Ο Λογαριασμός μου | Στο Καλάθι
Αναζήτηση Προϊόντος: Σύνθετη Αναζήτηση
Embryo Publications Αρχική Σελίδα | Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Χάρτης Αναζήτησης | Language: English Ελληνικά

Χοιροτροφία (Χοιρομητέρα-Κάπρος-Χοιρίδια)


Χοιροτροφία (Χοιρομητέρα-Κάπρος-Χοιρίδια)

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 002094

Ρωτήστε μας για διαθεσιμότητα και τιμή.
9603516163
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Περιγραφή
Reviews

Χοιροτροφία (Χοιρομητέρα-Κάπρος-Χοιρίδια)

Συγγραφέας: Γεώργιος Παπαδόπουλος
ISBN: 9603516163
Σελίδες: 387
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2005

 

Το βιβλίο απευθύνεται στους ασχολούμενους με την χοιροτροφία επιστήμονες και παραγωγούς με στόχο τη σφαιρικότερη ενημέρωσή τους στα ευαίσθητα σημεία της εκτροφής των χοιρομητέρων, κάπρων και χοιριδίων. Ελπίζεται ότι θα τους βοηθήσει στο δύσκολο έργο τους, που αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των χοιροτροφικών μονάδων της χώρας μας.
Περιεχόμενα:


ΜΕΡΟΣ Α΄:
ΧΟΙΡΟΜΗΤΕΡΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΝΕΑΡΗ ΧΟΙΡΟΣ
1.1. Γενικά 23
1.2. Φυσιολογία και ηλικία ενήβωσης 24
1.3. Παράγοντες ενήβωσης 26
1.3.1. Γονότυπος 26
1.3.2. Διατροφή 27
1.3.3. Συνθήκες περιβάλλοντος 30
1.3.4. Η επαφή με κάπρο 31
1.4. Επιλογή και διαχείριση των ζώων 32
1.5. Σύνοψη βασικών αρχών ενήβωσης 34

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
ΟΙΣΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
2.1. Φάσεις οιστρικού κύκλου 37
2.2. Ορμονική ρύθμιση οιστρικού κύκλου 38
2.3. Οίστρος 40
2.3.1. Σημεία οίστρου 40
2.3.2. Παράγοντες που επηρεάζουν τον οίστρο 41
2.3.3. Ωοθυλακιορρηξία 44
2.3.4. Γονιμοποίηση 45
2.3.5. Επιστροφές 47
2.3.5.1. Κανονικές επιστροφές 47
2.3.5.2. Ακανόνιστες επιστροφές 48

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
ΚΥΟΦΟΡΙΑ-ΤΟΚΕΤΟΣ
3.1. Κυοφορία 51
3.1.1. Εγκατάσταση κυοφορίας 52
3.1.2. Ενδοκρινολογικές βάσεις κυοφορίας 55
3.1.3. Εμβρυϊκή θνησιμότητα 57
3.1.3.1. Αρχική εμβρυϊκή θνησιμότητα 57
3.1.3.2. Υστεραία εμβρυϊκή θνησιμότητα 60
3.2. Τοκετός 61
3.2.1. Ορμονική ρύθμιση του τοκετού 61
3.2.2. Διαδικασία ομαλού τοκετού 63
3.3. Διαταραχές κυοφορίας-τοκετού 65
3.3.1. Γενικά 65
3.3.2. Μολυσματικές ασθένειες γεννητικού συστήματος 67
3.3.2.1. Βακτηριακές λοιμώξεις 67
3.3.2.2. Ιώσεις 68
3.3.2.3. Μέτρα προστασίας 68
3.3.3. ’λλοι παράγοντες 69
3.3.3.1. Διατροφή 69
3.3.3.2. Συνθήκες περιβάλλοντος 71
3.3.4. Επιπλοκές κατά τον τοκετό 71
3.4. Μέγεθος Τοκετοομάδας 73
3.4.1. Γενικά 73
3.4.2. Αιτίες μικρών τοκετοομάδων 76
3.4.2.1. Διαχειριστικές αιτίες 76
3.4.2.2. Διατροφικές και περιβαλλοντικές αιτίες 77

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
ΓΑΛΟΥΧΙΑ
4.1. Γενικά 79
4.2 Ενδοκρινική κατάσταση της χοιρομητέρας κατά τη γαλουχία 80
4.2.1. Ορμονική βάση γαλακτοπαραγωγής 80
4.2.2. Ορμόνες αναπαραγωγής 81
4.3. Γαλακτοπαραγωγή της χοιρομητέρας 83
4.3.1. Ύψος γαλακτοπαραγωγής 83
4.3.2. Βιοσύνθεση συστατικών γάλακτος 87
4.3.3. Σύσταση και διαιτητική αξία γάλακτος 89

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ - ΓΟΝΙΜΗ ΟΧΕΙΑ
5.1. Γενικά 97
5.2. Επιδρώντες παράγοντες 98
5.3. Αποδεκτή διάρκεια διαστήματος απογαλακτισμού-
γόνιμης οχείας 102
5.4 Έλεγχος για επίσπευση διαστήματος απογαλακτισμού-
γόνιμης οχείας 103

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
ΑΝΑΓΚΕΣ ΧΟΙΡΟΜΗΤΕΡΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
6.1. Ενέργεια 105
6.1.1. Κατανομή της ενέργειας των τροφών 106
6.1.2. Συστήματα εκτίμησης της ενεργειακής αξίας των τροφών 113
6.1.2.1. Το σύστημα της πεπτής ενέργειας (ΠΕ) 113
6.1.2.2. Σύστημα μεταβολιστέας ενέργειας 114
6.1.2.3. Σύστημα καθαρής ενέργειας 114
6.1.3. Ενεργειακές ανάγκες χοιρομητέρων 117
6.1.3.1. Ανάγκες συντηρήσεως 117
6.1.3.2. Ανάγκες αναπτύξεως 119
6.1.3.3. Ανάγκες κυοφορίας 121
6.1.3.4. Ανάγκες κατά τη γαλουχία 125
6.1.3.5. Ανάγκες κατά τον απογαλακτισμό-οχεία 131
6.2. Πρωτεΐνες - Αμινοξέα 132
6.2.1. Πέψη πρωτεϊνών και χρησιμοποίηση αμινοξέων 134
6.2.2. Ποιοτική αξία πρωτεϊνών 139
6.2.3. Πρωτεϊνικές ανάγκες χοιρομητέρων 143
6.2.4.1. Ανάγκες συντήρησης 145
6.2.4.2. Ανάγκες κατά την κυοφορία 145
6.2.4.3. Ανάγκες κατά τη γαλουχία 149
6.3. Ανόργανα στοιχεία 155
6.3.1. Γενικά 155
6.3.2. Πηγές ανόργανων στοιχείων 155
6.3.3. Απορρόφηση και χρησιμοποίηση ανόργανων στοιχείων 156
6.3.4. Φυσιολογικός ρόλος 158
6.3.4.1. Μακροστοιχεία 159
6.3.4.2. Ιχνοστοιχεία 164
6.3.5. Ανάγκες χοιρομητέρων σε ανόργανα στοιχεία 171
6.4. Βιταμίνες 173
6.4.1. Γενικά 173
6.4.2. Απορρόφηση και χρησιμοποίηση βιταμινών 175
6.4.3. Σταθερότητα βιταμινών 176
6.4.4. Φυσιολογικός ρόλος και συμπτώματα έλλειψης βιταμινών 177
6.4.5. Ανάγκες χοίρων σε βιταμίνες 184
6.5. Νερό 188
6.5.1. Γενικά 188
6.5.2. Φυσιολογική σημασία του νερού 189
6.5.3. Εκτίμηση αναγκών και πηγές νερού 191
6.5.3.1. Εκτίμηση αναγκών 191
6.5.3.2. Πηγές διαθεσίμου νερού 192
6.5.4. Παράγοντες κατανάλωσης του νερού 192
6.5.4.1. Διαιτητικοί παράγοντες 193
6.5.4.2. Θερμοκρασία περιβάλλοντος 193
6.5.4.3. Χορήγηση νερού 194
6.5.5. Ποιότητα νερού 195
6.5.6. Ικανοποίηση αναγκών νερού 198
6.5.6.1. Προδιαγραφές παροχής νερού 198
6.5.6.2. Ικανοποίηση αναγκών χοιρομητέρων και κάπρων 198
6.5.6.3. Ικανοποίηση αναγκών χοιριδίων 201

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ
7.1. Γενικά 203
7.2. Κατανάλωση τροφής κατά τη γαλουχία 205
7.2.1. Γονότυπος χοιρομητέρων 205
7.2.2. Διατροφή κατά την κυοφορία 205
7.2.3. Αριθμός τοκετού και στάδιο γαλουχίας 206
7.2.4. Διαιτητικοί παράγοντες 207
7.2.5. Κατανάλωση νερού 210
7.2.6. Συνθήκες περιβάλλοντος 210
7.2.6.1. Θερμοκρασία 210
7.2.6.2. Λοιπές συνθήκες περιβάλλοντος 217
7.2.7. Πρότυπα κατανάλωσης τροφής κατά τη γαλουχία 217
7.2.8. Σύνοψη μέτρων για αυξημένη κατανάλωση τροφής 219
7.3. Κατανάλωση τροφής και σωματική κατάσταση χοιρομητέρων 220

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΟΙΡΟΜΗΤΕΡΟΝ
8.1. Γενικά 225
8.2. Αλληλεξάρτηση διατροφής και αναπαραγωγής 226
8.3. Μεταβολική και σωματική κατάσταση 232
8.4. Διατροφή νεαρής χοίρου 234
8.5. Διατροφή χοιρομητέρων 238
8.5.1. Διατροφή κατά την κυοφορία 238
8.5.2. Διατροφή κατά τη γαλουχία 242
8.5.3. Διατροφή κατά το διάστημα απογαλακτισμός-οχεία 246
8.6. Συνοπτική παρουσίαση της τεχνικής διατροφής χοιρομητέρων 246
8.7. Κατάρτιση και χορήγηση σιτηρεσίου 249
8.7.1. Αντιδιαβητικοί παράγοντες ζωοτροφών 254
8.7.1.1. Παρεμποδιστές πρωτεασών 254
8.7.1.2. Λεκτίνες (Φυτο-αιμοσυγκολλητίνες) 255
8.7.1.3. Αντιγονικές πρωτεΐνες 255
8.7.1.4. Ταννίνες 255
8.7.1.5. Βικίνη και κονβικίνη 255
8.7.1.6. Γλυκοζίτες 257
8.7.1.7. Αλκαλοειδή 257
8.7.1.8. Φυτικό οξύ 258
8.7.1.9. Γκοσυπόλη 258
8.7.1.10.Μυκοτοξίνες 258
8.7.2. Υγρά σιτηρέσια χοίρων 260
8.7.2.1. Ξηρή ουσία υγρού σιτηρεσίου 264
8.7.2.2. Σύνθεση υγρού σιτηρεσίου 264

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΟΙΡΟΜΗΤΕΡΑΣ
9.1. Γενικά 267
9.2. Συστατικά στοιχεία και έλεγχος της παραγωγικότητας 268
9.2.1. Ετήσιος αριθμός τοκετών ανά χοιρομητέρα 270
9.2.2. Μέγεθος τοκετοομάδας στη γέννηση 272
9.2.3. Θνησιμότητα χοιριδίων κατά τη γαλουχία 273


ΜΕΡΟΣ Β': ΚΑΠΡΟΣ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
Ο ΚΑΠΡΟΣ
10.1. Γενικά 279
10.2. Ενήβωση κάπρου 280
10.3. Αναπαραγωγική ικανότητα κάπρου 281
10.3.1. Γενετήσια ορμή 281
10.3.2. Παραγωγή σπέρματος 282
10.3.3. Ποιότητα σπέρματος και παράγοντες που την επηρεάζουν 283
10.3.3.1. Χαρακτηριστικά σπέρματος 283
10.3.3.2. Επιδρώντες παράγοντες 285
10.4. Διατροφή του κάπρου 289
10.4.1. Ενεργειακές ανάγκες κάπρου 289
10.4.1.1. Ανάγκες συντηρήσεως 289
10.4.1.2. Ανάγκες αναπτύξεως 290
10.4.1.3. Ανάγκες παραγωγής σπέρματος και συζεύξεων 290
10.4.1.4. Ανάγκες θερμορρυθμίσεως 290
10.4.1.5. Συνολικές ενεργειακές ανάγκες 291
10.4.2. Ανάγκες σε πρωτεΐνη και αμινοξέα 292
10.4.3. Ανάγκες σε ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες 292
10.5. Διατήρηση και χρησιμοποίηση κάπρου 292


ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΧΟΙΡΙΔΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
ΧΟΙΡΙΔΙΑ
11.1. Γενικά 297
11.2. Ανοσοποιητική κατάσταση χοιριδίων 299

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...