My account | View cart
Search for pattern: Advanced search
Embryo Publications Home | About Us | Contact Us | Site map | Language: English Ελληνικά

Η Τρούφα και η Καλλιέργεια της


Η τρούφα και η καλλιέργειά της

View larger image

CODE: 003014

Contact us for availability and price.
9789607667304
Κάσσανδρος Γάτσιος
Description
Reviews

Η τρούφα και η καλλιέργειά της

Author: Κάσσανδρος Γάτσιος
ISBN: 9789607667304
Pages: 106
Format: 17 Χ 24
Binding: Paperback
Pub. Year: 2007

Το βιβλίο αυτό, το πρώτο για την τρούφα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία και να βοηθήσει όσους σκέπτονται να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της.
Στο βιβλίο περιγράφονται τα διάφορα είδη τρούφας και αναλύεται ο βιολογικός τους κύκλος. Δίνονται οι λεπτομέρειες της τεχνικής της καλλιέργειας με στοιχεία κόστους εγκατάστασης και συντήρησης μιας φυτείας. Παρουσιάζονται οι τρόποι συγκομιδής, η εμπορία, καθώς και οι γαστρονομικές και θρεπτικές ιδιότητες της τρούφας.
Στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχει ένα ετήσιο ημερολόγιο εργασιών του τρουφοκαλλιεργητή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ......................................................................................................................................................9
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ................................................................................................................................................. 11
1. ΓΕΝΙΚΑ ................................................................................................................................................... 11
2. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ .................................................................................................................. 13
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ................................................................................................................................................. 15
1. ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ........................................................................................................................................ 15
2. ΤΡΟΥΦΑ - Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΑΣΚΟΜΥΚΗΤΑΣ .................................................................................... 15
2.1. Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ...................................................................................................... 16
2.1.1. Οι περίοδοι ανάπτυξης της τρούφας ....................................................................... 16
2.2. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ................................................................................................... 19
2.2.1 Τα τρουφοφόρα εδάφη: ................................................................................................. 20
2.2.2. Το κλίμα ............................................................................................................................... 23
2.2.3. Το υψόμετρο ..................................................................................................................... 24
2.2.4. Ο προσανατολισμός ...................................................................................................... 24
2.2.5. Τα τρουφοφόρα φυτά .................................................................................................... 24
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ .................................................................................................................................................. 31
1. ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ΜΕ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ................................................ 31
1.1. Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΟΥΦΑ (Τuber melanosporum) ........................................................................ 32
1.2. Η ΤΡΟΥΦΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ (Τuber aestivum) .............................................................. 35
1.3. Η ΤΡΟΥΦΑ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ (Τuber uncinatum)....................................................... 38
1.4. Η ΤΡΟΥΦΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ (Τuber brumale) .............................................................. 39
1.5. Η ΤΡΟΥΦΑ Η ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΗ (Τuber mesentericum) ......................................................... 41
1.6. Η ΑΣΠΡΗ ΤΡΟΥΦΑ (Tuber magnatum pico) ........................................................................ 42
1.7. Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΡΟΥΦΑ (Tuber indicum) ................................................................................... 43
2. ΕΙΔΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ........................ 45
2.1. Η «Τρούφα της ερήμου» (Terfez leptoderma) .................................................................... 46
2.2. Η «Τρούφα της ερήμου» (Tirmania pinoyi και Tirmania nivea) .................................... 46
2.3. Η «Τρούφα της Κορσικής» (Pisolithus tinctorius) .............................................................. 47
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ................................................................................................................................................. 49
1. ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ................................................................................................... 49
1.1. ΓΕΝΙΚΑ ............................................................................................................................................ 49
1.2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΤΕΙΑΣ .................................................................................................. 51
1.2.1. Προετοιμασία του εδάφους ......................................................................................... 51
1.2.2. Προετοιμασία της φυτεύσεως .................................................................................... 54
1.2.3. Τεχνική της φυτεύσεως .................................................................................................. 55
1.3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ................................................................................................ 57
1.3.1. Οι εργασίες κατεργασίας του εδάφους ................................................................... 57
1.3.2. Η Λίπανση ......................................................................................................................... 57
1.3.3. Η καταπολέμηση των ζιζανίων ................................................................................... 58
1.3.4. Το Κλάδεμα ....................................................................................................................... 59
1.3.5. Άρδευση ............................................................................................................................. 60
1.3.6. Η Συλλογή των φύλλων ................................................................................................ 63
1.3.7. Διόρθωση του pH του εδάφους ................................................................................ 63
1.3.8. Προστασία των φυτών ................................................................................................. 64
2. ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ............................................................................ 64
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ................................................................................................................................................. 67
1. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ....................................................... 67
1.1. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ PALLIER ............................................................................................................... 67
1.2. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ TANGUY .............................................................................................................. 70
1.3. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ MALAURIE .......................................................................................................... 72
1.4. ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ................................................................................................ 72
1.5. Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΙΑΣ ΤΡΟΥΦΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ .................................................................... 72
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ............................................................................................................................................... 75
1. Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ........................................................................................................ 75
1.1. ΤΟ «ΚΑΨΙΜΟ», ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ............................................... 75
1.2. ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ........................................................................ 75
1.3. Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ................................................................................................. 76
2. Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ....................................................................................................... 79
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ ................................................................................................................................................. 81
1. Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ............................................................................................................. 81
1.1. ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ................................................................ 81
1.2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΩΠΕΣ ΤΡΟΥΦΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ..................................... 83
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ................................................................................................................................................. 89
1. ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ .......................................................................................................... 89
2. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ........................................................................................ 90
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ................................................................................................................................................. 91
Η ΤΡΟΥΦΑ, ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .......................................................................... 91
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ................................................................................................................................................... 93
1. ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ....................................................................................................... 93
1.1. ΓΕΝΙΚΑ ............................................................................................................................................ 93
1.2. Η ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ΚΑΙ Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑ .............................. 94
1.3. H ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ ................................................................................................... 94
1.3.1. Συνταγές μαγειρικής....................................................................................................... 95
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ................................................................................................................................................ 99
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΥΦΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ........ 99
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ............................................................................................................................................105

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...