My account | View cart
Search for pattern: Advanced search
Embryo Publications Home | About Us | Our Catalog (PDF) | Contact Us | Site map | Language: English Ελληνικά

Ενζυμολογία


Ενζυμολογία

View larger image

CODE: 001083

List price: 70,00
Our price: 63,00
You save: 7,00 (10%)
9786185252014
Ιωάννης Κλώνης

Description
Reviews

Ενζυμολογία

Author: Ιωάννης Κλώνης
ISBN: 9786185252014
Pages: 521
Format: 21Χ29
Binding: Μαλακό
Pub. Year: 2018

Το βιβλίο σχεδιάστηκε τόσο για τους φοιτητές των ΑΕΙ και τους διδάσκοντες μαθήματα που αφορούν στα ένζυμα, όσο και σε όσους προσεγγίζουν την ενζυμολογία είτε για πρώτη φορά είτε μετά από πολλά χρόνια, αναζητώντας σύγχρονες γνώσεις.

Καταβλήθηκε προσπάθεια να διατηρούνται τα όρια ενός βιβλίου για προπτυχιακούς φοιτητές χωρίς να πλήττεται η ουσιαστική κατανόηση των εξεταζόμενων θεμάτων. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η παρουσία 311 σχημάτων (60 εγχρώμων – τα περισσότερα πολλαπλά) και 25 πινάκων. Επιπλέον, περισσότερες από 100 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία βοηθούν στην αναζήτηση πρόσθετων και/ή εξειδικευμένων πληροφοριών.

Η ύλη αναπτύσσεται σε μια λογική διαδοχή κεφαλαίων, υιοθετώντας γενική προσέγγιση της σύγχρονης ενζυμολογίας και δίνοντας έμφαση σε ένζυμα με τεχνολογική σημασία και δυνατότητα εφαρμογών, σε μοριακό επίπεδο. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ο τρόπος κατατάξεως, ονομασίας, προσδιορισμού και καθαρισμού των ενζύμων, η δομή και η λειτουργία τους, η κινητική και η ρύθμιση της ενζυμικής λειτουργίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους μηχανισμούς ενζυμικής καταλύσεως και στον τρόπο αλληλεπιδράσεως ενζύμων και ξενοβιοτικών ενώσεων, όπως είναι τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, και τα μυκητοκτόνα. Στο ευρύτερο πνεύμα της πρωτεϊνικής μηχανικής, εξετάζεται η τροποποίηση της ενζυμικής δομής και η δημιουργία τεχνητών μίμων της βιοκατάλυσης. Τέλος προσεγγίζονται, σύντομα και περιεκτικά, η ακινητοποίηση και οι σύγχρονες εφαρμογές των ενζύμων.


Περιεχόμενα

Πρόλογος
Πρόλογος 2ης έκδοσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ιστορική αναδρομή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ονομασία και κατάταξη των ενζύμων
2.1. ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ
2.2. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
2.3. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
2.3.1 Κατηγορία 1: οξειδορεδουκτάσες
2.3.2 Κατηγορία 2: τρανσφεράσες
2.3.3 Κατηγορία 3: υδρολάσες
2.3.4 Κατηγορία 4: λυάσες
2.3.5 Κατηγορία 5: ισομεράσες
2.3.6 Κατηγορία 6: λιγάσες (συνθετάσες)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Προσδιορισμός της ενζυμικής δραστικότητας
3.1 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3.2 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3.2.1 Φασματοφωτομετρικές μέθοδοι
3.2.2 Φασματοφθορισμομετρικές μέθοδοι
3.2.3 Ηλεκτροχημικές μέθοδοι με ιοντοεκλεκτικά ηλεκτρόδια
3.2.4 Χημικές μέθοδοι
3.2.5 Χρωματογραφικές μέθοδοι
3.2.6 Ηλεκτροφορητικές μέθοδοι
3.2.7 Ραδιοχημικές μέθοδοι
3.2.8 Πολωσιμετρικές μέθοδοι
3.2.9 Αεριομετρικές μέθοδοι
3.2.10 Ενθαλπομετρικές μέθοδοι
3.3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3.3.1 Άμεσες τεχνικές
3.3.2 Έμμεσες τεχνικές
3.3.3. Ασυνεχείς τεχνικές
3.3.4. Συνεχείς τεχνικές
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Καθαρισμός των ενζύμων
4.1 ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ
4.2 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΙΟΥΣΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
4.2.1 Ένα τυπικό πρωτόκολλο κατιούσας επεξεργασίας
4.2.2 Ρύθμιση πειραματικών παραγόντων
4.2.3 Έλεγχος της πορείας του πρωτοκόλλου κατιούσας επεξεργασίας
4.3 ΟΜΟΙΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ: ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
4.3.1 Μη μηχανικές τεχνικές
4.3.2 Μηχανικές τεχνικές
4.4 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ "ΣΤΕΡΕΩΝ-ΥΓΡΩΝ"
4.4.1 Φυγοκέντριση
4.4.2 Διήθηση
4.5 ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
4.5.1 Απομάκρυνση νουκλεϊνικών οξέων
4.5.2 Απομάκρυνση πρωτεϊνών
4.6 ΣΤΑΔΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
4.6.1 Διαχωρισμός με βάση το μοριακό μέγεθος: χρωματογραφία μοριακού ηθμού
4.6.2 Διαχωρισμός με βάση τη χημική φύση: χρωματογραφία ιοντοανταλλαγής, μεταλλοχηλική χρωματογραφία και υδρόφοβη χρωματογραφία
4.6.3.Διαχωρισμός με βάση την εκλεκτική μοριακή αναγνώριση: χρωματογραφία συγγένειας, έκλουση συγγενείας, ομοιοπολική χρωματογραφία
4.6.4 Γενετική ένθεση ‘απολήξεων αναγνώρισης’ στο ενζυμικό μόριο
4.6.5 Καθαρισμός με μη χρωματογραφικές τεχνικές
4.7 ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Δομή των ενζύμων
5.1 ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΝΖΥΜΑ
5.1.1 Ομοιοπολικοί δεσμοί
5.1.2 Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
5.1.3 Αλληλεπιδράσεις δίπολων
5.1.4 Αλληλεπιδράσεις van der Waals
5.1.5 Αλληλεπιδράσεις (‘δεσμοί’) υδρογόνου
5.1.6 Υδρόφοβες αλληλεπιδράσεις
5.2 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΙΚΟΥ ΜΟΡΙΟΥ
5.2.1 Πρωτοταγής δομή
5.2.2 Δευτεροταγής δομή
5.2.3 Τριτοταγής δομή
5.2.4 Τεταρτοταγής δομή
5.2.5 Πεμπτοταγής δομή: οργανωμένα ενζυμικά συστήματα
5.2.6 Μετουσίωση των ενζύμων
5.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ
5.3.1 Προσδιορισμός Ν- και C-τελικών αμινοξέων, και αριθμού υπομονάδων
5.3.2 Προσδιορισμός αμινοξικής συστάσεως πεπτιδικής αλυσίδας
5.3.3 Προσδιορισμός αμινοξικής αλληλουχίας πεπτιδικής αλυσίδας
5.3.4 Προσδιορισμός τριτοταγούς δομής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Λειτουργία των ενζύμων
6.1 ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ
6.2 ΣΥΜΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
6.3 ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
6.3.1 Διαφορετικές αντιδράσεις στην ίδια ενεργό περιοχή
6.3.2 Διαφορετικές ενεργές περιοχές σε διαφορετικές δομικές περιοχές χωρίς επικοινωνία
6.3.3 Διαφορετικές ενεργές περιοχές σε διαφορετικές δομικές περιοχές ή υπομονάδες με επικοινωνία: οργανωμένα ενζυμικά συστήματα
6.4 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
6.4.1 Βαθμός εξειδικεύσεως των ενζύμων
6.4.2 Υποθέσεις για την εξειδίκευση των ενζύμων
6.5 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
6.5.1 Ενεργές συγκρούσεις και φαινόμενα εγγύτητας
6.5.2 Υπέρβαση ενέργειας ενεργοποιήσεως
6.6 ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
6.6.1 Ομοιοπολική κατάλυση
6.6.2 Κατάλυση οξέος/βάσεως
6.6.3 Ηλεκτροστατική κατάλυση
6.6.4 Ο ρόλος του μικροπεριβάλλοντος της ενεργού περιοχής στη χημεία της αντιδράσεως
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Kινητική των ενζύμων
7.1 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.2 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.2.1 Υπόθεση της ταχείας ισορροπίας των Michaelis και Menten
7.2.2 Υπόθεση της σταθεροποιημένης καταστάσεως των Briggs και Haldane
7.2.3. Σύνοψη των προϋποθέσεων για ισχύ των εξισώσεων που απορρέουν από τη συνάρτηση u = f([S])
7.2.4. Η σημασία της σταθεράς καταλύσεως (kcat), της σταθεράς Michaelis (Km) και της σταθεράς εξειδικεύσεως (kΑ)
7.2.5 Γραφικές παραστάσεις της εξισώσεως των Michaelis και Menten και υπολογισμός των Km και Vmax
7.3 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΕΝΖΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.4 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.4.1 Μαθηματική συσχέτιση θερμοκρασίας και ταχύτητας αντιδράσεως
7.5 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ pH ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.5.1 Μαθηματική συσχέτιση pH και ταχύτητας αντιδράσεως
7.6 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.7 ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.8 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ
7.8.1 Συναγωνιστική αναστολή
7.8.2 Ασυναγωνιστική αναστολή
7.8.3 Μικτή αναστολή
7.8.4 Μερική (υπερβολική) αναστολή
7.8.5 Πλήρης παραβολική αναστολή και υπολογισμός των σταθερών αναστολής
7.8.6 Αναστολή από υπόστρωμα και από προϊόν
7.8.7 Μη αντιστρεπτή αναστολή - αδρανοποιητές του ενζύμου
7.9 ΠΟΛΥ-ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
7.9.1 Είδη πολυ-υποστρωματικών μηχανισμών
7.9.2 Κινητική αντιδράσεως με δύο υποστρώματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ρύθμιση δραστικότητας των ενζύμων
8.1 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
8.2 ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
8.3 ΕΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΕΤAΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤEΡEΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣΤΕΡΙΣΜΟΣ
8.3.1 Ορισμοί και δομική προσέγγιση
8.3.2 Κινητική και πρότυπα
8.3.3 Ρύθμιση ενζυμικής δραστικότητας μέσω δεσμεύσεως αλλοστερικών μορίων
8.4 ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΙΝΟΞΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ
8.4.1 Φωσφορυλίωση και αποφωσφορυλίωση ενζύμων
8.4.2 Αδενυλίωση ενζύμων
8.5 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΩΤΕΟΛΥΣΗ ΖΥΜΟΓΟΝΩΝ
8.5.1 Ενεργοποίηση ζυμογόνων: ένζυμα πέψης
8.5.2 Πρωτεολυτικός καταρράκτης πήξης του αίματος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Μηχανισμοί ενζυμικής καταλύσεως
9.1. ΟΞΕΙΔΟΡΕΔΟΥΚΤΑΣΕΣ
9.1.1 Αφυδρογονάσες εξαρτώμενες από νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτιδικά συνένζυμα
9.1.2 Οξειδάσες εξαρτώμενες από φλαβινο-προσθετικές ομάδες
9.1.3 Ρεδουκτάσες εξαρτώμενες από φλαβινο-προσθετικές και άλλες ομάδες
9.1.4 Μονοξυγονάσες εξαρτώμενες από φλαβινο-προσθετικές ομάδες
9.1.5 Μεταλλο-εξαρτώμενες μονοξυγονάσες
9.1.6 Διοξυγονάσες
9.1.7 Υπεροξειδάσες
9.1.8 Δισμουτάση σουπεροξειδίου
9.2 ΤΡΑΝΣΦΕΡΑΣΕΣ
9.2.1 Τρανσφεράσες ενός ατόμου άνθρακα
9.2.2 Τρανσφεράσες δύο και τριών ατόμων άνθρακα
9.2.3 Τρανσφεράσες ακυλομάδων και αρυλομάδων
9.2.4 Τρανσφεράσες αμινομάδων (τρανσαμινάσες)
9.2.5 Τρανσφεράσες φωσφορικών ομάδων
9.3 ΥΔΡΟΛΑΣΕΣ
9.3.1 Μηχανισμοί πυρηνόφιλης καταλύσεως
9.3.2 Μηχανισμοί καταλύσεως οξέος-βάσεως
9.3.3 Μηχανισμοί μεταλλο-εξαρτώμενων υδρολασών
9.4 ΛΥΑΣΕΣ
9.4.1 Διάσπαση δεσμού άνθρακα-οξυγόνου
9.4.2 Διάσπαση δεσμού άνθρακα-άνθρακα
9.4.3 Διάσπαση δεσμού άνθρακα-αζώτου
9.4.4 Διάσπαση δεσμού άνθρακα-φωσφόρου
9.4.5 Διάσπαση δεσμών άνθρακα-αλογόνου
9.5 ΙΣΟΜΕΡΑΣΕΣ
9.5.1 Αντιδράσεις ρακεμιώσεως
9.5.2 Αντιδράσεις ενδομοριακής μεταφοράς
9.5.3 Αντιδράσεις ενδομοριακής οξειδοαναγωγής
9.6 ΛΙΓΑΣΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Αλληλεπίδραση ενζύμων και ξενοβιοτικών ενώσεων
10.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΞΕΝΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
10.1.1 Σχεδιασμός αναστολέων ενζύμων
10.1.2 Σχεδιασμός αναστολέων ενζύμων βάσει της μεταβατικής καταστάσεως
10.2 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑ-ΣΤΟΧΟΙ
10.2.1 Φαρμακευτικές ενώσεις ως συναγωνιστικοί αναστολείς ενζύμων
10.2.2 Φαρμακευτικές ενώσεις ως μη συναγωνιστικοί αναστολείς ενζύμων
10.2.3 Φαρμακευτικές ενώσεις ως ασυναγωνιστικοί αναστολείς ενζύμων
10.2.4 Φαρμακευτικές ενώσεις ως μη αντιστρεπτοί αναστολείς (αδρανοποιητές) ενζύμων
10.3 ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑ-ΣΤΟΧΟΙ
10.3.1 Οργανοχλωρικά εντομοκτόνα
10.3.2 Πυρεθροϊκά εντομοκτόνα
10.3.3 Οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα
10.3.4 Καρβαμιδικά εντομοκτόνα
10.3.5 Λοιπά εντομοκτόνα
10.3.6 Το νευρικό σύστημα
10.3.7 Ένζυμα-στόχοι των εντομοκτόνων
10.4 ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑ-ΣΤΟΧΟΙ
10.4.1 Ένζυμα-στόχοι των ζιζανιοκτόνων σε μεταβολικές λειτουργίες
10.4.2 Ένζυμα-στόχοι των ζιζανιοκτόνων σε φωτοχημικές λειτουργίες
10.5 ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑ-ΣΤΟΧΟΙ
10.5.1 Ένζυμα-στόχοι των μυκητοκτόνων
10.6 ΕΝΖΥΜΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
10.6.1 Κατηγορίες ενζύμων
10.6.2 Οξειδορεδουκτάσες
10.6.3 Τρανσφεράσες
10.6.4 Υδρολάσες
10.6.5 Λυάσες
10.6.6 Σύνοψη των πρωτογενών ενζυμικών αντιδράσεων με εντομοκτόνα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ενζυμική μηχανική
11.1 ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
11.2 ΧΗΜΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
11.2.1. Τροποποίηση ενζυμικών ιδιοτήτων: υποκατάσταση με πολυμερή
11.2.2 Δημιουργία τεχνητών ενδονουκλεασών από μη καταλυτικές πρωτεΐνες
11.2.3 Μεταβάλλοντας την καταλυτική φύση: μετατροπή πρωτεασών σε οξειδορεδουκτάσες
11.2.4 Στοχευμένη τροποποίηση αμινοξικών κατάλοιπων: η σερινοπρωτεάση σαμπτιλυσίνη
11.3 ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
11.3.1 Μέθοδος λογικού ενζυμικού ανασχεδιασμού
11.3.2 Μέθοδος κατευθυνόμενης ενζυμικής εξελίξεως
11.4 ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ
11.5 ΜΙΜΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΖΥΜΩΝ: ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΝΖΥΜΑ
11.5.1 Καταλυτικά αντισώματα
11.5.2 Συνθετικοί μίμοι ενζύμων
11.5.3 Καταλυτικά νουκλεϊνικά οξέα
11.5.4 Δημιουργία μη φυσικών ενζύμων από πρωτεΐνες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ακινητοποίηση των ενζύμων
12.1 ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
12.1.1 Χημικές μέθοδοι ακινητοποιήσεως
12.1.2 Φυσικές μέθοδοι ακινητοποιήσεως
12.2 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΣΤΟ ΕΝΖΥΜΟ
12.2.1 Εμφάνιση λειτουργικής σταθερότητας
12.2.2 Φαινόμενα κατανομής
12.2.3 Φαινόμενα περιορισμού μεταφοράς μάζας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Εφαρμογές των ενζύμων
13.1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
13.1.1 Ενζυμική υδρόλυση του αμύλου
13.1.2 Αρτοποιία
13.1.3 Ζυθοποιία
13.1.4 Φρουτοχυμοί
13.1.5 Οινοποιία
13.1.6 Βιομηχανία λιπών και ελαίων
13.1.7 Γαλακτοκομικά προϊόντα
13.1.8 Ασπαρτάμη: τεχνητό γλυκαντικό
13.2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
13.2.1 Απορρυπαντικά πλυντηρίων
13.2.2 Υφαντουργία
13.2.3 Χαρτοποιία
13.2.4 Ζωοτροφές
13.3 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
13.3.1 Ακρυλαμίδιο και νικοτιναμίδιο
13.3.2 Χρωστική indigo
13.3.3 Οπτικώς καθαρά αμινοξέα και αντιβιοτικά
13.3.4 Φυτοφάρμακα
13.4 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
13.4.1 β-Λακταμικά αντιβιοτικά
13.4.2 Αντι-υπερχοληστερολαιμικά
13.4.3 Φάρμακα κατά του HIV
13.5 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
13.5.1 Τα ένζυμα στη θεραπευτική αντικατάσταση
13.5.2 Τα ένζυμα ως θεραπευτικοί παράγοντες
13.5.3 Τα ένζυμα ως παράγοντες ενεργοποιήσεως προφαρμάκων
13.6 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
13.6.1 Τα ένζυμα ως "αντιδραστήρια" και ως "δείκτες"
13.6.2 Ενζυμοσύνδετοι ανοσοπροσδιορισμοί
13.6.3 Ενζυμικοί βιοαισθητήρες
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...