Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Από: Θεόδωρος Βαρζάκας – Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Ιωάννης Αρβανιτογιάννης – Αναπληρωτής καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Ανίχνευση, παρασκευή, νομοθεσία, βιοασφάλεια (μελέτη αστοχίας)
Το έχεις διαβάσει; Γράψε πρώτος μια αξιολόγηση!
Share this page:
Πληροφορίες
Κωδικός Προϊόντος | 001005 |
Κωδικός ISBN | 9608002400 |
Εκδοτικός Οίκος | ΕΜΒΡΥΟ |
Διαστάσεις | 17 X 24 |
Εξώφυλλο | Μαλακό |
Έτος έκδοσης | 2006 |
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο | 86200324 |
Σελίδες | 634 |
Συγγραφέας(εις) | Θεόδωρος Βαρζάκας – Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Ιωάννης Αρβανιτογιάννης – Αναπληρωτής καθηγητής Παν. Θεσσαλίας |
Περιγραφή
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Ανίχνευση, παρασκευή, νομοθεσία, βιοασφάλεια (μελέτη αστοχίας)
Συγγραφέας: Θεόδωρος Βαρζάκας – Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Ιωάννης Αρβανιτογιάννης – Αναπληρωτής καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
Τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα ή όπως είναι ευρύτερα γνωστά τα «Μεταλλαγμένα», ως διατροφικός κίνδυνος, αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες δυσπιστίας των καταναλωτών. Τι είναι όμως τα «μεταλλαγμένα»; Πως παράγονται; Ποιά έχουν παραχθεί και ποιά κυκλοφορούν; Επιτρέπεται η κυκλοφορία τους; Τι πρέπει να αναγράφεται επί των προϊόντων; Κυκλοφορούν προϊόντα με λανθασμένη σήμανση; Πώς ανιχνεύονται; Ποιό είναι το νομοθετικό πλαίσιο; Ποιοί φορείς είναι αρμόδιοι για τον έλεγχό τους και με ποιό τρόπο ελέγχουν;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνονται με σαφήνεια και πληρότητα στο παρόν σύγγραμμα. Το βιβλίο περιέχει όλη τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. πολλά παραδείγματα συγκεκριμένων περιπτώσεων βιοασφάλειας καθώς και όλες τις μεθόδους παρασκευής και ανίχνευσης Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων. Επίσης, γίνεται ανασκόπηση μελετών για τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε σχέση με τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, και πραγματεύονται θέματα βιοηθικής.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ - (ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ) - ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
1.1. Εισαγωγή
1.2. Ορολογία
1.2.1. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
1.2.2. Τι είναι το γονίδιο
1.2.3. Τι είναι η Βιοτεχνολογία
1.2.4. Παραδοσιακές μέθοδοι δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτών
1.2.5. Ο ρόλος της γενετικής τροποποίησης στην παραγωγή των τροφίμων
1.2.5.1. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
1.2.5.2. Γενετικά τροποποιημένα συστατικά
1.2.5.3. Γενετική τροποποίηση ως τεχνολογικό μέσο
1.2.6. Γενετικά τροποποιημένα συστατικά στις ζωοτροφές
1.2.7. Που εντοπίζονται τα κυριότερα Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα
1.2.8. Ποια γενετικά τροποποιημένα προϊόντα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
1.2.9. Διαδικασία για την έγκριση ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού
1.2.10. Κανονισμοί 1829, 1830/2003
1.2.10.1. Λανθασμένη σήμανση προϊόντων
1.3. Θέση της ΕΕ για θέματα ΓΤΟ
1.4. Εισαγωγή στην ανάλυση επικινδυνότητας
1.4.1. Ανάλυση επικινδυνότητας
1.4.1.1. Επικοινωνία της επικινδυνότητας
1.4.1.2. Διαδικασίες διαχείρισης μιας κρίσης δυνητικά υψηλής επικινδυνότητας
1.4.1.3. Στρατηγική επικοινωνίας
1.4.2. Ο ρόλος της εκτίμησης της επικινδυνότητας στην αξιολόγηση των ΓΤ τροφίμων
1.4.2.1. Συγκριτική προσέγγιση (εξοικείωση, ουσιαστική ισοδυναμία)
1.4.2.2. Αξιοποίηση βιολογικών γνώσεων για την εκτίμηση
1.4.2.3. Στρατηγικές για περιορισμό έκθεσης καταναλωτών
1.4.2.4. Παρακολούθηση του προϊόντος μετά την εισαγωγή του στην αγορά
1.4.2.4.1. Οδηγία 2003/89/ΕΚ Παράρτημα ΙΙΙα
1.4.2.5. Ασφάλεια ΓΤ τροφίμων
1.4.2.6. Ρυθμιστική επίβλεψη ΓΤ Φυτών
1.4.2.7. Πιθανή μεταφορά γονιδίων
1.4.2.8. Πιθανή αλλεργιογόνος δράση
1.4.2.9. Πιθανή τοξικολογική δράση
1.4.2.10. Μη προσδοκώμενες επιδράσεις
1.4.2.11. Επιτήρηση μετά την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά
1.5. Αξιολόγηση της ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών που έχουν αναπτυχθεί με βιοτεχνολογικές μεθόδους. Πρόσφατες εξελίξεις στη γεωργική βιοτεχνολογία
1.5.1. Γενικές αρχές
1.5.2. Προετοιμασία και σύνθεση των ΓΤΟ
1.5.3. Αρχές αξιολόγησης της ασφάλειας που εφαρμόζονται σε διαθρεπτικώς βελτιωμένα τρόφιμα και ζωοτροφές
1.5.4. Αξιολόγηση έκθεσης
1.5.5. Ειδικά θέματα αξιολόγησης
1.5.6. Χαρακτηρισμός με μοριακές μεθόδους
1.5.7. Σύστημα μετασχηματισμού και DNA
1.5.8. Χαρακτηρισμός του DNA που έχει εισαχθεί στο φυτό
1.5.9. Κληρονομικότητα, σταθερότητα και ασφάλεια του εισαχθέντος DNA
1.5.10. Αξιολόγηση της ασφάλειας πρωτεϊνών
1.5.11. Εφαρμογή της αρχής της ουσιαστικής ισοδυναμίας
1.5.12. Ανάλυση εκατοστιαίας (%) σύστασης
1.5.13. Στατιστικά θέματα
1.5.14. Επιλογή κατάλληλου φορέα σύγκρισης
1.5.15. Κατάλογος ΓΤ προϊόντων
1.5.16. Κόστος εργαστηριακών αναλύσεων και μελετών επικύρωσης
1.6. Ρόλος των δημόσιων φορέων στην ανίχνευση ΓΤ τροφίμων
1.6.1. Αποτελέσματα - Συμπεράσματα
1.6.2. Παράμετροι που επηρεάζουν την αξιολόγηση ασφάλειας ΓΤ τροφίμων
1.6.3. Πληροφορίες για τη γενετική τροποποίηση
1.6.4. Επιδράσεις τοξικές ή αλλεργικές στην ανθρώπινη υγεία ή την υγεία των ζώων από ΓΤ τρόφιμα/ζωοτροφές
1.6.5. Διαθρεπτική αξιολόγηση ΓΤ τροφίμων
1.7. Προβλήματα και συζητήσεις κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας
1.8. Συστάσεις
1.9. Μελέτες περιπτώσεων αξιολόγησης της επικινδυνότητας ΓΤ τροφίμων
1.9.1. Γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK603
1.9.2. Παράδειγμα εγκεκριμένου ΓΤ γλυκού αραβόσιτου σειράς Bt11
1.9.3. Παραδείγματα νέων γενετικών τροποποιήσεων
1.9.3.1. Γενετικά τροποποιημένο γεώμηλο
1.9.3.2. Γενετικά τροποποιημένη ποικιλία βαμβακιού
1.9.3.3. Ανθεκτικότητα στα έντομα
1.9.3.4. Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα
1.9.3.5. Το χρυσό ρύζι [Golden Rice]
1.9.3.6. Γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί (ΓΤΜ)
1.9.3.6.1. Ένζυμα
1.9.4. ΓΤ ελαιοκράμβη ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο ROUNDUP (GT 73)
1.9.5. Παράδειγμα γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου GA21
1.9.6. Αραβόσιτος MON 863
1.9.7. Γνωμοδότηση για την Αρχική Έκθεση Αξιολόγησης για την ασφάλεια του προϊόντος «Food products of genetically modified BtCRY1F maize line 1507 - Pioneer Overseas Corporation», στα πλαίσια του Κανονισμού 258/97 και 1829/2003
1.9.8. Γενετική τροποποίηση του φασολιού
1.9.9. Αξιολόγηση ΓΤ ιχθύων για ζωοτροφή
1.9.9.1. Διαγονιδιακοί ιχθείς και κανονισμοί
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΤ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΘΟΔΩΝ, ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)
2.1. Μέθοδοι ανίχνευσης
2.1.1. Μέθοδοι για την ανίχνευση ΓΤΟ στις τροφές και τα τρόφιμα
2.1.1.1. Ποσοτικός προσδιορισμός ΓΤΟ
2.1.1.1.1. Αντίδραση πολυμεράσης (PCR)
2.1.1.1.2. Ανοσομαγνητικός διαχωρισμός και σύγκριση με PCR
2.2. Kατευθυντήριες γραμμές για τη δειγματοληψία και την ανίχνευση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών
2.2.1. Γενικές αρχές
2.2.2. Αρχές που προβλέπονται στα πρωτόκολλα δειγματοληψίας
2.3. Αναλυτικά πρωτόκολλα / μέθοδοι ανάλυσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ
3.1. Αναγνώριση λειτουργίας γονιδίων
3.2. Ανθεκτικότητα σε έντομα
3.3. Αντίσταση σε ζιζανιοκτόνα
3.4. Ανθεκτικότητα σε ιούς
3.5. Αρρενοστειρότητα
3.6. Εισαγωγή γονιδίων
3.7. Γενικά αποτελέσματα της γενετικής τροποποίησης στα φυτά
3.7.1. Ανησυχίες για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής
3.8. Εφαρμογές σε ΓΤ λαχανικά
3.9. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στη βελτίωση κτηνοτροφικών φυτών
3.9.1. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι εχθρών (έντομα) σε κτηνοτροφικά φυτά με τη χρήση απομονωμένων γονιδίων από το βάκιλο της Θουριγγίας (Bacillus thurigiensis)
3.9.2. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι εχθρών (ιών) σε κτηνοτροφικά φυτά
3.9.3. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κτηνοτροφικά φυτά έναντι των ζιζανίων
3.10. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στην τεχνολογία τροφίμων
3.10.1. Η χρήση της κλασικής Γενετικής Βελτίωσης στην μείωση των επιπέδων των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα
3.10.2. Η χρήση της Γενετικής Μηχανικής στη μείωση των επιπέδων των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα
3.10.2.1. Αντιπληροφοριακό mRNA
3.10.2.2. Διάσπαση των ενδομοριακών δισουλφιδικών δεσμών των αλλεργιογόνων μέσω της οικογένειας των θειορεδοξινών
3.11. Επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης στον άνθρωπο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΓΤ (ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΤ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ/ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ)
4.1. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση
4.2. Κατευθυντήριες γραμμές για τη συνύπαρξη ΓΤ, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών (2003/556/ΕΚ 23-07-2003)
4.2.1. Γενικές αρχές των κατευθυντηρίων γραμμών
4.2.2. Ενδεικτικός κατάλογος μέτρων για συνύπαρξη ΓΤ και συμβατικών καλλιεργειών
4.3. Περισσότερα για την Οδηγία 90/219 και την τροποποίηση της Οδηγίας 90/219 (2001/204)
4.3.1 ΟΔΗΓΙΑ 90/219/ΕΟΚ για την περιορισμένη χρήση γενετικών τροποποιημένων μικροοργανισμών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος
4.3.2. Παράρτημα Ι : Κριτήρια για την κατάταξη ΓΤ μικροοργανισμών στην Ομάδα Ι
4.3.3. Παράρτημα ΙΙ: Παράμετροι αξιολόγησης της ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη
4.3.4. 2001/204/ΕΚ: Απόφαση του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 2001, για την τροποποίηση της οδηγίας 90/219/ΕΟΚ, όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης της ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ορισμένων τύπων γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών
4.3.4.1. Εισαγωγή
4.3.4.2. Γενικά κριτήρια
4.3.4.2.1. Εξακρίβωση/επιβεβαίωση στελέχους
4.3.4.2.2. Τεκμηρίωση ασφαλείας
4.3.4.2.3. Γενετική σταθερότητα
4.3.4.3. Ειδικά κριτήρια
4.3.4.3.1. Αρνητική παθογένεια
4.3.4.3.1.1. Αρνητική τοξικογένεια
4.3.4.3.1.2. Αρνητική αλλεργιογένεια
4.3.4.3.2. Αβλαβείς μη ομαλά παραγόμενοι παράγοντες
4.3.4.3.3.Μεταφορά γενετικού υλικού
4.3.4.3.4. Ασφάλεια για το περιβάλλον σε περίπτωση ακούσιας και σημαντικής απώλειας ελέγχου
4.4. Επισήμανση
4.4.1. Κατηγοριοποίηση επισήμανσης
4.4.1.1. Επισήμανση προσυσκευασμένων ΓΤΤ
4.4.1.2. Επισήμανση μη προσυσκευασμένων ΓΤΤ
4.5. Ιχνηλασιμότητα ΓΤ τροφίμων
4.5.1. Απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας
4.5.1.1. Προϊόντα συσκευασμένα ή χύδην που αποτελούνται από ή περιέχουν ΓΤΟ (Άρθρο 4)
4.5.1.2. Προϊόντα συσκευασμένα ή χύδην που παράγονται από ΓΤΟ (Άρθρο 5)
4.5.2. Περιπτώσεις στις οποίες ο φορέας διακίνησης δεν υποχρεούται να διατηρεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2
4.5.2.1. Διακίνηση χύδην προϊόντων
4.5.2.2. Διακίνηση συσκευασμένων προϊόντων
4.5.3. Ιχνηλασιμότητα των ΓΤΟ καθώς και των Τροφίμων και Ζωοτροφών που προέρχονται από αυτούς
4.5.4. Κανονισμός για την Ιχνηλασιμότητα
4.5.5. Ιχνηλασιμότητα και HACCP
4.5.6. Οφέλη
4.5.7. Κόστος
4.5.8. Αντίθετες απόψεις
4.5.9. Ανάπτυξη συστημάτων ιχνηλασιμότητας
4.5.10. Παρακολούθηση ιχνηλασιμότητας
4.5.11. Ιχνηλασιμότητα στην επεξεργασία αλιευμάτων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
5.1. Εισαγωγή
5.2. Πλαίσιο της Βιοασφάλειας στη Γενετική Τροποποίηση
5.3. Παρακολούθηση των Γενετικά τροποποιημένων φυτών μετά την εισαγωγή τους
5.3.1. Κριτήρια επιλογής των εμπλεκόμενων οργανισμών
5.3.2. Συμπεράσματα
5.4. Πλαίσιο ασφάλειας ΓΤ τροφίμων και συστατικών αυτών
5.4.1. Έλεγχοι ασφάλειας μη επεξεργασμένων τροφίμων σε πειραματόζωα
5.4.2. Μελλοντικές προοπτικές
5.4.3. Αρχές εκτίμησης οικολογικών κινδύνων
5.5. Συζήτηση
5.5.1. Ασφάλεια τροφίμων και διατροφή
5.5.2. Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις
5.5.3. Ηθικά ζητήματα
5.5.4. Ρυθμιστικά ζητήματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΩΝ
6.1. Αρχές και μέθοδοι γενετικής τροποποίησης
6.1.1. Μετασχηματισμός φυτών με το Agrobαcterium tumefaciens
6.1.1.1. Αρχή της μεθόδου
6.1.1.2. Το βακτήριο και τα πλασμίδιά του
6.1.1.3. Η διαδικασία προσβολής
6.1.1.4. Περιγραφή της μεθόδου
6.1.1.5. Επιλογή των μετασχηματισμένων φυτών (SCREENING)
6.1.1.6. Μικρού μεγέθους Ti-πλασμίδια και ανάπτυξη δυαδικών πλασμιδιακών φορέων
6.1.2. Τροποποίηση φυτών με μικροέγχυση
6.1.3. Μετασχηματισμός φυτών με βομβαρδισμό σωματιδίων
6.1.4. Μετασχηματισμός πρωτοπλαστών
6.1.5. Εφήμερη έκφραση
6.2. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στη γεωργία
6.2.1. Ανθεκτικότητα σε έντομα
6.2.2. Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα
6.2.3. Ανθεκτικότητα σε ιούς
6.2.4. Γονίδια-δείκτες και γονίδια-ιχνηλάτες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΓΕΙΑ
7.1. Επιπτώσεις ΓΤ φυτών στο περιβάλλον
7.1.1. Αυξημένη χρήση ζιζανιοκτόνων
7.1.2. Συνέπειες στο έδαφος
7.1.3. Καταστροφή της οικολογίας μιας περιοχής
7.1.4. Απώλεια ωφέλιμων εντόμων
7.1.5. Αδυναμία περιορισμού της γονιδιακής μόλυνσης
7.1.6. Αλλαγή της χρήσης της γης
7.2. Συνοπτική παρουσίαση ερευνών σχετικών με κινδύνους στην υγεία προερχόμενους από τη γενετική τροποποίηση από τη διεθνή βιβλιογραφία
7.2.1. Καταγεγραμμένοι θάνατοι από ΓΤ προϊόντα
7.2.2. Σοβαρές αλλεργικές επιπτώσεις
7.2.3. Πρόκληση καρκίνου εξαιτίας ΓΤ προϊόντων
7.2.4. Αύξηση των κρουσμάτων προσβολής βακτηριακής ή ιογενούς φύσης
7.2.5. Κίνδυνοι λόγω ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά
7.2.6. Εμφάνιση τοξικότητας και υποβάθμιση της διατροφικής ποιότητας
7.3. Περιβάλλον
7.3.1. Γενική διαταραχή των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους
7.3.2. Ανάπτυξη φαινομένων εδαφικής στειρότητας και γενικότερης εδαφικής μόλυνσης
7.3.3. Ενδεχόμενες επιπτώσεις κατανάλωσης ΓΤ τροφίμων στο περιβάλλον
7.4. Φυτά
7.4.1. Παραγωγή υπερζιζανίων
7.5. Δένδρα
7.5.1. Καταστροφή των δασών
7.5.2. Δημιουργία δένδρων-καταστροφέων
7.6. Έντομα
7.6.1. Παραγωγή υπερεχθρών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΓΤΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΓΤΤ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ)
8.1. Τα πιστεύω των καταναλωτών ενάντια στους ΓΤΟ - Διαφορές μεταξύ χωρών
8.2. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών για τα ΓΤ τρόφιμα
8.3. Θέματα συζήτησης
8.4. Αρχές αντίληψης επικινδυνότητας
8.4.1. Ποιοτικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας
8.4.2. Ποιοτικά χαρακτηριστικά ωφελειών
8.4.3. Εφαρμογές στα τρόφιμα
8.4.4. Λειτουργίες επικοινωνίας κινδύνων-ωφέλειας
8.4.5. Μέθοδοι αξιολόγησης
8.5. Συμπεριφορά καταναλωτών για ΓΤ αλιεύματα
8.5.1. Δράση μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ)
8.5.2. Καταναλωτής και ΓΤ ψάρια
8.5.3. Καταναλωτής και ΓΤ τρόφιμα
8.5.4. Εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων ΓΤ και Γενετικής Μηχανικής
8.5.4.1. Εφαρμογές ΓΤ προϊόντων σε τρόφιμα και μη τρόφιμα
8.5.4.2. Βιοτεχνολογικές μέθοδοι για τον έλεγχο νοθείας
8.5.4.3. Εφαρμογή Χημειομετρίας/ ανάλυσης πολλαπλών μεταβλητών στα ΓΤ προϊόντα
8.5.5. Περιβαλλοντικά ζητήματα
8.5.6. Συμπεράσματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ENATO
ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΤΤ-ΒΙΟΗΘΙΚΗ
9.1. Μελλοντικές προοπτικές
9.2. Μελλοντικές προοπτικές νέων ΓΤ τροφίμων
9.3. Βιοηθική
9.4. Μεταλλαγμένα και ηθική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ και ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Failure Mode & Effect Analysis (FMEA) ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΤ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
10.1. Εισαγωγή
10.2. Περιγραφή
10.3. Μεθοδολογία
10.4. Αποτελέσματα
10.4.1. Αποτελέσματα προκαταρκτικής ανάλυσης κινδύνων
10.4.2. Αποτελέσματα ανάλυσης δενδρογράμματος αστοχίας
10.4.3. Αποτελέσματα μελέτης αστοχίας
10.4.4. Έλεγχος πρώτων υλών
10.5. Σύστημα πρόληψης ΓΤΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΤ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
Ανίχνευση, παρασκευή, νομοθεσία, βιοασφάλεια (μελέτη αστοχίας)
Συγγραφέας: Θεόδωρος Βαρζάκας – Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Ιωάννης Αρβανιτογιάννης – Αναπληρωτής καθηγητής Παν. Θεσσαλίας
Τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα ή όπως είναι ευρύτερα γνωστά τα «Μεταλλαγμένα», ως διατροφικός κίνδυνος, αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες δυσπιστίας των καταναλωτών. Τι είναι όμως τα «μεταλλαγμένα»; Πως παράγονται; Ποιά έχουν παραχθεί και ποιά κυκλοφορούν; Επιτρέπεται η κυκλοφορία τους; Τι πρέπει να αναγράφεται επί των προϊόντων; Κυκλοφορούν προϊόντα με λανθασμένη σήμανση; Πώς ανιχνεύονται; Ποιό είναι το νομοθετικό πλαίσιο; Ποιοί φορείς είναι αρμόδιοι για τον έλεγχό τους και με ποιό τρόπο ελέγχουν;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνονται με σαφήνεια και πληρότητα στο παρόν σύγγραμμα. Το βιβλίο περιέχει όλη τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. πολλά παραδείγματα συγκεκριμένων περιπτώσεων βιοασφάλειας καθώς και όλες τις μεθόδους παρασκευής και ανίχνευσης Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων. Επίσης, γίνεται ανασκόπηση μελετών για τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε σχέση με τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, και πραγματεύονται θέματα βιοηθικής.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ - (ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ) - ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
1.1. Εισαγωγή
1.2. Ορολογία
1.2.1. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
1.2.2. Τι είναι το γονίδιο
1.2.3. Τι είναι η Βιοτεχνολογία
1.2.4. Παραδοσιακές μέθοδοι δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτών
1.2.5. Ο ρόλος της γενετικής τροποποίησης στην παραγωγή των τροφίμων
1.2.5.1. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
1.2.5.2. Γενετικά τροποποιημένα συστατικά
1.2.5.3. Γενετική τροποποίηση ως τεχνολογικό μέσο
1.2.6. Γενετικά τροποποιημένα συστατικά στις ζωοτροφές
1.2.7. Που εντοπίζονται τα κυριότερα Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα
1.2.8. Ποια γενετικά τροποποιημένα προϊόντα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
1.2.9. Διαδικασία για την έγκριση ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού
1.2.10. Κανονισμοί 1829, 1830/2003
1.2.10.1. Λανθασμένη σήμανση προϊόντων
1.3. Θέση της ΕΕ για θέματα ΓΤΟ
1.4. Εισαγωγή στην ανάλυση επικινδυνότητας
1.4.1. Ανάλυση επικινδυνότητας
1.4.1.1. Επικοινωνία της επικινδυνότητας
1.4.1.2. Διαδικασίες διαχείρισης μιας κρίσης δυνητικά υψηλής επικινδυνότητας
1.4.1.3. Στρατηγική επικοινωνίας
1.4.2. Ο ρόλος της εκτίμησης της επικινδυνότητας στην αξιολόγηση των ΓΤ τροφίμων
1.4.2.1. Συγκριτική προσέγγιση (εξοικείωση, ουσιαστική ισοδυναμία)
1.4.2.2. Αξιοποίηση βιολογικών γνώσεων για την εκτίμηση
1.4.2.3. Στρατηγικές για περιορισμό έκθεσης καταναλωτών
1.4.2.4. Παρακολούθηση του προϊόντος μετά την εισαγωγή του στην αγορά
1.4.2.4.1. Οδηγία 2003/89/ΕΚ Παράρτημα ΙΙΙα
1.4.2.5. Ασφάλεια ΓΤ τροφίμων
1.4.2.6. Ρυθμιστική επίβλεψη ΓΤ Φυτών
1.4.2.7. Πιθανή μεταφορά γονιδίων
1.4.2.8. Πιθανή αλλεργιογόνος δράση
1.4.2.9. Πιθανή τοξικολογική δράση
1.4.2.10. Μη προσδοκώμενες επιδράσεις
1.4.2.11. Επιτήρηση μετά την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά
1.5. Αξιολόγηση της ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών που έχουν αναπτυχθεί με βιοτεχνολογικές μεθόδους. Πρόσφατες εξελίξεις στη γεωργική βιοτεχνολογία
1.5.1. Γενικές αρχές
1.5.2. Προετοιμασία και σύνθεση των ΓΤΟ
1.5.3. Αρχές αξιολόγησης της ασφάλειας που εφαρμόζονται σε διαθρεπτικώς βελτιωμένα τρόφιμα και ζωοτροφές
1.5.4. Αξιολόγηση έκθεσης
1.5.5. Ειδικά θέματα αξιολόγησης
1.5.6. Χαρακτηρισμός με μοριακές μεθόδους
1.5.7. Σύστημα μετασχηματισμού και DNA
1.5.8. Χαρακτηρισμός του DNA που έχει εισαχθεί στο φυτό
1.5.9. Κληρονομικότητα, σταθερότητα και ασφάλεια του εισαχθέντος DNA
1.5.10. Αξιολόγηση της ασφάλειας πρωτεϊνών
1.5.11. Εφαρμογή της αρχής της ουσιαστικής ισοδυναμίας
1.5.12. Ανάλυση εκατοστιαίας (%) σύστασης
1.5.13. Στατιστικά θέματα
1.5.14. Επιλογή κατάλληλου φορέα σύγκρισης
1.5.15. Κατάλογος ΓΤ προϊόντων
1.5.16. Κόστος εργαστηριακών αναλύσεων και μελετών επικύρωσης
1.6. Ρόλος των δημόσιων φορέων στην ανίχνευση ΓΤ τροφίμων
1.6.1. Αποτελέσματα - Συμπεράσματα
1.6.2. Παράμετροι που επηρεάζουν την αξιολόγηση ασφάλειας ΓΤ τροφίμων
1.6.3. Πληροφορίες για τη γενετική τροποποίηση
1.6.4. Επιδράσεις τοξικές ή αλλεργικές στην ανθρώπινη υγεία ή την υγεία των ζώων από ΓΤ τρόφιμα/ζωοτροφές
1.6.5. Διαθρεπτική αξιολόγηση ΓΤ τροφίμων
1.7. Προβλήματα και συζητήσεις κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας
1.8. Συστάσεις
1.9. Μελέτες περιπτώσεων αξιολόγησης της επικινδυνότητας ΓΤ τροφίμων
1.9.1. Γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK603
1.9.2. Παράδειγμα εγκεκριμένου ΓΤ γλυκού αραβόσιτου σειράς Bt11
1.9.3. Παραδείγματα νέων γενετικών τροποποιήσεων
1.9.3.1. Γενετικά τροποποιημένο γεώμηλο
1.9.3.2. Γενετικά τροποποιημένη ποικιλία βαμβακιού
1.9.3.3. Ανθεκτικότητα στα έντομα
1.9.3.4. Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα
1.9.3.5. Το χρυσό ρύζι [Golden Rice]
1.9.3.6. Γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί (ΓΤΜ)
1.9.3.6.1. Ένζυμα
1.9.4. ΓΤ ελαιοκράμβη ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο ROUNDUP (GT 73)
1.9.5. Παράδειγμα γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου GA21
1.9.6. Αραβόσιτος MON 863
1.9.7. Γνωμοδότηση για την Αρχική Έκθεση Αξιολόγησης για την ασφάλεια του προϊόντος «Food products of genetically modified BtCRY1F maize line 1507 - Pioneer Overseas Corporation», στα πλαίσια του Κανονισμού 258/97 και 1829/2003
1.9.8. Γενετική τροποποίηση του φασολιού
1.9.9. Αξιολόγηση ΓΤ ιχθύων για ζωοτροφή
1.9.9.1. Διαγονιδιακοί ιχθείς και κανονισμοί
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΤ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΘΟΔΩΝ, ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)
2.1. Μέθοδοι ανίχνευσης
2.1.1. Μέθοδοι για την ανίχνευση ΓΤΟ στις τροφές και τα τρόφιμα
2.1.1.1. Ποσοτικός προσδιορισμός ΓΤΟ
2.1.1.1.1. Αντίδραση πολυμεράσης (PCR)
2.1.1.1.2. Ανοσομαγνητικός διαχωρισμός και σύγκριση με PCR
2.2. Kατευθυντήριες γραμμές για τη δειγματοληψία και την ανίχνευση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών
2.2.1. Γενικές αρχές
2.2.2. Αρχές που προβλέπονται στα πρωτόκολλα δειγματοληψίας
2.3. Αναλυτικά πρωτόκολλα / μέθοδοι ανάλυσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ
3.1. Αναγνώριση λειτουργίας γονιδίων
3.2. Ανθεκτικότητα σε έντομα
3.3. Αντίσταση σε ζιζανιοκτόνα
3.4. Ανθεκτικότητα σε ιούς
3.5. Αρρενοστειρότητα
3.6. Εισαγωγή γονιδίων
3.7. Γενικά αποτελέσματα της γενετικής τροποποίησης στα φυτά
3.7.1. Ανησυχίες για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής
3.8. Εφαρμογές σε ΓΤ λαχανικά
3.9. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στη βελτίωση κτηνοτροφικών φυτών
3.9.1. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι εχθρών (έντομα) σε κτηνοτροφικά φυτά με τη χρήση απομονωμένων γονιδίων από το βάκιλο της Θουριγγίας (Bacillus thurigiensis)
3.9.2. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι εχθρών (ιών) σε κτηνοτροφικά φυτά
3.9.3. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κτηνοτροφικά φυτά έναντι των ζιζανίων
3.10. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στην τεχνολογία τροφίμων
3.10.1. Η χρήση της κλασικής Γενετικής Βελτίωσης στην μείωση των επιπέδων των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα
3.10.2. Η χρήση της Γενετικής Μηχανικής στη μείωση των επιπέδων των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα
3.10.2.1. Αντιπληροφοριακό mRNA
3.10.2.2. Διάσπαση των ενδομοριακών δισουλφιδικών δεσμών των αλλεργιογόνων μέσω της οικογένειας των θειορεδοξινών
3.11. Επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης στον άνθρωπο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΓΤ (ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΤ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ/ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ)
4.1. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση
4.2. Κατευθυντήριες γραμμές για τη συνύπαρξη ΓΤ, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών (2003/556/ΕΚ 23-07-2003)
4.2.1. Γενικές αρχές των κατευθυντηρίων γραμμών
4.2.2. Ενδεικτικός κατάλογος μέτρων για συνύπαρξη ΓΤ και συμβατικών καλλιεργειών
4.3. Περισσότερα για την Οδηγία 90/219 και την τροποποίηση της Οδηγίας 90/219 (2001/204)
4.3.1 ΟΔΗΓΙΑ 90/219/ΕΟΚ για την περιορισμένη χρήση γενετικών τροποποιημένων μικροοργανισμών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος
4.3.2. Παράρτημα Ι : Κριτήρια για την κατάταξη ΓΤ μικροοργανισμών στην Ομάδα Ι
4.3.3. Παράρτημα ΙΙ: Παράμετροι αξιολόγησης της ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη
4.3.4. 2001/204/ΕΚ: Απόφαση του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 2001, για την τροποποίηση της οδηγίας 90/219/ΕΟΚ, όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης της ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ορισμένων τύπων γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών
4.3.4.1. Εισαγωγή
4.3.4.2. Γενικά κριτήρια
4.3.4.2.1. Εξακρίβωση/επιβεβαίωση στελέχους
4.3.4.2.2. Τεκμηρίωση ασφαλείας
4.3.4.2.3. Γενετική σταθερότητα
4.3.4.3. Ειδικά κριτήρια
4.3.4.3.1. Αρνητική παθογένεια
4.3.4.3.1.1. Αρνητική τοξικογένεια
4.3.4.3.1.2. Αρνητική αλλεργιογένεια
4.3.4.3.2. Αβλαβείς μη ομαλά παραγόμενοι παράγοντες
4.3.4.3.3.Μεταφορά γενετικού υλικού
4.3.4.3.4. Ασφάλεια για το περιβάλλον σε περίπτωση ακούσιας και σημαντικής απώλειας ελέγχου
4.4. Επισήμανση
4.4.1. Κατηγοριοποίηση επισήμανσης
4.4.1.1. Επισήμανση προσυσκευασμένων ΓΤΤ
4.4.1.2. Επισήμανση μη προσυσκευασμένων ΓΤΤ
4.5. Ιχνηλασιμότητα ΓΤ τροφίμων
4.5.1. Απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας
4.5.1.1. Προϊόντα συσκευασμένα ή χύδην που αποτελούνται από ή περιέχουν ΓΤΟ (Άρθρο 4)
4.5.1.2. Προϊόντα συσκευασμένα ή χύδην που παράγονται από ΓΤΟ (Άρθρο 5)
4.5.2. Περιπτώσεις στις οποίες ο φορέας διακίνησης δεν υποχρεούται να διατηρεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2
4.5.2.1. Διακίνηση χύδην προϊόντων
4.5.2.2. Διακίνηση συσκευασμένων προϊόντων
4.5.3. Ιχνηλασιμότητα των ΓΤΟ καθώς και των Τροφίμων και Ζωοτροφών που προέρχονται από αυτούς
4.5.4. Κανονισμός για την Ιχνηλασιμότητα
4.5.5. Ιχνηλασιμότητα και HACCP
4.5.6. Οφέλη
4.5.7. Κόστος
4.5.8. Αντίθετες απόψεις
4.5.9. Ανάπτυξη συστημάτων ιχνηλασιμότητας
4.5.10. Παρακολούθηση ιχνηλασιμότητας
4.5.11. Ιχνηλασιμότητα στην επεξεργασία αλιευμάτων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
5.1. Εισαγωγή
5.2. Πλαίσιο της Βιοασφάλειας στη Γενετική Τροποποίηση
5.3. Παρακολούθηση των Γενετικά τροποποιημένων φυτών μετά την εισαγωγή τους
5.3.1. Κριτήρια επιλογής των εμπλεκόμενων οργανισμών
5.3.2. Συμπεράσματα
5.4. Πλαίσιο ασφάλειας ΓΤ τροφίμων και συστατικών αυτών
5.4.1. Έλεγχοι ασφάλειας μη επεξεργασμένων τροφίμων σε πειραματόζωα
5.4.2. Μελλοντικές προοπτικές
5.4.3. Αρχές εκτίμησης οικολογικών κινδύνων
5.5. Συζήτηση
5.5.1. Ασφάλεια τροφίμων και διατροφή
5.5.2. Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις
5.5.3. Ηθικά ζητήματα
5.5.4. Ρυθμιστικά ζητήματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΩΝ
6.1. Αρχές και μέθοδοι γενετικής τροποποίησης
6.1.1. Μετασχηματισμός φυτών με το Agrobαcterium tumefaciens
6.1.1.1. Αρχή της μεθόδου
6.1.1.2. Το βακτήριο και τα πλασμίδιά του
6.1.1.3. Η διαδικασία προσβολής
6.1.1.4. Περιγραφή της μεθόδου
6.1.1.5. Επιλογή των μετασχηματισμένων φυτών (SCREENING)
6.1.1.6. Μικρού μεγέθους Ti-πλασμίδια και ανάπτυξη δυαδικών πλασμιδιακών φορέων
6.1.2. Τροποποίηση φυτών με μικροέγχυση
6.1.3. Μετασχηματισμός φυτών με βομβαρδισμό σωματιδίων
6.1.4. Μετασχηματισμός πρωτοπλαστών
6.1.5. Εφήμερη έκφραση
6.2. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στη γεωργία
6.2.1. Ανθεκτικότητα σε έντομα
6.2.2. Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα
6.2.3. Ανθεκτικότητα σε ιούς
6.2.4. Γονίδια-δείκτες και γονίδια-ιχνηλάτες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΓΕΙΑ
7.1. Επιπτώσεις ΓΤ φυτών στο περιβάλλον
7.1.1. Αυξημένη χρήση ζιζανιοκτόνων
7.1.2. Συνέπειες στο έδαφος
7.1.3. Καταστροφή της οικολογίας μιας περιοχής
7.1.4. Απώλεια ωφέλιμων εντόμων
7.1.5. Αδυναμία περιορισμού της γονιδιακής μόλυνσης
7.1.6. Αλλαγή της χρήσης της γης
7.2. Συνοπτική παρουσίαση ερευνών σχετικών με κινδύνους στην υγεία προερχόμενους από τη γενετική τροποποίηση από τη διεθνή βιβλιογραφία
7.2.1. Καταγεγραμμένοι θάνατοι από ΓΤ προϊόντα
7.2.2. Σοβαρές αλλεργικές επιπτώσεις
7.2.3. Πρόκληση καρκίνου εξαιτίας ΓΤ προϊόντων
7.2.4. Αύξηση των κρουσμάτων προσβολής βακτηριακής ή ιογενούς φύσης
7.2.5. Κίνδυνοι λόγω ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά
7.2.6. Εμφάνιση τοξικότητας και υποβάθμιση της διατροφικής ποιότητας
7.3. Περιβάλλον
7.3.1. Γενική διαταραχή των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους
7.3.2. Ανάπτυξη φαινομένων εδαφικής στειρότητας και γενικότερης εδαφικής μόλυνσης
7.3.3. Ενδεχόμενες επιπτώσεις κατανάλωσης ΓΤ τροφίμων στο περιβάλλον
7.4. Φυτά
7.4.1. Παραγωγή υπερζιζανίων
7.5. Δένδρα
7.5.1. Καταστροφή των δασών
7.5.2. Δημιουργία δένδρων-καταστροφέων
7.6. Έντομα
7.6.1. Παραγωγή υπερεχθρών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΓΤΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΓΤΤ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ)
8.1. Τα πιστεύω των καταναλωτών ενάντια στους ΓΤΟ - Διαφορές μεταξύ χωρών
8.2. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών για τα ΓΤ τρόφιμα
8.3. Θέματα συζήτησης
8.4. Αρχές αντίληψης επικινδυνότητας
8.4.1. Ποιοτικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας
8.4.2. Ποιοτικά χαρακτηριστικά ωφελειών
8.4.3. Εφαρμογές στα τρόφιμα
8.4.4. Λειτουργίες επικοινωνίας κινδύνων-ωφέλειας
8.4.5. Μέθοδοι αξιολόγησης
8.5. Συμπεριφορά καταναλωτών για ΓΤ αλιεύματα
8.5.1. Δράση μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ)
8.5.2. Καταναλωτής και ΓΤ ψάρια
8.5.3. Καταναλωτής και ΓΤ τρόφιμα
8.5.4. Εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων ΓΤ και Γενετικής Μηχανικής
8.5.4.1. Εφαρμογές ΓΤ προϊόντων σε τρόφιμα και μη τρόφιμα
8.5.4.2. Βιοτεχνολογικές μέθοδοι για τον έλεγχο νοθείας
8.5.4.3. Εφαρμογή Χημειομετρίας/ ανάλυσης πολλαπλών μεταβλητών στα ΓΤ προϊόντα
8.5.5. Περιβαλλοντικά ζητήματα
8.5.6. Συμπεράσματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ENATO
ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΤΤ-ΒΙΟΗΘΙΚΗ
9.1. Μελλοντικές προοπτικές
9.2. Μελλοντικές προοπτικές νέων ΓΤ τροφίμων
9.3. Βιοηθική
9.4. Μεταλλαγμένα και ηθική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ και ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Failure Mode & Effect Analysis (FMEA) ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΤ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
10.1. Εισαγωγή
10.2. Περιγραφή
10.3. Μεθοδολογία
10.4. Αποτελέσματα
10.4.1. Αποτελέσματα προκαταρκτικής ανάλυσης κινδύνων
10.4.2. Αποτελέσματα ανάλυσης δενδρογράμματος αστοχίας
10.4.3. Αποτελέσματα μελέτης αστοχίας
10.4.4. Έλεγχος πρώτων υλών
10.5. Σύστημα πρόληψης ΓΤΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΤ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
Αξιολογήσεις (0)
Πληροφορίες
Κωδικός Προϊόντος | 001005 |
Κωδικός ISBN | 9608002400 |
Εκδοτικός Οίκος | ΕΜΒΡΥΟ |
Διαστάσεις | 17 X 24 |
Εξώφυλλο | Μαλακό |
Έτος έκδοσης | 2006 |
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο | 86200324 |
Σελίδες | 634 |
Συγγραφέας(εις) | Θεόδωρος Βαρζάκας – Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Ιωάννης Αρβανιτογιάννης – Αναπληρωτής καθηγητής Παν. Θεσσαλίας |
Άμεσα διαθέσιμο
Tiμή Έκδοσης: 55,00€
- Τιμή ΕΜΒΡΥΟ: 49,50€
- (-10%, Κερδίζετε 5,5€)
- 46,70€ + ΦΠΑ 6%
Αποκτήστε το με 0 πόντους! Μάθετε περισσότερα...