Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο
Συμβατικό και βιολογικό, βρώσιμη ελιά και πάστα ελιάς
Author: Απόστολος Κυριτσάκης
ISBN: 9789606317149
Pages: 671
Format: 17 Χ 24
Binding: Paperback
Pub. Year: 2007
‘Eνα σύγχρονο και αξιόλογο βιβλίο που πραγματεύεται το δέντρο της ελιάς αλλά κυρίως το ελαιόλαδο (Συμβατικό και Βιολογικό), τη Βρώσιμη Ελιά καθώς και την Πάστα της Ελιάς. Περιγράφονται με λεπτομέρεια τα νέα συστήματα επεξεργασίας και οι τεχνικές αξιοποίησης των αποβλήτων. Ερευνώνται σε βάθος τα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα προϊόντα και υποπροϊόντα της ελαιουργίας. Διερευνώνται οι παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα των ανωτέρω προϊόντων σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής διαδικασίας και παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και της νοθείας. Αναλύονται τα προγράμματα HACCP και Ιχνηλασιμότητας. Τέλος παρατίθενται τα νεότερα δεδομένα για τις υγιεινές και διατροφικές ιδιότητες του ελαιολάδου που το καθιστούν ένα σπουδαίο λειτουργικό τρόφιμο.
Περιεχόμενα:
Κεφάλαιο 1: Καταγωγή και εξάπλωση της ελιάς – Παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου 1
Κεφάλαιο 2: Βοτανικά χαρακτηριστικά της ελιάς – Σύσταση ελαιοκάρπου – Σχηματισμός ελαιολάδου 29
Κεφάλαιο 3: Βιοσύνθεση του ελαιολάδου 57
Κεφάλαιο 4: Χημική σύσταση ελαιολάδου 63
Κεφάλαιο 5: Συστατικά ελαιολάδου που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αρώματος και της γεύσης του 93
Κεφάλαιο 6: Συγκομιδή και μετασυλλεκτική μεταχείριση του ελαιοκάρπου 117
Κεφάλαιο 7: Βρώσιμη ελιά και πάστα ελιάς 131
Κεφάλαιο 8: Παραλαβή ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο – τύποι ελαιουργείων 181
Κεφάλαιο 9: Υποπροϊόντα ελαιουργίας και αξιοποίηση αυτών 219
Κεφάλαιο 10: Το πρόγραμμα ΗΑCCP στα ελαιουργεία 247
Κεφάλαιο 11: Αποθήκευση και τυποποίηση ελαιολάδου 267
Κεφάλαιο 12: Το πρόγραμμα HACCP στην τυποποίηση ελαιολάδου και πυρηνέλαιου 295
Κεφάλαιο 13: Το πρόγραμμα HACCP στην παρασκευή βρώσιμης ελιάς τύπου Ισπανίας 305
Κεφάλαιο 14: Το πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο 315
Κεφάλαιο 15: Χημικές και φυσικές επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλονται το κακής ποιότητας ελαιόλαδο, το πυρηνέλαιο και τα σπορέλαια 323
Κεφάλαιο 16: Βιολογικό ελαιόλαδο 341
Κεφάλαιο 17: Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ελαιολάδου 363
Κεφάλαιο 18: Ποιοτικά κριτήρια και κατηγορίες ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς 377
Κεφάλαιο 19: Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου 395
Κεφάλαιο 20: Προτεινόμενη βράβευσγ για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα
Κεφάλαιο 21: Αλλοιώσεις ελαιολάδου και άλλων λιπαρών υλών 419
Κεφάλαιο 22: Τα αντιοξειδωτικά και ο ρόλος τους 451
Κεφάλαιο 23: Τεχνικές προσδιορισμού αντοχής λιπαρών υλών στην οξείδωση 489
Κεφάλαιο 24: Έλεγχος ποιότητας και προσδιορισμός σταθερών και συστατικών του ελαιολάδου 499
Κεφάλαιο 25: Έλεγχος νοθείας ελαιολάδου 539
Κεφάλαιο 26: Ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου 601
Κεφάλαιο 27: Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο 621
Ευρετήριο 655