Μανιτάρια
Μανιτάρια
Ο θαυμαστός αυτός κόσμος, ο μικρός ο μέγας
Συγγραφέας: Θανάσης Ντινόπουλος
ISBN: 9789604671601
Σελίδες: 240
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο:
Έτος έκδοσης: 2010
Μανιτάρια: Τι είναι αυτό που τόσο μας ελκύει στον κόσμο αυτόν τον μικρό τον μέγα; Τα γκροτέσκα και παραμυθένια ονόματά τους, ο ενστικτώδης φόβος για τις "δαιμονικές" και τοξικές ουσίες που ορισμένα περιέχουν, το τεράστιο ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές ιδιότητες πολλών ειδών, το κυνήγι τους στην υγρή και ζεστή αγκαλιά του δάσους ή, τέλος, τα πιάτα ανερμήνευτης νοστιμιάς που μας παρέχουν; Ωστόσο, καμιά φορά τα λόγια περιττεύουν. Αρκεί να ξεφυλλίσει κανείς το βιβλίο αυτό για να μπει, με οδηγό τη μορφική και χρωματική ποικιλία των μανιταριών, κατευθείαν στον μαγικό τους κόσμο, σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, και να αρχίσει το δικό του ονειρικό ταξίδι σε χρώματα, μορφές, γεύσεις και αρώματα.
Το βιβλίο αυτό περιέχει, συνοπτικά μεν επαρκώς δε, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη βιολογία, τη μορφολογία, την αναγνώριση και τη συντήρηση των μανιταριών και για το πότε και που καρποφορούν. Περιγράφονται, επίσης, τα πιο συνηθισμένα δηλητηριώδη και θανατηφόρα μανιτάρια της χώρας μας και τα σπουδαιότερα εδώδιμα είδη. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη διάκριση μεταξύ των τοξικών και των εδώδιμων ειδών. Στο τέλος, παρατίθενται επιλεγμένες και δοκιμασμένες συνταγές μαγειρικής με πρώτη ύλη τα αυτοφυή μανιτάρια καθώς και χρήσιμο γλωσσάριο με τη σχετική ορολογία.
Το βιβλίο αυτό είναι, τελικά, ένας χρήσιμος οδηγός που θα επέτρεπε ακόμη και στον αρχάριο συλλέκτη να φέρει τα μανιτάρια από το δάσος στο τραπέζι με γνώση και ασφάλεια.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Τι είναι τα μανιτάρια – Λίγα λόγια για τη βιολογία τους 21
Μορφολογία και αναγνώριση 28
Συντήρηση 34
Τρόποι συντήρησης 36
Γενική προετοιμασία 36
Κατάψυξη 37
Αποξήρανση 37
Τουρσί ή μανιτάρια στο λάδι 38
Πότε καρποφορούν 40
Πού φυτρώνουν 44
Εξοπλισμός 47
ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 49
Amanita phaloides, Amanita virosa, Amanita verna,
Galerina marginata 52
Amanita muscaria 58
Amanita pantherina 63
Boletus satanas 65
Clitocybe olearia, Mycene pura 67
Panaeolus papilionaceus, Panaeolus campanulatus 71
ΕΔΩΔΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 75
Amanita caesarea 78
Amanita rubescens 82
Amanita ovoidea 85
Boletus edulis, Boletus aereus, Boletus reticulatus 88
Boletus appendiculatus, Boletus regius 95
Agaricus arvensis, Agaricus campestris, Agaricus bisporus,
Agaricus sylvicola, Agaricus Alberti 98
Lepiota procera, Lepiota mastoidea, Lepiota rhacodes 103
Cantharellus cibarius 110
Lactarius deliciosus, Lactarius salmonicolor, Lactarius vinosus 114
Russula virescens 118
Russula cyanoxantha 121
Lepista nuda, Lepista sordila, Lepista saeva 121
Marasmius oreades 123
Pleurotus ostreatus, Pleurotus cornucopiae, Pleurotus eryngii 125
Craterellus cornucopioides 128
Coprinus comatus 130
Hydnum repandum, Hydnum rufescens 133
Morchella esculenta, Morchella conica, Morchella vulgaris,
Morchella elata 137
Ramaria aurea, Ramaria botrytis 139
ΣΥΝΤΑΓΕΣ 145
Γενικό μέρος 146
Ειδικό μέρος 147
Σαλάτες και μεζεδάκια 147
Πρώτα πιάτα 165
Κυρίως πιάτα 188
Επιδόρπιο 210
Λικέρ 212
Κρασιά 213