Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Κηπευτικών στα Θερμοκήπια
Η Τεχνική της Καλλιέργειας των Κηπευτικών στα Θερμοκήπια
Author: Χρίστος Ολύμπιος
ISBN: 9789603513759
Pages: 772
Format: 17 Χ 24
Binding: Paperback
Pub. Year: 2001
Περιεχόμενα:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 25
ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΤΟΜΑΤΑ
1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 39
1.2 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ 40
1.3 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 44
1.4 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 52
1.5 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 56
1.5.1 Στρωμάτωση 57
1.5.2 Μεταφύτευση σε ατομικά γλαστράκια 62
1.5.3 Συνθήκες ατμόσφαιρας στο σπορείο (Θερμοκρασία, υγρασία,
φωτισμός, διοξείδιο του άνθρακα CO2) 66
1.5.4 Πότισμα 68
1.5.5 Λίπανση στο σπορείο 69
1.5.6 Επίδραση νεαρών φυτών τομάτας σε χαμηλές θερμοκρασίες 70
1.5.7 Επίδραση χημικών ρυθμιστικών ουσιών 74
1.6 ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 74
1.6.1 Εκπλυση (ξέπλυμα) εδάφους 75
1.6.2 Βασική Λίπανση 76
1.6.2.1 Προσθήκη οργανικής ουσίας 77
1.6.2.2 Ανόργανος λίπανση 78
1.6.3 Ανάλυση εδάφους 82
1.6.4 Κατεργασία εδάφους 84
1.7 ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ 88
1.8 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 88
1.8.1 Αποστάσεις φύτευσης - Πληθυσμός - Διάταξη φυτών 88
1.8.2 Στάδιο μεταφύτευσης 92
1.8.3 Φύτευση των νεαρών φυτών 94
1.8.4 Πότισμα 96
1.9 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 96
1.9.1 Συνθήκες ατμόσφαιρας θερμοκηπίου (θερμοκρασία αέρα,
θερμοκρασία εδάφους, υγρασία αέρα, εμπλουτισμός με διοξείδιο του
άνθρακα CO2) 97
1.9.2 Πότισμα στο θερμοκήπιο 106
1.9.2.1 Αρδευτικά συστήματα 106
1.9.2.2 Προσδιορισμός αναγκών σε νερό 108
1.9.2.3 Συχνότητα άρδευσης 110
1.9.2.4 Ποιότητα νερού άρδευσης 110
1.9.3 Επιφανειακή λίπανση 112
1.9.3.1 Ποσότητα λιπασμάτων που προστίθεται με την επιφανειακή λίπανση 114
1.9.3.2 Χαρακτηριστικά των φυτών που λαμβάνονται υπόψη για καθορισμό
σωστής επιφανειακής λίπανσης 114
1.9.3.3 Επιθυμητά επίπεδα θρεπτικών στοιχείων το φυτό 115
1.9.3.4 Πρόγραμμα επιφανειακής λίπανσης τομάτας θερμοκηπίου 116
1.9.3.5 Επίδραση της λίπανσης στην ποιότητα του καρπού 119
1.9.4 Κλάδεμα 120
1.9.5 Υποστύλωση - Συστήματα 127
1.9.5.1 Aπλό σύστημα 131
1.9.5.2 Σύστημα με "κλιπ" τύπου "Α" 133
1.9.5.3 Σύστημα με "κλιπ" τύπου "Β" (Ηook system) 138
1.9.5.4 Σύστημα αψίδας και σύστημα Guernsey 139
1.9.5.5 Σύστημα Sorensen 140
1.9.5.6 Σύστημα υποστύλωσης με συνεχόμενο σπάγκο 140
1.10 KAΡΠΟΔΕΣΗ ΤΟΜΑΤΑΣ 143
1.10.1 Επικονίαση 144
1.10.2 Γονιμοποίηση 145
1.10.3 Υποβοήθηση καρπόδεσης 148
1.10.3.1 Δόνηση 149
1.10.3.2 Καρποδετικές ορμόνες 151
1.10.3.3 Χρησιμοποίηση εντόμων για την επικονίαση της τομάτας 155
1.10.3.4 Σύγκριση των τριών μεθόδων υποβοήθησης της καρπόδεσης 164
1.11 ΧΡΩΜΑ ΚΑΡΠΟΥ 166
1.12 ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΥΤΟ 166
1.12.1 Λέπτυνση κορυφής 166
1.12.2 Συστροφή των νεαρών φύλλων της κορυφής 167
1.13 ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ 167
1.13.1 Σχίσιμο ή σχάσιμο του καρπού 167
1.13.2 Ξηρή σήψη κορυφής καρπού (Blossom - end rot) 168
1.13.3 Εσωτερική καστάνωση του καρπού (Internal Browning οr Bronzing) 169
1.13.4 Γκρίζα τοιχώματα (Graywall) 170
1.13.5 Ανομοιόμορφη (κηλιδωτή) ωρίμανση καρπού (Blotchy ripening) 171
1.13.6 Γωνιώδης καρπός (Boxy fruit) 172
1.13.7 Μαστοειδής καρπός 173
1.13.8 Παραμόρφωση καρπού (Cat face and Misshapen fruit) 173
1.13.9 Ηλιόκαυμα 174
1.13.10 Χείμερα (Chimera-silvering) 175
1.14 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 175
1.14.1 Συχνότητα συγκομιδής 178
1.14.2 Διαλογή - Συσκευασία 179
1.14.3 Συνθήκες αποθήκευσης 179
1.15 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 182
1.16 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ 188
1.16.1 Γενικά περί εμβολιασμού των κηπευτικών 188
1.16.2 Προετοιμασία υποκειμένου 192
1.16.3 Προετοιμασία εμβολίου 183
1.16.4 Συνένωση υποκειμένου - εμβολίου194
1.16.5 Υποκείμενα τομάτας 198
1.17 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 199
1.18 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 204
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΠΙΠΕΡΙΑ
2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 211
2.2 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ 213
2.3 ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 214
2.4 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 216
2.5 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 222
2.6 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 228
2.6.1 Επιλογή ποικιλίας 228
2.6.2 Σπορά και βλάστηση 229
2.6.3 Μεταφύτευση σε ατομικά γλαστράκια 232
2.6.4 Συνθήκες και περιποιήσεις στο σπορείο (Θερμοκρασία, υγρασία, φως, CO2) 234
2.6.5 Επίδραση φυταρίων πιπεριάς σε χαμηλές θερμοκρασίες 236
2.6.6 Πότισμα και λίπανση στο σπορείο 237
2.7 ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 238
2.7.1 Απαιτήσεις σε έδαφος 238
2.7.2 Καλλιεργητικές προετοιμασίες 238
2.7.3 Βασική λίπανση 239
2.8 ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ 240
2.8.1 Καλλιέργεια για πρώιμη παραγωγή την άνοιξη 241
2.8.2 Καλλιέργεια για οψιμότερη παραγωγή την άνοιξη 242
2.8.3 Καλλιέργεια για όψιμη φθινοπωρινή παραγωγή 243
2.9 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 244
2.9.1 Στάδιο μεταφύτευσης 244
2.9.2 Δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας 246
2.9.3 Αποστάσεις φύτευσης -Πληθυσμός - Διάταξη φυτών 247
2.10 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 250
2.10.1 Συνθήκες ατμόσφαιρας θερμοκηπίου (Θερμοκρασία, υγρασία, CO2) 250
2.10.1.1 Θερμοκρασίες και καρποφορία 254
2.10.1.2 Αφαίρεση ανθέων 257
2.10.2 Πότισμα 258
2.10.3 Επιφανειακή λίπανση 259
2.10.4 Υποστύλωση - Κλάδεμα 260
2.10.5 Εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης (ορμονών) στην πιπεριά 266
2.10.5.1 Καρποδετικές ορμόνες 266
2.10.5.2 Ορμόνες ωρίμανσης 266
2.10.6 Εφαρμογή δόνησης για υποβοήθηση της φυσιολογικής καρπόδεσης 266
2.10.7 Εισαγωγή του Βομβύνου (Bombus terrestris) στο θερμοκήπιο 266
2.11 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ (συχνότητα συγκομιδής, χρόνος συγκομιδής, αποδόσεις) 267
2.12 ΔΙΑΛΟΓΗ - ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΡΠΩΝ 269
2.13 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ - ΕΜΠΟΡΙΑ 272
2.14 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 273
2.15 EXΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 283
2.16 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΡΠΟΥ 288
2.17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 290
ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
3.1 ΚΑΤΑΓΩΓΗ -ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ 293
3.2 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 296
3.3 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 298
3.4 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 303
3.4.1 Προετοιμασία φυτών 303
3.4.2 Συνθήκες και περιποιήσεις στο σπορείο (Θερμοκρασία, φως) 304
3.4.3 Πότισμα στο σπορείο 305
3.4.4 Λίπανση στο σπορείο 305
3.4.5 Εμβολιασμός φυτών 306
3.5 ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ 307
3.6 ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 307
3.7 MΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 308
3.7.1 Στάδιο μεταφύτευσης 308
3.7.2 Αποστάσεις φύτευσης - Πληθυσμός - Διάταξη φυτών 309
3.7.3 Αποστάσεις φύτευσης σε συνδυασμό με αριθμό βλαστών ανά φυτό 311
3.7.4 Παράγοντες που πρέπει να προσεχθούν κατά τη μεταφύτευση 312
3.8 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 313
3.8.1 Συνθήκες ατμόσφαιρας θερμοκηπίου (Θερμοκρασία αέρα και εδάφους,
φως, υγρασία, CO2) 313
3.8.2 Πότισμα στο θερμοκήπιο 316
3.8.3 Επιφανειακή λίπανση 318
3.8.4 Υποστύλωση και Κλάδεμα 319
3.9 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 322
3.9.1 Φυσιολογική ανάπτυξη 322
3.9.2 Ανάπτυξη του καρπού με καρποδετικές ορμόνες 325
3.10 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 326
3.10.1 Κριτήρια "ωριμότητας" 326
3.10.2 Συχνότητα συγκομιδής 328
3.10.3 Διαλογή 330
3.10.4 Συνθήκες αποθήκευσης του καρπού 330
3.11 ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 331
3.12 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 331
3.13 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 337
3.14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 340
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΑΓΓΟΥΡΙΑ
4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 345
4.2 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ 345
4.3 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 346
4.4 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 347
4.5 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 352
4.6 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 356
4.6.1 Συνθήκες και περιποιήσεις στο σπορείο (Θερμοκρασία, Φως, Εμπλουτισμός με CO2) 356
4.6.2 Μέτρα υγιεινής 357
4.6.3 Υποστρώματα 358
4.6.4 Γλαστράκια και κύβοι εδάφους 358
4.6.5 Πότισμα και λίπανση στο σπορείο 364
4.6.6 Εμβολιασμός σε ανθεκτικά υποκείμενα 364
4.7 ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 368
4.7.1 Απαιτήσεις σε έδαφος 368
4.7.2 Βασική λίπανση 371
4.8 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 372
4.9 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 375
4.9.1 Συνθήκες ατμόσφαιρας θερμοκηπίου (Θερμοκρασία αέρος,
διακοπτόμενη θέρμανση για εξοικονόμηση ενέργειας, θερμοκρασία
εδάφους, υγρασία, CO2) 375
4.9.2 Eδαφοκάλυψη 381
4.9.3 Πότισμα 382
4.9.4 Επιφανειακή λίπανση 382
4.9.5 Υποστύλωση και κλάδεμα μεγαλόκαρπης αγγουριάς 386
4.9.6 Υποστύλωση και κλάδεμα μικρόκαρπης αγγουριάς 392
4.10 ΑΝΤΟΧΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΒΡΙΔΙΩΝ ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ XAΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 394
4.10.1 Χαρακτηριστικά αντοχής στις χαμηλές θερμοκρασίες 394
4.10.2 Mηχανισμοί αντοχής 396
4.10.3 Μορφολογικές αλλαγές ως αποτέλεσμα χαμηλών θερμοκρασιών 400
4.10.4 Φυσιολογικές αλλαγές ως αποτέλεσμα χαμηλών θερμοκρασιών 400
4.10.5 Εξασφάλιση αντοχής σε χαμηλές θερμοκρασίες δια του εμβολιασμού 401
4.11 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 403
4.12 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ 408
4.13 ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 409
4.14 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 410
4.15 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 421
4.16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 424
ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
5.1 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ 431
5.2 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 431
5.3 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 436
5.4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΣ 440
5.5 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 440
5.6 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ - ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ - ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ 442
5.7 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 446
5.8 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ 449
5.9 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 449
5.10 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 453
5.11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 455
ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΠΕΠΟΝΙΑ
6.1 ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ 457
6.2 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ 457
6.3 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 458
6.4 ΕΞΕΛΙΞΗ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ 463
6.4.1 Γενετική εξέλιξη 463
6.4.2 Βοτανικές ποικιλίες 464
6.4.3 Χρήσεις του καρπού 466
6.4.4 Θρεπτική αξία 466
6.4.5 Εξαγωγές 467
6.5 BOTANIKOI XAΡΑΚΤΗΡΕΣ 467
6.6 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΣ 473
6.6.1 Απαιτήσεις σε κλίμα 473
6.6.2 Απαιτήσεις σε έδαφος 473
6. 7 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 475
6.7.1 Σπορά - Στρωμάτωση (εμβολιασμός σε ανθεκτικά υποκείμενα) 475
6.7.2 Συνθήκες και περιποιήσεις στο σπορείο (Θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός,
CO2, μέτρα υγιεινής) 478
6.8 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 480
6.8.1 Κατεργασία εδάφους 480
6.8.2 Απολύμανση 481
6.9 ΛΙΠΑΝΣΗ 482
6.9.1 Γενικά για τη θρέψη της πεπονιάς 482
6.9.2 Επίδραση θρεπτικών στοιχείων στην ανάπτυξη του φυτού 485
6.9.3 Επίδραση θρεπτικών στοιχείων στην άνθηση 485
6.9.4 Επίδραση θρεπτικών στοιχείων στην καρποφορία 486
6.9.5 Επίδραση στην ποιότητα του καρπού 486
6.9.6 Η επίδραση των ιχνοστοιχείων 487
6.9.7 Βασική Λίπανση (Οργανική ουσία, χημικά λιπάσματα, ιχνοστοιχεία) 487
6.10 ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ Η ΦΥΤΕΥΣΗΣ 489
6.11 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 490
6.11.1 Στάδιο μεταφύτευσης 490
6.11.2 Αποστάσεις φύτευσης και διάταξη φυτών 491
6.12 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 493
6.12.1 Συνθήκες ατμόσφαιρας θερμοκηπίου (θερμοκρασία, επιδράσεις
της θερμοκρασίας, υγρασία, φωτισμός, εμπλουτισμός με CO2 494
6.12.2 Πότισμα (Μέθοδοι ποτίσματος) 502
6.12.3 Επιφανειακή λίπανση 503
6.12.4 Υποστύλωση του φυτού 505
6.12.5 Υποστύλωση του καρπού 509
6.12.6 Kλάδεμα 509
6.13 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ 514
6.13.1 Ανάπτυξη του φυτού 514
6.13.2 Σχέση ανάπτυξης και θρέψης 515
6.14 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗΣ 516
6.14.1 Ανθική επαγωγή και άνθηση 516
6.14.2 Επίδραση της θερμοκρασίας, της φωτοπεριόδου και της ηλικίας 516
6.14.3 Επίδραση διαθέσιμου νερού και της θρέψης 517
6.14.4 Επίδραση του εμβολιασμού 518
6.14.5 Επίδραση χημικών ρυθμιστών ανάπτυξης 518
6.15 ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ - ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ 520
6.15.1 Φυσική καρπόδεση 520
6.15.2 Χρήση καρποδετικών ορμονών 524
6.15.3 Aνάπτυξη του καρπού 528
6.16 ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΚΑΡΠΟΥ 531
6.17 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 537
6.18 ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 539
6.19 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ - ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ 539
6.20 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 539
6.21 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 545
6.22 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 556
ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
7.1 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ 561
7.2 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 561
7.3 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 567
7.4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΣ 569
7.4.1 Απαιτήσεις σε κλίμα 569
7.4.2 Απαιτήσεις σε έδαφος 570
7.5 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 570
7.5.1 Προετοιμασία φυτών 570
7.5.2 Εμβολιασμός καρπουζιάς σε ανθεκτικά υποκείμενα 572
7.5.2.1 Παθογόνα εδάφους 573
7.5.2.2 Τεχνική του εμβολιασμού (Κατακόρυφος εμβολιαμός, πλάγιος εμβολιασμός) 574
7.5.2.3 Συνθήκες μετά τον εμβολιασμό - Εγκλιματισμός 601
7.5.2.4 Υποκείμενα εμβολιασμού 604
7.6 ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ 608
7.7 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 609
7.7.1 Αποστάσεις φύτευσης 609
7.7.2 Εδαφοκάλυψη 610
7.8 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ 610
7.8.1 Πότισμα 610
7.8.2 Λίπανση 611
7.8.3 Υποστύλωση 611
7.8.4 Κλάδεμα καρπουζιάς στην κατακόρυφη υποστήλωση 612
7.8.5 Υποστύλωση καρπών 614
7.9 ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ 615
7.9.1 Τεχνητή επικονίαση 615
7.10 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 616
7.10.1 Κριτήρια ωριμότητας 619
7.11 ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 621
7.12 ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΡΠΟΥ 621
7.13 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΡΠΟΥ 621
7.14 ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ Ή ΥΒΡΙΔΙΟΥ 621
7.15 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 622
7.16 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 627
7.17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 628
ΟΓΔΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΦΑΣΟΛΙΑ (ΝΩΠΑ)
8.1 KΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ 631
8.2 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 631
8.3 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 637
8.4 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ 640
8.5 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΣ 640
8.6 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 641
8.6.1 Απευθείας σπορά ή μεταφύτευση 641
8.6.2 Συνθήκες βλάστησης 642
8.6.3 Διαδικασία φύτευσης 642
8.6.4 Αποστάσεις φύτευσης 644
8.7 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 646
8.7.1 Συνθήκες ατμόσφαιρας θερμοκηπίου (Θερμοκρασία, υγρασία) 646
8.7.2 Αραίωμα φυτών 648
8.7.3 Υποστύλωση 648
8.7.4 Πότισμα 650
8.7.5 Λίπανση 650
8.7.6 Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών 651
8.8 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 651
8.9 ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 654
8.10 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ 658
8.11 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 658
8.12 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 659
8.13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 663
ENATO ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΜΑΡΟΥΛΙ
9.1 ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ 667
9.2 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 668
9.3 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ 672
9.4 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ 675
9.5 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ 675
9.6 ΠOΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 681
9.6.1 Μέθοδοι πολλαπλασιασμού 682
9.6.1.1 Αυτόματη σπορά καλυμμένων (pelleted) σπόρων σε κύβους εδάφους 683
9.6.1.2 Με το χέρι σπορά κανονικού σπόρου σε κύβους εδάφους 684
9.6.1.3 Σπορά καλυμμένων σπόρων
σε πλαστικούς δίσκους ή δίσκους από φελιζόλ 686
9.6.1.4 Σπορά σε κιβώτια και μεταφύτευση σε κύβους εδάφους ή δίσκους 686
9.6.1.5 Σπορά σε κιβώτια, αλίες ή θερμοσπορεία και μεταφύτευση
απευθείας στο έδαφος του θερμοκηπίου 686
9.6.2 Συνθήκες και περιποιήσεις στο σπορείο
(Θερμοκρασία, φως, τεχνητός φωτισμός στο σπορείο) 689
9.6.3 Υποστρώματα 691
9.6.4 Καλυμμένος σπόρος (pelleted seed) 692
9.6.5 Κανονικός (συνηθισμένος) σπόρος 693
9.6.6 Λήθαργος 693
9.6.6.1 Λήθαργος φρέσκου σπόρου 693
9.6.6.2 Λήθαργος υψηλής θερμοκρασίας 694
9.6.7 Μεταχείριση "μικρής ημέρας" 695
9.7 ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 696
9.7.1 Απαιτήσεις σε έδαφος 696
9.7.2 Καλλιεργητικές προετοιμασίες 696
9.7.3 Απολύμανση του εδάφους 697
9.7.4 Βασική Λίπανση (Οργανική ουσία, ανόργανη λίπανση) 698
9.8 ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 701
9.8.1 Μεταφύτευση με το χέρι 702
9.8.2 Μεταφύτευση με μηχανές 704
9.8.3 Αποστάσεις φύτευσης - Πληθυσμός 705
9.9 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (Θερμοκρασία, φως, CO2) 707
9.10 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ 710
9.10.1 Πότισμα 710
9.10.2 Eπιφανειακή λίπανση 711
9.10.3 Προστασία από εχθρούς και ασθένειες 713
9.11 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ 713
9.12 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 715
9.13 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 717
9.13.1 Ποικιλίες τύπου Cos ή Romaine ( Κως ή Ρωμάνα) 718
9.13.2 Ποικιλίες κεφαλωτού τύπου Iceberg ή Crisphead 720
9.13.3 Ποικιλίες κεφαλωτού τύπου Butterhead 722
9.13.4 Ποικιλίες με χαλαρό ανοικτό φύλλωμα (Loοseleaf) 725
9.14 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 727
9.15 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 728
9.16 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ 731
9.16.1 "Φυσιολογικό" και "περιθωριακό" κάψιμο φύλλων (Tipburn) 731
9.16.2 "Υάλωση" ή "κάψιμο των νεύρων των φύλλων" (Glassiness or veinal tipburn) 733
9.17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 734
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ 739
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ 745