Το μαστιχόδεντρο της Χίου
Το μαστιχόδεντρο της Χίου
Συγγραφέας: Σαββίδης Θωμάς
ISBN: 9789603435280
Σελίδες: 144
Σχήμα: 17 X 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2000
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
Ιστορικά στοιχεία………………………….…15
Αρχαιότητα………………….……………….15
Αγία Γραφή………………………………….18
Ρωμαϊκή εποχή………………………………19
Βυζαντινή εποχή…………………………….20
Κυριαρχία Γενοβέζων………..……………...20
Τουρκοκρατία……………………………….22
Νεώτερη Ελλάδα…………………………….25
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
Το νησί της Χίου………………………….....27
Γεωλογία…………………………………….27
Κλίμα……………………………………..…27
Μοναδικότητα……………………………....29
Μαστιχόχωρα……………………………….31
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
Το μαστιχόδενδρο…………………………..33
Γενικά…………………………………….....33
Συστηματική κατάταξη…………………..…33
Κλώνοι………………………………….…..37
Ετυμολογία…………………………………40
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο
Καλλιέργεια των Μαστιχόδενδρων………...43
Φυτείες……………………………………...43
Πολλαπλασιασμός……………………....….44
Κλάδεμα…………………………………....44
Λίπανση…………………………………….44
Ποτίσματα………………………….……….45
Ασθένειες…………………………………...45
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο
Συγκομιδή της μαστίχας…………………....49
Προκαταρκτικές εργασίες……………….….49
Πρώτο κέντημα (ρήνιασμα)… ……………..50
Πρώτη συλλογή……………………………..51
Δεύτερο κέντημα (κεντιά)………………..…52
Δεύτερο μάζεμα ή μάζεμα της κεντιάς……...53
Εναλλακτικές μέθοδοι συλλογής…………...56
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο
Ανατομία οργάνων………………………….59
Φύλλα…………………………………..…...59
Βλαστός……………………………………..63
Ρίζα………………………………………….66
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο
Οι ρητινοφόροι αγωγοί……………………..75
Κατανομή των ρητινοφόρων αγωγών………75
Ανάπτυξη των ρητινοφόρων αγωγών………81
Λεπτή δομή των ρητινοφόρων αγωγών…….85
Μηχανισμός έκκρισης της ρητίνης…………90
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο
Οικολογικός ρόλος της έκκρισης……….…..95
Γενικά……………………………………….95
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο
Παραγωγή – επεξεργασία – εμπόριο……….99
Παραγωγή – προοπτικές……………………99
Είδη μαστίχας……………………………..101
Επεξεργασία………………………………101
Εμπορική κατεργασία………………….…102
Εμπόριο…………………………………...102
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο
Ιδιότητες της μαστίχας………………….....107
Φυσικές ιδιότητες………………………....107
Χημική σύσταση……………………….…109
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11ο
Προϊόντα και χρήσεις της μαστίχας……...121
Τσίχλα…………………………………….121
Μαστιχέλαιο……………………………....122
Μοσχολίβανο……………………………...123
Άγιο Μύρο………………………………...123
Κολοφώνιο………………………………...125
Ιατρική – φαρμακευτική……………….…..125
Οδοντιατρική……………………………....126
Βιομηχανία………………………………...127
Ζαχαροπλαστική…………………………...128
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12ο
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου……...129