Ο Λογαριασμός μου | Στο Καλάθι
Αναζήτηση Προϊόντος: Σύνθετη Αναζήτηση
Embryo Publications Αρχική Σελίδα | Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Χάρτης Αναζήτησης | Language: English Ελληνικά

Γενική ζωοτεχνία


Γενική ζωοτεχνία

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 002025

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 65,00
Η Τιμή μας: 58,50
Κερδίζετε : 6,50 (10%)
9603516740
Εμμανουήλ Ρογδάκης

Περιγραφή
Reviews

Γενική ζωοτεχνία

Συγγραφέας: Εμμανουήλ Ρογδάκης
ISBN: 9603516740
Σελίδες: 656
Σχήμα: 17 Χ 24
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2006


Περιεχόμενα:

1. Εισαγωγή 23

2. Η σημασία της Ζωικής Παραγωγής

2.1 Χρησιμότητα των Ζώων 28
2.1.1 Παραγωγή τροφίμων 29
2.1.2 Αξιοποίηση της ποώδους και θαμνώδους φυσικής βλάστησης και άλλων ευτελών κυτταρινούχων ζωοτροφών από τα μηρυκαστικά 34
2.1.3 Η εργασία ως ζωικό προϊόν 36
2.1.4 Τα ζώα ως πηγή παραγωγής πρώτων υλών 37
2.1.5 Ζωικά προϊόντα ως καύσιμη ύλη, λιπάσματα, ζωοτροφές
και οικοδομικά υλικά 38
2.1.6 Τα ζώα ως μέσο ψυχαγωγίας 39
2.1.7 Τα ζώα στην εξυπηρέτηση της ιατρικής 39
2.1.8 Λοιπά οφέλη 40
2.2 Παγκόσμιο Ζωικό Κεφάλαιο και Παραγωγή 40
2.3 Βασικά Στοιχεία της Ελληνικής Ζωικής Παραγωγής 43
2.4 Αποτελεσματικότητα της Ζωικής Παραγωγής σε Σύγκριση
με τη Φυτική Παραγωγή 44
2.5 Τροφικός Ανταγωνισμός Μεταξύ Ανθρώπων και Ζώων 46
2.6 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόβλημα και Ζωική Παραγωγή 47
2.7 Η Επανάσταση της Ζωικής Παραγωγής 49
2.8 Ζωική Παραγωγή και Περιβάλλον 51


3. Καταγωγή και Κατοικιδιοποίηση των Αγροτικών Ζώων
3.1 Καταγωγή 57
3.1.1 Βοοειδή 58
3.1.2 Πρόβατο 60
3.1.3 Αίγα 62
3.1.4 Χοίρος 62
3.1.5 ’λλα είδη 63
3.2 Αίτια της Κατοικιδιοποίησης 64
3.3 Χρόνος και Τόπος της Κατοικιδιοποίησης 65
3.3.1 Πρόβατο και αίγα 66
3.3.2 Χοίρος 67
3.3.3 Βοοειδή 67
3.3.4 ’λλα είδη 68
3.4 Mεταβολές κατά την Πορεία της Κατοικιδιοποίησης 69
3.4.1 Σωματικό μέγεθος 70
3.4.2 Τρίχωμα 72
3.4.3 Σκελετός 73
3.4.4 Ιστοί 73
3.4.5 Παραγωγικές ιδιότητες 74
3.4.6 Συμπεριφορά 75

4. Φυλές των Αγροτικών ζώων
4.1 Ορισμός της Έννοιας της Φυλής 81
4.2 Ταξινόμηση των Φυλών 82
4.3 Υποδιαίρεση της Φυλής 84
4.4 Γενεαλογικά Βιβλία 85
4.5 Φυλές Βοών 86
4.5.1 Γαλακτοπαραγωγές φυλές 87
4.5.1.1 Jersey 87
4.5.1.2 Guernsey 89
4.5.1.3 Αyrshire 90
4.5.2 Κρεοπαραγωγές φυλές 91
4.5.2.1 Aberdeen Angus 91
4.5.2.2 Shorthorn 93
4.5.2.3 Hereford 93
4.5.2.4 Charolais 95
4.5.2.5 Limousin 97
4.5.2.6 Βlonde d' Aquitaine 98
4.5.2.7 Chianina 99
4.5.2.8 Marchigiana 100
4.5.2.9 Romagnola 101
4.5.3 Φυλές συνδυασμένων αποδόσεων 101
4.5.3.1 Friesian-Holstein Friesian 102
4.5.3.2 Braunvieh-Brown Swiss 107
4.5.3.3 Simmental-Fleckvieh 109
4.5.4 Εγχώριες φυλές 112
4.6 Φυλές Προβάτων 113
4.6.1 Γαλακτοπαραγωγές φυλές 114
4.6.1.1 Ελληνικά πρόβατα 114
4.6.1.1.1 Λεπτόουρα-αναμικτόμαλλα
πρόβατα 114
4.6.1.1.2 Λεπτόουρα-ομοιόμαλλα πρόβατα 118
4.6.1.1.3 Παχύουρα-ομοιόμαλλα και
παχύουρα-αναμικτόμαλλα
πρόβατα 119
4.6.1.1.4 ’ρτας (Φριζάρτα) 121
4.6.1.2 Ξένες φυλές 121
4.6.1.2.1 Ανατολικής Φρισλανδίας 122
4.6.1.2.2 Lacaune 124
4.6.1.2.3 Awassi 125
4.6.2 Κρεοπαραγωγές φυλές 126
4.6.2.1 Suffolk 126
4.6.2.2 Ile de France 127
4.6.2.3 Berrichone du Cher 127
4.6.2.4 Texel 128
4.6.3 Mερινόμαλλα πρόβατα 129
4.6.4 Πολύδυμες φυλές 132
4.6.4.1 Romanov 132
4.6.4.2 Finnsheep (Φινλανδίας) 133
4.6.4.3 ’λλες φυλές με υψηλή πολυδυμία 133
4.7 Φυλές Αιγών 134
4.7.1 Εγχώριος πληθυσμός αιγών 134
4.7.2 Saanen 136
4.7.3 Toggenburg 137
4.7.4 ’λλες φυλές 138
4.8 Φυλές Χοίρων 139
4.8.1 Large White (Μεγάλοι Λευκοί Χοίροι) 140
4.8.2 Εγχώριες βελτιωμένες φυλές 143
4.8.3 Pietrain 145
4.8.4 Duroc 147
4.8.5 Ηampshire 148
4.8.6 Meishan 149
4.9 Διαφύλαξη των Σπάνιων Φυλών 150


5. Πληθυσμιακή και Ποσοτική Γενετική των Αγροτικών Ζώων
5.1 Γενετική Δομή των Μεγάλων Παμμικτικών Πληθυσμών 156
5.1.1 Μενδελικοί πληθυσμοί 157
5.1.2 Πληθυσμιακές παράμετροι ποιοτικών χαρακτηριστικών 158
5.1.3 Παμμειξία 160
5.1.4 Αρχή των Hardy-Weinberg 160
5.1.5 Ιδιότητες των μεγάλων παμμικτικών πληθυσμών 162
5.1.6 Στατιστικός έλεγχος της γενετικής ισορροπίας 164
5.2 Παράγοντες οι οποίοι Μεταβάλλουν τη Γονιδιακή Συχνότητα
στους Μεγάλους Πληθυσμούς 166
5.2.1 Μετανάστευση 166
5.2.2 Μεταλλαγή 167
5.2.3 Eπιλογή 168
5.2.3.1 Επιλογή εναντίον υποτελών αλληλομόρφων 170
5.2.3.2 Επιλογή εναντίον κυρίαρχων αλληλομόρφων 172
5.2.3.3 Επιλογή υπέρ των ετεροζυγωτών γονοτύπων 172
5.2.3.4 Ισορροπία μεταξύ επιλογής και μεταλλαγής 173
5.3 Μικροί Πληθυσμοί και Ομομειξία 174
5.3.1 Συντελεστής ομομειξίας 175
5.3.2 Γενετική δομή ομομικτικών πληθυσμών 177

5.3.3 Αύξηση της ομομειξίας 178
5.3.4 Δραστικό μέγεθος 179
5.4 Ποιοτικά Χαρακτηριστικά στους Πληθυσμούς
των Αγροτικών Ζώων 180
5.4.1 Θανατογόνοι παράγοντες 181
5.4.1.1 Ανίχνευση των φορέων ανεπιθύμητων
αλληλομόρφων 181
5.4.1.1.1 Δοκιμαστικές συζεύξεις 181
5.4.1.1.2 Εργαστηριακές δοκιμασίες 183
5.4.2 Χαρακτηριστικά με οικονομική σημασία 186
5.4.3 Γενετικοί πολυμορφισμοί 188
5.5 Ποσοτικά Χαρακτηριστικά 197
5.5.1 Φαινοτυπική και γονοτυπική τιμή 198
5.5.2 Συνιστώσες της γονοτυπικής τιμής 198
5.5.3 Συνιστώσες της φαινοτυπικής διακύμανσης 199
5.5.4 Κληροδοτική τιμή 199
5.5.5 Ομοιότητα μεταξύ συγγενών 200
5.5.6 Συντελεστής κληρονομικότητας 202
5.5.7 Συντελεστής επαναληπτικότητας 208
5.5.8 Φαινοτυπικός και γενετικός συντελεστής συσχέτισης 210

6. Ανάπτυξη των Αγροτικών Ζώων
6.1 Έννοια της Ανάπτυξης 216
6.2 Εκτίμηση της Aνάπτυξης 217
6.3 Διαφορική Aνάπτυξη 219
6.4 Υπερπλασία και Yπερτροφία 220
6.5 Οστά 221
6.5.1 Μορφολογία 221
6.5.2 Μικροσκοπική κατασκευή 222
6.5.3 Κύτταρα των οστών 225
6.5.4 Μεσοκυττάρια ουσία του οστίτη ιστού 226
6.5.5 Οστεογένεση 226
6.5.6 Κατά μήκος και πάχος αύξηση 227
6.5.6.1 Συζευκτικός χόνδρος 228
6.5.6.2 Ορμονική ρύθμιση 229
6.5.6.3 Τοπικοί ρυθμιστικοί παράγοντες 233
6.5.7 Ανασχηματισμός 234
6.6 Σκελετικός Γραμμωτός Μυϊκός Ιστός 237
6.6.1 Μυογένεση 237
6.6.2 Κατασκευή του σκελετικού γραμμωτού μυός 240
6.6.3 Kατά μήκος και πάχος αύξηση των μυϊκών ινών 244
6.6.4 Σύνθεση και αποδόμηση των πρωτεϊνών στους
σκελετικούς μυς 245
6.6.4.1 Πρωτεϊνοσύνθεση 245
6.6.4.2 Πρωτεόλυση 247
6.6.4.3 Ορμονική ρύθμιση 248
6.7 Λιπώδης Ιστός 250
6.7.1 Δομή και ιστογένεση 251
6.7.2 Υπερπλασία και υπερτροφία των λιποκυττάρων 253
6.7.3 Ο λιπώδης ιστός ως ενδοκρινής αδένας 254
6.7.4 Λιπογένεση και λιπόλυση 255
6.7.4.1 Λιπογένεση 256
6.7.4.2 Λιπόλυση 259
6.7.4.3 Ορμονική ρύθμιση 260
6.7.5 Σύσταση του σώματος 264
6.7.5.1 Μέθοδοι εκτίμησης 264
6.7.5.2 Μεταβολές κατά την πορεία της ανάπτυξης 267
6.7.5.3 Eπίδραση του φύλου 270
6.7.5.4 Επίδραση της διατροφής 273
6.7.5.5 Γενετική παραλλακτικότητα 280
6.7.5.6 Αλληλεπιδράσεις γονοτύπου-διατροφής 283
6.7.6 Παχυντική ικανότητα 286
6.7.6.1 Ρυθμός ανάπτυξης 287
6.7.6.2 Εκμετάλλευση τροφής 293
6.7.7 Ποιότητα του σφαγίου 301
6.7.7.1 Μυϊκή ανάπτυξη και βαθμός εναπόθεσης
λίπους 302
6.7.7.2 Κατανομή του κρέατος στους διάφορους μυς 303
6.7.7.3 Ποιότητα κρέατος 304
6.7.7.3.1 Χημική σύσταση 304
6.7.7.3.2 Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά 306
6.7.7.3.3 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά 308
6.7.7.3.4 Ειδικά προβλήματα 310
6.7.7.4 Ποιότητα λίπους 318
6.7.8 Τροποποίηση των φαινομένων της ανάπτυξης
με τη χρήση εξωγενών ορμονών 320
6.7.8.1 Φυλετικά στεροειδή 320
6.7.8.2 β-Αγωνιστές 323
6.7.8.3 Αυξητική ορμόνη 325
6.7.9 Τροποποίηση των φαινομένων της ανάπτυξης
με τη μεταφορά γονιδίων 328

7. Αναπαραγωγή των Αγροτικών Ζώων
7.1 Καθορισμός και Διαφοροποίηση του Φύλου 335
7.2 Γεννητικό Σύστημα 341
7.2.1 Γεννητικό σύστημα του αρσενικού 341
7.2.1.1 Όρχεις 342
7.2.1.2 Εκφορητική οδός 345
7.2.1.3 Βοηθητικοί γεννητικοί αδένες 347
7.2.2 Γεννητικό σύστημα του θηλυκού 349
7.2.2.1 Ωοθήκες 350
7.2.2.2 Ωαγωγοί 351
7.2.2.3 Μήτρα 352
7.2.2.4 Κόλπος 353
7.2.2.5 Πρόδομος του κόλπου 353
7.2.2.6 Αιδοίο 354
7.3 Αναπαραγωγικές Ορμόνες 354
7.3.1 Γοναδικά στεροειδή 354
7.3.1.1 Βιοσύνθεση 355
7.3.1.2 Έκκριση και κυκλοφορία 356
7.3.1.3 Δράσεις 358
7.3.2 Ανασταλτίνες 360
7.3.3 Υποφυσιακές γοναδοτροφίνες 361
7.3.3.1 Χημεία και βιοσύνθεση 361
7.3.3.2 Έκκριση 362
7.3.3.3 Δράσεις 366
7.3.4 Mελατονίνη 369
7.3.5 Ωκυτοκίνη 372
7.3.6 Προσταγλανδίνες 372
7.4 Ήβη 374
7.5 Σπερματογένεση 378
7.5.1 Σπερματοκυτταρογένεση 379
7.5.2 Σπερμιογένεση 381
7.5.3 Κύκλος του σπερματικού επιθηλίου 382
7.5.4 Σπερματοζωάριο 383
7.5.5 Ρύθμιση 385
7.5.6 Σπέρμα 386
7.6 Ωογένεση 387
7.6.1 Πολλαπλασιασμός των ωογονίων 387
7.6.2 Ωοκύτταρα πρώτης τάξεως 388
7.6.3 Αρχέγονο ωοθυλάκιο 388
7.6.4 Πρωτογενές ωοθυλάκιο 389
7.6.5 Δευτερογενές ωοθυλάκιο 389
7.6.6 Ώριμο ωοθυλάκιο 390
7.6.7 Ωρίμαση του ωοκυττάρου 391
7.6.8 Ρύθμιση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων 392
7.7 Οιστρικός Κύκλος 394
7.7.1 Αγελάδα 396
7.7.2 Προβατίνα 399
7.7.3 Χοίρος 400
7.7.4 Εποχικός άνοιστρος 400
7.8 Γονιμοποίηση 404
7.8.1 Μετακίνηση των γαμετών 406
7.8.1.1 Μετακίνηση των σπερματοζωαρίων 406
7.8.1.2 Μετακίνηση του ωοκυττάρου 407
7.8.2 Δραστηριοποίηση των σπερματοζωαρίων 407
7.8.3 Ακροσωμιακή αντίδραση 409
7.8.4 Διείσδυση του σπερματοζωαρίου στο ωοκύτταρο 409
7.8.5 Αποφυγή της πολυσπερμίας 410
7.8.6 Σχηματισμός προπυρήνων 410
7.8.7 Αμφίμειξη 410
7.9 Αυλάκωση 411
7.10 Κυοφορία 413
7.10.1 Διάρκεια 413
7.10.2 Είσοδος του εμβρύου στη μήτρα 413
7.10.3 Προετοιμασία της μήτρας για την υποδοχή του εμβρύου 414
7.10.4 Εκκόλαψη του εμβρύου 414
7.10.5 Επιμήκυνση της βλαστοκύστης 415
7.10.6 Ενδομητριαία μετανάστευση των εμβρύων 415
7.10.7 Μητρική αναγνώριση της κυοφορίας 416
7.10.8 Κατασκήνωση του εμβρύου 417
7.10.9 Ορμονική υποστήριξη 418
7.11 Φυσιολογία Tοκετού 421
7.12 Αναπαραγωγικές Αποδόσεις 424
7.12.1 Βοοειδή 425
7.12.2 Πρόβατο 429
7.12.3 Χοίρος 432
7.13 Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής 437
7.13.1 Τεχνητή σπερματέγχυση 437
7.13.2 Συγχρονισμός των οίστρων 443
7.13.2.1 Αρχές 444
7.13.2.2 Βοοειδή 444
7.13.2.3 Πρόβατο 446
7.13.2.4 Χοίρος 447
7.13.3 Μεταφορά εμβρύων 448
7.13.4 Διάγνωση κυοφορίας 452
7.13.5 Πρόκληση τοκετού 453
7.13.6 Διαπίστωση του φύλου του εμβρύου 455
7.13.7 Διχοτόμηση του εμβρύου 456
7.13.8 In Vitro παραγωγή εμβρύων 456
7.13.9 Κλωνοποίηση 457
7.13.10 Διαγένεση 460

8. Γαλακτοπαραγωγή των Αγροτικών Ζώων
8.1 Δομή του Μαστού 465
8.1.1 Μορφολογικά χαρακτηριστικά 465
8.1.2 Συσκευή ανάρτησης 467
8.1.3 Αδενώδες σώμα 469
8.1.4 Αγγεία και νεύρα 471
8.1.5 Υφή των γαλακτικών κυττάρων 471
8.2 Μαστογένεση 473
8.2.1 Σχηματισμός και διαφοροποίηση των μαστικών
καταβολών 474
8.2.2 Αύξηση και εξέλιξη από τη γέννηση έως τη σύλληψη 476
8.2.3 Αύξηση και εξέλιξη κατά την κυοφορία 477
8.2.4 Ορμονική ρύθμιση 479
8.3 Σύσταση του Γάλακτος 483
8.3.1 Λακτόζη 484
8.3.2 Λίπος 486
8.3.3 Πρωτεΐνες 487
8.3.3.1 Πρωτεΐνες του γάλακτος των αγελάδων 487
8.3.3.2 Πρωτεΐνες του γάλακτος των αιγοπροβάτων 490

8.3.4 ’λατα 491
8.3.5 Δευτερεύοντα συστατικά 492
8.4 Σύνθεση και Έκκριση του Γάλακτος 492
8.4.1 Σύνθεση και έκκριση της λακτόζης 494
8.4.2 Σύνθεση και έκκριση του λίπους 495
8.4.3 Σύνθεση και έκκριση των πρωτεϊνών 497
8.5 Γαλακτογένεση 498
8.6 Διατήρηση της Γαλακτοπαραγωγής 503
8.7 Αντανακλαστικό της Καθόδου του Γάλακτος 507
8.8 Μεταβολικές Προσαρμογές του Οργανισμού στη Λειτουργία
του Μαστού 509
8.9 Παλινδρόμηση του Μαστού 517
8.10 Παράγοντες οι οποίοι Επηρεάζουν το Ύψος
της Γαλακτοπαραγωγής 523
8.10.1 Στάδιο γαλακτικής περιόδου 523
8.10.2 Γενετικοί παράγοντες 527
8.10.3 Ρυθμός ανάπτυξης κατά την προηβική ηλικία 531
8.10.4 Hλικία πρώτου τοκετού 533
8.10.5 Εποχή τοκετού 535
8.10.6 Αριθμός γαλακτικής περιόδου 537
8.10.7 Χρονικό διάστημα μεταξύ των τοκετών 539
8.10.8 Κυοφορία 540
8.10.9 Ξηρά περίοδος 541
8.10.10 Σωματικό μέγεθος 542
8.10.11 Κανονικότητα και συχνότητα των αμέλξεων 543
8.10.12 Κλιματικοί παράγοντες 544

9. Γενετική Βελτίωση των Αγροτικών Ζώων
9.1 Εκτίμηση των Κληροδοτικών Τιμών 549
9.1.1 Απαραίτητα στοιχεία 550
9.1.2 Δείκτης επιλογής 553
9.1.3 Εκτίμηση για μια ιδιότητα από διάφορες πηγές
πληροφοριών 554
9.1.3.1 Ατομικός έλεγχος 555
9.1.3.2 Προγονικός έλεγχος 556
9.1.3.3 Απογονικός έλεγχος 558
9.1.4 Ολική κληροδοτική τιμή 560
9.1.5 ’ριστη γραμμική αμερόληπτη πρόβλεψη 563
9.2 Aντίδραση του Πληθυσμού στην Επιλογή 563
9.2.1 Γενική εξίσωση της επιλεκτικής προόδου 563
9.2.1.1 Tυπική απόκλιση των κληροδοτικών τιμών 566
9.2.1.2 Ένταση επιλογής 567
9.2.1.3 Ακρίβεια εκτίμησης των κληροδοτικών τιμών 568
9.2.1.4 Xρονικό διάστημα μεταξύ των γενεών 569
9.2.2 Διαφορές μεταξύ των φύλων 570
9.2.3 Συσχετισμένες επιδράσεις της επιλογής 571
9.2.4 Επιλογή ως προς την ολική κληροδοτική τιμή 571
9.2.5 Μοριακοί δείκτες και επιλογή 572
9.3 Συστήματα Σύζευξης 572
9.3.1 Ομομειξία 573
9.3.2 Διασταυρώσεις 576
9.3.2.1 Ετεροζυγωτία 576
9.3.2.2 Ετέρωση 577
9.4 Mέθοδοι και Προγραμματισμός της Γενετικής Βελτίωσης 579
9.4.1 Επιλογή 580
9.4.1.1 Βελτιωτικός στόχος 580
9.4.1.2 Έλεγχος των αποδόσεων 581
9.4.1.3 Σχεδιασμός των επιλεκτικών διαδικασιών 583
9.4.1.4 Μεταφορά της επιλεκτικής προόδου 585
9.4.2 Σχήματα διασταυρώσεων 586
9.4.2.1 Διασταυρώσεις για την αλλαγή
της γενετικής δομής ενός πληθυσμού 588
9.4.2.2 Διασταυρώσεις χρήσης 589
9.4.2.2.1 Ασυνεχείς διασταυρώσεις 590
9.4.2.2.2 Συνεχείς διασταυρώσεις 593

Βιβλιογραφία 595

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...