Βιοτεχνολογία και βιομηχανικές ζυμώσεις
Βιοτεχνολογία και Βιομηχανικές Ζυμώσεις
Συγγραφέας: Ηλίας Νεραντζής
ISBN: 9789608002586
Σελίδες: 304
Σχήμα: 21 Χ 29
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2010
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Αντί Προλόγου
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1.1 Παραδοσιακή και Νέα Βιοτεχνολογία
1.2 Βιολογία των συστημάτων
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η Βιοτεχνολογική Διεργασία
2.1 Στάδια της Βιοτεχνολογικής Διεργασίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 - ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Ι
3.1 Γενική περιγραφή προζυμωτικού σταδίου Ι
3.2 Επιλογή μικροοργανισμού
3.3 Βασικές έννοιες της Μοριακής Γενετικής
3.4 Χρωμοσώματα και δομή του DNA
3.5 Μηχανισμός αντιγραφής του DNA
3.6 Βασικές τεχνικές της κλωνοποίησης
3.6 Κλωνοποίηση και σύνθεση πρωτεϊνών
3.7 Κλωνικά οχήματα
3.8 Επιλογή και σχεδιασμός του μέσου ανάπτυξης
3.9 Μεταβολικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη ζύμωση
3.10 Στοιχεία της φυσιολογίας των ζυμομυκήτων
3.11 Θερμοκρασία και μικροοργανισμοί
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ - ΖΥΜΩΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 - ΖΥΜΩΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ
4.1 Επιλογή μεθόδου ζύμωσης
4.2 Μικροβιακή κινητική
4.3 Ασυνεχής καλλιέργεια
4.4 Συνεχής καλλιέργεια
4.5 Συγκέντρωση υποστρώματος
4.6 Υπολογισμός του συντελεστή απόδοσης και του συντελεστή συντήρησης
4.7 Ημισυνεχής καλλιέργεια
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 4
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 4
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
5.1 Αερόβιες καλλιέργειες
5.2 Αναερόβιες καλλιέργειες
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 5
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 5
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 - ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΥΜΩΣΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
6.1 Ολοκληρωμένη εικόνα της διεργασίας
6.2 Πλεονεκτήματα της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή στη ζύμωση
6.3 Απευθείας (on-line) μέτρηση ζυμώσεων για την παραγωγή οίνου
6.4 Μέτρηση της θερμοκρασίας
6.5 Μέτρηση της πίεσης
6.6 Μέτρηση του ιξώδους
6.7 Μέτρηση της ροής των αερίων
6.8 Μέτρηση ροής υγρών
6.9 Μετρήσεις βάρους ή όγκου
6.10 Μέτρηση και έλεγχος του αφρισμού
6.11 Μέτρηση του pH
6.12 Μέτρηση διαλυμένου οξυγόνου
6.13 Μέτρηση του οξειδοαναγωγικού δυναμικού (Redox)
6.14 Μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα στην έξοδο
6.15 Μετρήσεις άλλων αερίων
6.16 Βιολογικές μετρήσεις
6.17 Βιοαισθητήρες
6.18 Αισθητήρας γλυκόζης
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 6
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 6
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 - ΜΕΤΑΖΥΜΩΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
7.1 Διήθηση
7.2 Φυγοκέντρηση
7.3 Παραλαβή ενδοκυτταρικών προϊόντων
7.4 Ανάκτηση των προϊόντων
7.5 Τελικές διεργασίες
7.6 Παράδειγμα εκχύλισης σακχάρων από στέμφυλα ερυθράς οινοποίησης
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 7
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 7
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (ΖΥΜΩΣΕΙΣ) ΣΤΕΡΕΑΣ ΦΑΣΗΣ
8.1 Ταξινόμηση των ζυμώσεων στερεάς φάσης σύμφωνα με την κατάσταση του υποστρώματος
8.2 Τύποι βιοαντιδραστήρων για ζυμώσεις στερεάς φάσης
8.3 Βιοαντιδραστήρες τυμπάνου
8.5 Τα πλεονεκτήματα των ζυμώσεων στερεάς φάσης
8.6 Μειονεκτήματα των ζυμώσεων στερεάς φάσης
8.7 Παραδείγματα ζύμωσης στερεής φάσης (ΖΣΦ)
8.8 Βιομετατροπή των γεωργικών υποπροϊόντων με ΖΣΦ
8.9 Έλεγχος των ζυμώσεων στερεάς φάσης
8.10 Επεξεργασία του υποστρώματος για ΖΣΦ
8.11 Λιγνινοκυτταρινούχα υποστρώματα για παραγωγή βιομάζας
8.12 Το μέγεθος των σωματιδίων του υποστρώματος
8.13 Αποστείρωση σε ΖΣΦ
8.14 Πυκνότητα του εμβολίου
8.15 Θερμοκρασία και pH σε βυθισμένες και ΖΣΦ
8.16 Ανάδευση και αερισμός στις ΖΣΦ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 8
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 8
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΖΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
9.1 Ορισμός της ακινητοποίησης
9.2 Μέθοδοι ακινητοποίησης
9.3 Ακινητοποίηση με προσρόφηση
9.4 Ακινητοποίηση με ημιπολικούς δεσμούς
9.5 Διαδεσμική ακινητοποίηση
9.6 Ακινητοποίηση με εγκλωβισμό
9.7 Επιλογή της μεθόδου ακινητοποίησης
9.8 Η επίδραση της ακινητοποίησης ενζύμων στη σταθερότητα του συστήματος
9.9 Η σταθερότητα του συστήματος με ακινητοποίηση κυττάρων
9.10 Κλιμάκωση της παραγωγής
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 9
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 9
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
10.1 Χημική Βιομηχανία
10.1.1 Παραγωγή επιφανειοδραστικών ουσιών από ζυμομύκητες
10.1.2 Παραγωγή βιοαιθανόλης (gasohol)
10.1.3 Βιομετατροπή των λιγνινοκυτταρινούχων σε βιοαιθανόλη
10.1.4 Ηθικά και οικονομικά διλήμματα παραγωγής της βιοαιθανόλης
10.2 Παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης
10.3 Παραγωγή ενζύμων
10.3.1 Παραγωγή ενζύμων με ΖΣΦ
10.3.2 Εφαρμογές των ενζύμων, ταξινόμηση
10.3.3 Παραγωγή ενζύμων που υδρολύουν άμυλο
10.3.4 Παραγωγή λακτάσης (β-γαλακτοσιδάσης)
10.3.5 Ένζυμα για την παραγωγή τυριού
10.3.6 Ένζυμα για την παραγωγή χυμών
10.3.7 Ένζυμα στη Βιομηχανία
10.4 Παραγωγή οργανικών οξέων
10.4.1 Παραγωγή γλυκονικού οξέος
10.4.2 Παραγωγή γαλακτικού οξέος
10.4.3 Παραγωγή οξικού οξέος
10.5 Παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών
10.6 Βιομετατροπές με σπόρια
10.7 Παραγωγή τροφίμων και ποτών
10.7.1 Οίνος
10.7.1.1 Δεξαμενές αυτόματης ανακύκλωσης (οινοποιητές)
10.7.2 Παραγωγή ζύθου
10.7.3 Ξύδι
10.7.3.1 Κατηγορίες ξυδιού
10.7.3.2 Μέθοδοι παραγωγής του ξυδιού
10.7.3.3 Σύγχρονες μέθοδοι οξοποίησης
Η μέθοδος της Ορλεάνης
Η ταχεία μέθοδος
Συνεχείς και ημισυνεχείς διαδικασίες παραγωγής ξυδιού
Ο ανακυκλώμενος οξοποιητής
Ο οξοποιητής Frings
Ο οξοποιητής τύπου στήλης
Παραγωγή ξυδιού απο διπλό σύστημα με τη χρήση της Κασέτας Ζύμωσης
10.8 Παραγωγή προσθέτων τροφίμων
10.9 Παραγωγή βιομάζας ζυμομυκήτων
10.9.1 Περιγραφή της διαδικασίας παραγωγής ζυμομυκήτων
10.9.2 Καλλιεργητικές συνθήκες παραγωγής βιομάζας ζυμομυκήτων
10.9.3 Καλλιεργητικές συνθήκες που απαντώνται σε ζυμώσεις μεγάλης κλίμακας
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 10
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 10
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 - ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
11.1 Είδη ζυμομυκήτων βιομηχανικής σημασίας
11.2 Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας από ζυμομύκητες
11.3 Παραγωγή μικροβιακής βιομάζας
11.3.1 Εκκινητές (εμβόλια) στη ζυμωτική βιομηχανία
11.3.2 Ζύμες αρτοποιίας και οινοποίησης
11.3.3 Παραγωγή εκκινητών για οξυγαλακτικές ζυμώσεις
11.4 Παραγωγή ζωοτροφών
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 11
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 11
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΑΝΟΒΑΚΤΗΡΙΟ SPIRULINA (ARTHROSPYRA)
12.1 Σύντομη ανασκόπηση χρησιμοποίησης μικροφυκών
12.2 Η χημική σύσταση του μικροφύκους Spirulina
12.3 Μερικές εφαρμογές χρήσης της Spirulina στην βιομηχανία
12.4 Παραγωγή και μέθοδοι παραγωγής βιομάζας μικροφυκών
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 12
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 12
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
13.1 Βιοεντομοκτόνα
13.1.1 Ανάπτυξη των βιοεντομοκτόνων
13.2 Οι Βακιλοϊοί
13.3 Αζωτοδέσμευση
13.4 Παραγωγή βιολιπασμάτων με τη μέθοδο του vermicomposting
13.5 Παραγωγή μανιταριών
Καλλιέργεια του Pleurotus ostreatus
Καλλιέργεια του Agaricus bisporus
Καλλιέργεια του Lentilus edodes (Shiitake)
Καλλιέργεια Auricularia sp.
Καλλιέργεια της Grifola frondosa
Καλλιέργεια της Tremella fuciformis
Καλλιέργεια του Hypsizygus marmoreus
Καλλιέργεια του Volvariella sp.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 13
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 13
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣ
14.1 Το πρόγραμμα MANZANAR
Βιβλιογραφία για περισσότερες πληροφορίες
Ευρετήριο
Λεξικό Βιοτεχνολογικών Όρων