Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τους αντικειμενικούς στόχους της συσκευασίας τροφίμων, τη συμβολή της στην προστασία των τροφίμων από παράγοντες του περιβάλλοντος, την αλληλεπίδραση συσκευασίας και συσκευασμένου προϊόντος και τον κίνδυνο μετανάστευσης ουσιών σε αυτό καθώς και για τις βασικές αρχές επιλογής της κατάλληλης συσκευασίας για ένα συγκεκριμένο προϊόν. Περιγράφονται επίσης τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων (με ειδική αναφορά στα πλαστικά, τα μέταλλα, το γυαλί και το χαρτί – χαρτόνι).
Περιεχόμενα:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή
1. 1 Εξέλιξη της Συσκευασίας Τροφίμων 17
1. 2 Αντικείμενο της Συσκευασίας Τροφίμων - Ορισμός 22
1. 3 Συμβολή της Συσκευασίας στη Συντήρηση των Τροφίμων 28
1. 3. 1 Μηχανικά αίτια 30
1. 3. 2 Υγρασία 32
1. 3. 3 Οξυγόνο 34
1. 3. 4 Φως 37
1. 3. 5 Θερμοκρασία 40
1. 3. 6 Πτητικές ουσίες 42
1. 3. 7 Μικροοργανισμοί 43
1. 3. 8 Έντομα 46
1. 3. 9 Τρωκτικά 48
1. 4 Πληροφορίες που Αναγράφονται στη Συσκευασία Τροφίμων 49
1. 5 Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής Συσκευασία 51
1. 6 Αρνητικές Επιπτώσεις από τη Συσκευασία Τροφίμων 53
1. 7 Αλληλεπίδραση Συσκευασίας και Συσκευασμένου Προϊόντος 55
1. 7. 1 Προσδιορισμός της μετανάστευσης 57
1. 7. 2 Μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα 59
1. 8 Βασικές Αρχές για την Επιλογή της Ενδεικνυόμενης
Συσκευασίας Τροφίμων 60
Βιβλιογραφία 64
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Πλαστική Συσκευασία
2.1 Εισαγωγή 67
2.1.1 Τα πλαστικά ως υλικά συσκευασίας 68
2.1.2 Πλαστικά και περιβάλλον 72
2.2 Θερμοπλαστικά και Θερμοστατικά Πολυμερή 75
2.3 Παραγωγή Πλαστικών 77
2.3.1 Κρυσταλλική και άμορφη δομή πλαστικών 82
2.3.2 Μηχανικές ιδιότητες πλαστικών 83
2.3.3 Οπτικές ιδιότητες πλαστικών 86
2.4 Χημική Δομή και Ιδιότητες των Πλαστικών 87
2.4.1 Πολυαιθυλένιο 87
2.4.2 Πολυπροπυλένιο 96
2.4.3 Πολυβινυλοχλωρίδιο 98
2.4.4 Πολυβινυλιδενοχλωρίδιο 100
2.4.5 Πολυτετραφθοροαιθυλένιο 101
2.4.6 Πολυστυρόλιο 101
2.4.7 Βουταδιενοστυρόλιο 102
2.4.8 Πολυακρυλονιτρίλιο 102
2.4.9 Πολυεστέρες 103
2.4.10 Πολυαμίδια 105
2.4.11 Αναγεννημένη κυτταρίνη ή σελοφάν 106
2.4.12 Οξική κυτταρίνη 109
2.4.13 Υδροχλωριωμένο ελαστικό . 110
2.5 Κατασκευή Πλαστικών Μέσων Συσκευασίας 110
2.5.1 Μεμβράνες 111
2.5.1.1 Διαπερατότητα πλαστικών μεμβρανών
σε υδρατμούς και αέρια 119
2.5.2 Εύκαμπτη συσκευασία 122
2.5.2.1 Περιτύλιξη 123
2.5.2.2 Σάκοι και σακίδια 123
2.5.2.3 Συσκευασία σακούλας σε κουτί (bag-in-box) 126
2.5.2.4 Συρρικνωμένη συσκευασία 127
2.5.2.5 Επιδερμική συσκευασία 128
2.5.3 Δύσκαμπτοι και ημιδύσκαμπτοι περιέκτες 130
2.6 Μετανάστευση Ουσιών από Πλαστικό Περιέκτη
στο Συσκευασμένο Προϊόν 137
2.6.1 Μετανάστευση ανεξάρτητη από το είδος
του συσκευασμένου προϊόντος 137
2.6.2 Μετανάστευση σε υγρά προϊόντα. 138
2.6.3 Παράγοντες που επηρεάζουν τη μετανάστευση 140
2.6.4 Μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα 143
2.6.4.1 Μονομερή πλαστικών 143
2.6.4.2 Ακεταλδεΰδη 145
2.6.4.3 Διοξίνες 146
2.7 Βιοδιασπώμενα Πλαστικά 146
2.8 Εδώδιμες Μεμβράνες και Επικαλύψεις 147
Βιβλιογραφία 149