Οικολογικό κρασί και βιολογική καλλιέργεια αμπέλου
Οικολογικό κρασί και βιολογική καλλιέργεια αμπέλου
Συγγραφέας: Παναγιώτης Λ. Τσέτουρας
ISBN: 9789603517849
Σελίδες: 160
Σχήμα: 17 X 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2014
Βήμα-βήμα οδηγίες για την παραγωγή εύγευστου και υψηλής ποιότητας κρασιού, χωρίς χημικά και επιβλαβή πρόσθετα. Θα ανακαλύψετε πολλά μικρά μυστικά για κάθε στάδιο παραγωγής του κρασιού, από την επιλογή του μούστου και του δοχείου φύλαξης, μέχρι την οινοποίηση και την εμφιάλωση, που θα σας εξασφαλίσουν άριστο αποτέλεσμα!
Περιεχόμενα
Πρόλογος 9
ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τι είναι το Οικολογικό Κρασί 13
Η Ποιότητα του Οικολογικού Κρασιού 14
Κανονισμοί Βιολογικής Οινοποίησης 17
Οργανισμοί Πιστοποίησης και Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων 19
Επιτρεπόμενα Προϊόντα στη Βιολογική Γεωργία 20
Εξοπλισμός Οινοποίησης 23
Βιολογική Καλλιέργεια Αμπελιού 26
Φυτοπροστασία της Βιοκαλλιέργειας 29
Ποικιλίες Κατάλληλες για Οινοποίηση 44
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Προετοιμασία πριν την Οινοποίηση 59
Το Σταφύλι 60
Ο Μούστος 67
Ο Τρύγος 71
Διόρθωση της Σύστασης του Μούστου 74
Οικολογική Οινοποίηση 80
Λευκή Οινοποίηση (για λευκά κρασιά) 86
Ερυθρή Οινοποίηση (για κόκκινα-μαύρα κρασιά) 93
Άλλα Είδη Κρασιών 101
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά του Κρασιού 105
Γευσιγνωσία 109
Tο Γλωσσάρι του Κρασιού 111
Ασθένειες και Αλλοιώσεις των Κρασιών 117
Κρασί και Υγεία 122
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Αναλύσεις - Μετρήσεις στο Μούστο και στο Κρασί 127
Πίνακες 135
Κοινοτική Νομοθεσία 140
Οι Κυριότερες Προσβολές στο Αμπέλι σε Φωτογραφίες 152
Βιβλιογραφία 158