Τα μανιτάρια
Τα μανιτάρια
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Στεφανάκης
ISBN: 9603510300
Σελίδες: 192
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 1995
Περιεχόμενα:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ 11
ΚΕΦ. 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 13
Γενικά 13
Το καλλιεργημένο μανιτάρι 19
Το άγριο μανιτάρι 22
Θρεπτική αξία των μανιταριών 28
Η κατάσταση στη χώρα μας 29
ΚΕΦ. 2ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 31
Ι. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Τόπος εγκατάστασης 31
Χώρος και χαρακτηριστικά κατασκευής 31
II. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 45
Καλλιεργητικά συστήματα 45
Σπόρος του μανιταριού 45
Κομποστοποίηση (1η φάση) 47
Παστερίωση (2η φάση) 55
Μαζική παστερίωση 62
Σπορά-επώαση 64
Μαζική επώαση 65
Επιχωμάτωση 65
Κύρια καλλιέργεια 71
Κοπή - ταξινόμηση - πακετάρισμα και συντήρηση μανιταριών 74
Αγορά και προώθηση μανιταριών 77
III. ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΦΑΡΜΑΚΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΕΚΑΣΜΩΝ 78
Περιγραφή 78
Πρόγραμμα ψεκασμών 86
IV. ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ PLEUROTUS 92
Μορφολογικοί κ. α. χαρακτήρες 92
Περιβάλλον 94
Καλλιέργεια 96
V. ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ 101
ΚΕΦ. 3ο. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 107
Ι. ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ (AGARICUS)
Γενικά 107
Μίγματα, προετοιμασία, καλλιέργεια 112
’λλος τρόπος ερασιτεχνικής καλλιέργειας 123
II. ΤΟ ΣΚΟΥΡΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ (PLEUROTUS) 129
III. ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΑΛΛΙΕΡ/ΝΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ 138
α. Το μανιτάρι VOLVARIELA VOLCACEA 138
6. Το μανιτάρι STROPHARIA RUGOSO-ANULATA 140
γ. Το μανιτάρι AURICULARIA SPP 142
δ. Το μανιτάρι LENTINUS EDODES (SHI TAKE) 143
ΚΕΦ. 4ο. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 145
Ι. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 145
II. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 148
ΚΕΦ. 5ο. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ 151
Γενικά 151
Το άγριο μανιτάρι 151
Το καλλιεργημένο μανιτάρι 165
Το μανιτάρι για ερασιτέχνες 171
ΚΕΦ. 6ο. ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ 173
Γενικά 173
Συνταγές μαγειρικής 176
Πιάτα με μανιτάρια 176
Σάλτσες με μανιτάρια 181
Μανιτάρια με ψάρια ή θαλασσινά 183
Μανιτάρια με κρέας 185
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 187