Αγροτουρισμός - Οικοτουρισμός και βιολογική αιγοπροβατοτροφία
Αγροτουρισμός - Οικοτουρισμός και βιολογική αιγοπροβατοτροφία
Καινοτομία, επιστήμη και παραγωγή
Συγγραφέας: Ιωάννης Σωτηρόπουλος
ISBN: 9789606970740
Σελίδες: 296
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2013
Η πλειοψηφία των άρθρων που περιέχονται στο βιβλίο αυτό παρουσιάστηκαν στο 3ο Συνέδριο Βιολογικής Κτηνοτροφίας. ΟΙ καθηγητές και ερευνητές μεταφέρουν τα πορίσματα των ερευνητικών τους εργασιών και τη διεθνή τους εμπειρία.
Η πρόταση του συλλογικού αυτού έργου είναι α) η αξιοποίηση της επιστήμης με εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή έτσι όπως είναι και εξελίσσεται στη χώρα μας, αλλά και β) η έρευνα της ελληνικής παραγωγικής πραγματικότητας για προαγωγή του ενδογενούς ερευνητικού δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Περιεχόμενα
Α΄ Μέρος:
Η Βιολογική Αιγοπροβατοτροφία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα: Προβλήματα και Τάσεις
- Ο ρόλος των αξιών στη γεωργία: Η περίπτωση της Κοινοτικής νομοθεσίας για τη βιολογική κτηνοτροφία
- Η βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη και την Ελλάδα
- Βιολογική κτηνοτροφία: Εθνική και κοινοτική νομοθεσία, προβλήματα και προοπτικές
- Οι λόγοι ενασχόλησης των κτηνοτρόφων με τη βιολογική αιγοπροβατοτροφία
- Σύγχρονες τάσεις στη διατροφή προβάτων και αιγών
- Τα πλεονεκτήματα των Ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων
- Η σημασία των φυτών μεγάλης καλλιέργειας στη βιολογική κτηνοτροφία
- Η πολυδιάστατη συμβολή της βοσκής στην παραγωγή των προϊόντων ποιότητας
B΄ Μέρος:
Βιολογικά Προϊόντα
- Η Καινοτομία στα προϊόντα γίδινου γάλακτος: Το γίδινο γάλα ως τρόφιμο με ιατρογενείς ιδιότητες
- Χαρακτηριστικά αιγοπρόβειου γάλακτος βιολογικών εκτροφών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας
- Βιολογικά γαλακτοκομικά Προϊόντα – βιολογικά τυριά
- Έλεγχος και πιστοποίηση προϊόντων βιολογικής γεωργίας
- Ανταγωνιστικότητα και εμπορία βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας
- Προϋποθέσεις και διαδικασίες κατοχύρωσης και καταχώρισης νέων ονομασιών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα προϊόντα κρέατος
Γ’ Μέρος:
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού: Αγορά και Διαχείριση.
- Αγροτουρισμός και αειφόρος τοπική ανάπτυξη: η περίπτωση της Ελλάδας
- Ο αγροτουρισμός στη Δυτική Ελλάδα: υφιστάμενη κατάσταση – προοπτικές
- Οικοτουρισμός: Η Ελληνική πραγματικότητα – τάσεις, προοπτικές, οικονομικά χαρακτηριστικά
- Τοπικά προϊόντα: η νέα διάσταση στην ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού
- Εγκατάσταση μικρού παραδοσιακού τυροκομείου σε αγρόκτημα
- Marketing Plan αγροτουριστικού προορισμού
- Εναλλακτικές Μορφές τουρισμού, βιολογική κτηνοτροφία και οικονομική ανάπτυξη
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Μελέτες και Περιγραφή Περιπτώσεων α) Βιολογικής Παραγωγής και β) Αγροτουρισμού.
- Η ευζωία, η σφαγή και η τυποποίηση ως παράγοντες ποιοτικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων
- Ίδρυση και λειτουργία μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής αλλαντικών φάρμας
- Οικονομική και θεσμική αντιμετώπιση του αγροτουριστικού επιχειρηματία
- Εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης φυσικών πόρων. Αγροτουρισμός και χρηματοδότηση επενδύσεων