια Γεωργικής Παραγωγής 161
9. ΩΡΙΜΑΣΗ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙ-
ΗΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΡΠΩΝ 163
9. 1. Ωρίμαση εσπεριδόκαρπων 163
9. 2. Κριτήρια εμπορικής ωριμότητας 164
9. 3. Συγκομιδή εσπεριδόκαρπων 167
9. 3. 4. Συλλογή με το χέρι 167
9. 3. 5. Μηχανική συλλογή 168
9. 3. 5. 1. Cycloheximide 168
9. 3. 5. 2. Ethrel 169
9. 3. 5. 3. ABG 3030 και CGA-22911 169
9. 3. 5. 4. Alar (SADH) 170
9. 3. 6. Προβλήματα αποκοπής καρπών 170
9. 4. Συσκευασία εσπεριδόκαρπων 171
9. 4. 1. Χειρισμός καρπών 171
9. 4. 2. Ψύξη καρπών 171
9. 4. 3. Απολύμανση καρπών 172
9. 5. Βιομηχανική επεξεργασία των εσπεριδόκαρπων 173
10. ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ 175
10. 1. Citrus 175
10. 1. 1. Πορτοκαλιά 176
10. 1. 1. 1. Κοινές ποικιλίες 177
10. 1. 1. 2. Ομφαλοφόρες ποικιλίες 190
10. 1. 1. 3. Αιματόχρωμες ποικιλίες 198
10. 1. 1. 4. Γλυκόχυμες ποικιλίες 209
10. 1. 2. Λεμονιά 211
10. 1. 2. 1. Οξύχυμες ποικιλίες 211
10. 1. 2. 2. Γλυκόχυμες ποικιλίες 222
10. 1. 2. 3. Καλλωπιστικές ποικιλίες 222
10. 1. 3. Είδη παρόμοια της λεμονιάς 222
10. 1. 4. Μανταρινιά 225
10. 1. 4. 1. Σατσούμα 227
10. 1. 4. 2. Είδη παρόμοια της Σατσούμας 233
10. 1. 4. 3. King 234
10. 1. 4. 4. Κοινό μεσογειακό 236
10. 1. 4. 5. Κοινά 238
10. 1. 5. Τανγκόρ 251
10. 1. 6. Τανγκέλο 252
10. 1. 7. Είδη παρόμοια της μανταρινιάς 254
10. 1. 8. Μικρόκαρπες μανταρινιές 256
10. 1. 9. Κιτριά 257
10. 1. 9. 1. Οξύχυμες ποικιλίες 258
10. 1. 9. 2. Γλυκόχυμες ποικιλίες 260
10. 1. 10. Υβρίδια παρόμοια της κιτριάς 260
10. 1. 11. Φράππα και Γκρέιπ φρουτ 261
10. 1. 11. 1. Φράππα . 262
Κοινές ποικιλίες 263
Αιματόχρωμες ποικιλίες 264
Γλυκόχυμες ποικιλίες 265
Ομφαλοφόρες ποικιλίες 265
10. 1. 11. 2. Γκρέιπ φρουτ 265
Κοινά γκρέιπ φρουτ 266
Αιματόχρωμες ποικιλίες γκρέιπ φρουτ... 269
10. 1. 12. Νερατζιά 271
10. 1. 12. 1. Οξύχυμες κοινές νερατζιές 272
10. 1. 12. 2. Γλυκόξινες νερατζιές 273
10. 1. 12. 3. Διάφορες οξύχυμες νερατζιές 274
10. 1. 12. 4. Αρωματικές ποικιλίες νερατζιάς 274
10. 1. 12. 5. Καλλωπιστικές ποικιλίες νερατζιάς 275
10. 1. 12. 6. Είδη παρόμοια της νερατζιάς 275
10. 1. 13. Μυρτόφυλλη πορτοκαλιά 275
10. 1. 14. Μπεργαμόττο 276
10. 1. 15. Λιμέττα 278
10. 1. 16. Λιμεπία 279
10. 1. 16. 1. Μικρόκαρπες οξύχυμες λιμεττίες 281
10. 1. 16. 2. Μεγαλόκαρπες οξύχυμες λιμεπίες 282
10. 1. 17. Γλυκόχυμη λιμεττία 284
10. 1. 18. Υβρίδια παρόμοια της λιμεττίας 284
10. 2. Eremocitrus 285
10. 2. 1. Υβρίδια του Eremocitrus 285
10. 3. Microcitrus 286
10. 3. 1. Είδη του γένους Microcitrus 286
10. 4. Clymenia 287
10. 5. Poncirus 288
10. 5. 1. Βοτανικοί χαρακτήρες του P. trifoliata 290
10. 5. 2. Υβρίδια του Poncirus 291
10. 6. Fortunella 295
10. 6. 1. Βοτανικοί χαρακτήρες του γένους Fortunella 297
10. 6. 2. Είδη του γένους Fortunella 297
10. 6. 3. Υβρίδια του γένους Fortunella 299
10. 6. 4. Καλλιέργεια του κουμ-κουάτ 301
11. ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 303
11. 1. Βακτηριακές παθήσεις 303
11. 2. Μυκητολογικές παθήσεις 303
11. 3. Εντομολογικές προσβολές 304
11. 4. Ιώσεις 305
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 307